Statystyki w sklepie internetowym

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
AgnieszkaM

Statystyki w sklepie internetowym

Post autor: AgnieszkaM »

Zastanawiam się nad wyborem odpowiednich statystyk do wstawienia do mojego sklepu.

Czy ktoś z Was mógłby polecić jakiś system? Stat24.pl, Mystat.pl?

Czekam na Wasze opinie

adamlop
Kontakt:

Post autor: adamlop »

Google Analytics
W sprawie sklepów Zencart służę pomocą

AgnieszkaM

Google Analytics

Dzięki za info. Szczerze powiem, że wcześniej nie słyszałam o google analytics. Po Twojej informacji, rochę się z tym zaznajomiłam. :)

Wydaje mi się to fajnym rozwiązaniem, szczególnie na początek. :)

Czy Ty osobiście z tego korzystasz? Jesteś zadowolony?

adamlop
Kontakt:

Tak jestem, korzystam zarowno z darmowych stat24 jak i z googleanalytics.
Mam obydwie w swoim sklepie.

AgnieszkaM

Google analytics a Stat24.pl

Czy statystyki w tych 2 systemach się różnią? To znaczy czy widzisz różnice w pokazaniu ilości odwiedzin w danym dniu w tych i w tych?

Które byś bardziej polecał?

adamlop
Kontakt:

Nie porownywalem, nie ja raczej uzywam tylko do tego, aby zobaczyc skad przychodza ludzie, a w GA dodatkowo widze gdzie dokladnie chodzili po sklepie

AgnieszkaM

Statystyki

Dzięki za info.

Ja prawdopodobnie na początku zacznę od Google Analytics.

Później zobaczymy, jak będę zadowolona, to po co płacić? :)

Pozdrawiam!

Saya

Google Analytics

Post autor: Saya »

Ja ostatnio zaczęłam korzystać z Google Analytics i jestem bardzo zadowolona. Są to bardzo szczegółowe i jak dla mnie przejrzyste statystyki. :)

Polecam wszystkim!

Mostek

GA

Post autor: Mostek »

Mi też się podobają - bardzo łatwo jest je zainstalować. Wystarczy tylko wkleić niewielki kod przed tagiem </body> i..... gotowe :)

Poza tym, jest to fajny przykład wykorzystania technologii AJAX (przeciąganie okien itp) :)

AgnieszkaM

Google Analytics

Rzeczywiście Google Analytics są super! :) Jak na razie z nich korzystam i nie zamierzam zmieniać na inne statystyki. :)

maxiu
Kontakt:

Post autor: maxiu »

W Google Analytics jest moduł E-Commerce, który pozwala na analizę sprzedaży, nie tylko ruchu. Dzięki temu np. dla każdego źródła (linki zewnętrzne, wyszukiwarki) mamy konkretny przychód, nie tylko wizyty.
Marcin Kamiński

Kate

Re: Statystyki w sklepie internetowym

Post autor: Kate »

Ja właśnie zaczęłam korzystać ze stat24 i powiem szczerze, że nie do końca jestem zadowolona. Wiem, że ludzie wchodzą na moją stronę z innych stron, a wejść tych po prostu nie widać! Robiłam specjalnie testy, znajomi o danych godzinach klikali z różnych komputerów, potem to sprawdzałam i niestety nie było widać wielu wejść. Czy Wy też mieliście z tym problem? Dodam, że korzystam z darmowej wersji.

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Po ostatnich zmianach STAT24 może (i czasem to robi) wyświetlać reklamy jeśli masz zainstalowany kod statystyk.
Jeśli chodzi o GA to są to bardzo fajne statystyki, ale chwilami spowalniają działanie strony jeśli wstawisz je w nieodpowiednim miejscu kodu..

RAFALM

Post autor: RAFALM »

Co masz na myśli, pisząc, że wstawiając kod GA w nieodpowiednim miejscu można spowolnić generowanie strony? Wg specyfikacji Google-a, trzeba go wstawić tuż przed zamknięciem tagu <BODY>

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Jeśli wstawisz go bezpośrednio przed </body> to nie ma problemu, z kolei jeśli wrzucisz go w inne miejsce (np przed zamknięciem ostatniego diva) to GA też będzie działać, ale strona nie będzie renderowana do końca do czasu załadowania plików GA.

Dodatkowo jeśli masz cokolwiek co jest odpalane onLoad to zostanie odpalone dopiero po pobraniu plików wszystkich, w tym GA, niezależnie od miejsca w kodzie w którym się znajdzie (niektóre sklepy w ten sposób odpalają lightboxa).

ODPOWIEDZ