Na co najczęściej zwracacie uwagę przy zakupach online?
Na co najczęściej zwracacie uwagę przy zakupach online?
Na co najczęśćiej zwracacie uwagę robiąc zakupy w sklepach internetowych? Ja na pewno na wygląd sklepu, myślę, że jest to ważne przy wejściu do sklepu - pierwsze wrażenie. No i oczywiście na asortyment, jak szukam czegoś i widzę, że w danym sklepie jest mały wybór, wybieram inny sklep.
-
onlineowiec
Re: Na co najczęściej zwracacie uwagę przy zakupach online?
Ja chyba też na wygląd - z resztą podobnie, jak w realnym świecie. Nawet, jak ceny są niskie, a sklep wygląda mało profesjonalnie i mało wiarygodnie zakupów tam nie zrobię.
na asortyment..lubie mieć duży wybór, no i oczywiście na NIP, żeby być pewnym, że sklep nie jest fikcyjny
-
drzeweczka.pl
- Kontakt:
A ja właśnie zwracam uwagę głównie na ceny i oczywiście na asortyment, który poszukuję w danej chwili.
Czytając te wypowiedzi od razu przypomina mi się stara reklama mBanku (chyba), krytykująca "marmurowe posadzki" w innych bankach, za które i tak płaci klient.
Sam mam sklep, który nie ma atrakcyjnego wyglądu, bo jest na darmowym serwerze i na darmowym skrypcie. Nie jest on dla mnie jedynym źródłem dochodu, tylko uzupełnieniem sprzedaży tradycyjnej, dlatego nie inwestuję w jego wygląd kasy - jestem pewien, że jest wiele takich sklepów i niejednokrotnie oferują lepsze warunki zakupów niż sklepy z witryną przyciągającą wzrok.
Co do NIPu to też nie tylko firmy mogą posiadać sklepy internetowe, bo i rolnicy, ogrodnicy oferujący swoje rośliny i nasiona też mogą je prowadzić, a nie muszą prowadzić działalności gospodarczej (i nie muszą podawać swojego osobistego NIPu). Ale w sumie dobrze, że się dowiedziałem, że na to ludzie zwracają uwagę i zamieszczę swój NIP, choć nie mam takiego obowiązku ani potrzeby...
Czytając te wypowiedzi od razu przypomina mi się stara reklama mBanku (chyba), krytykująca "marmurowe posadzki" w innych bankach, za które i tak płaci klient.
Sam mam sklep, który nie ma atrakcyjnego wyglądu, bo jest na darmowym serwerze i na darmowym skrypcie. Nie jest on dla mnie jedynym źródłem dochodu, tylko uzupełnieniem sprzedaży tradycyjnej, dlatego nie inwestuję w jego wygląd kasy - jestem pewien, że jest wiele takich sklepów i niejednokrotnie oferują lepsze warunki zakupów niż sklepy z witryną przyciągającą wzrok.
Co do NIPu to też nie tylko firmy mogą posiadać sklepy internetowe, bo i rolnicy, ogrodnicy oferujący swoje rośliny i nasiona też mogą je prowadzić, a nie muszą prowadzić działalności gospodarczej (i nie muszą podawać swojego osobistego NIPu). Ale w sumie dobrze, że się dowiedziałem, że na to ludzie zwracają uwagę i zamieszczę swój NIP, choć nie mam takiego obowiązku ani potrzeby...
Drzewa i krzewy ozdobne - mój sklep internetowy z młodymi (tanimi) sadzonkami
dla mnie bardzo istotna jest cena wysyłki...
jasna sprawa, że jak sklep przegina z opłatą za przesyłkę, to bardziej opłaca mi się iść do sklepu niewirtualnego i samej sobie przynieść to, czego aktualnie potrzebuję
jasna sprawa, że jak sklep przegina z opłatą za przesyłkę, to bardziej opłaca mi się iść do sklepu niewirtualnego i samej sobie przynieść to, czego aktualnie potrzebuję
Ja patrzę przede wszystkim na cenę. Jak już znajdę sklep, który ma dobrą ofertę, to po kolei go sprawdzam - czytam regulamin, sprawdzam dane kontaktowe, szukam w necie opinii... Jak wszystko jest ok, to kupuje.
-
onlineowiec
Na te opinie trzeba patrzeć z przymrużeniem oka - mogą je pisać sami właściciele sklepów.krinpi pisze:Ja patrzę przede wszystkim na cenę. Jak już znajdę sklep, który ma dobrą ofertę, to po kolei go sprawdzam - czytam regulamin, sprawdzam dane kontaktowe, szukam w necie opinii... Jak wszystko jest ok, to kupuje.
Co do opinii to mam mieszane uczucia. Z jednej strony są niby miernikiem wiarygodności sklepu, ale z drugiej nie są - już tłumaczę dlaczego:
- Sklep mający 200 komentarzy pozytywnych może być "trefny" bo za komentarze odpowiedzialni są pracownicy sklepu (albo jedna kreatywna osoba) - trochę sprytu i są z zupełnie różnych klas IP i wyglądają jak prawdziwe.
- Sklep z kilkunastoma komentarzami, w tym połowa negatywów, może być krystalicznie uczciwy - wiadomo, że komentarze wystawiają 100 razy częściej (jak nie lepiej) niezadowoleni klienci - np dlatego, że poczta zgubiła przesyłkę, a klient wpędzony w ciężką paranoję serią artykułów o nieuczciwych sklepach jaką raczyła nas jakiś czas temu Gazeta uważa automatycznie, że ktoś go oszukał.
- Sklep mający 200 komentarzy pozytywnych może być "trefny" bo za komentarze odpowiedzialni są pracownicy sklepu (albo jedna kreatywna osoba) - trochę sprytu i są z zupełnie różnych klas IP i wyglądają jak prawdziwe.
- Sklep z kilkunastoma komentarzami, w tym połowa negatywów, może być krystalicznie uczciwy - wiadomo, że komentarze wystawiają 100 razy częściej (jak nie lepiej) niezadowoleni klienci - np dlatego, że poczta zgubiła przesyłkę, a klient wpędzony w ciężką paranoję serią artykułów o nieuczciwych sklepach jaką raczyła nas jakiś czas temu Gazeta uważa automatycznie, że ktoś go oszukał.
Zgadzam się z c2h5oh. Ja jak chcę zrobić zakupy w sklepie internetowym, to zazwyczaj wysyłam do niego wcześniej zapytanie o interesujący mnie produkt, wtedy sprawdzam wiarygodność sklepu, czy szybko odpowiada na maile i ogólnie jak traktuje klienta. Na komentarze wystawiane na różnych serwisach internetowych patrzę z przymrużeniem oka, bo tak jak c2h5oh pisze, jeśli jakiś sklep ma 100% pozytywnych komentarzy, to często są to komentarze wystawiane przez pracowników lub znajomych.
-
muchomorek
Przy wyborze sklepu pierwsze na co zwracam uwagę to wygląd strony. Już na wstępie można oszacować czy ma się do czynienia z profesjonalistami czy nie. Kolejną kwestią jest wyszukiwarka. Następnie oczywiście ceny i możliwość zakupu na raty. Jak wszystkie te kryteria są spełnione, to decyduję się na kolejny krok i wysyłam zapytanie do obsługi i patrze jak poważnie i profesjonalnie podchodzą do tematu. Np. ostatnio spoczęło na mnie ogromnie trudne do wykonania zadanie (jako że w tej dziedzinie laik ze mnie
) zamówić wzmacniacz audio. Wiele wątpliwości, brak rozeznania i zero jakiejkolwiek wiedzy. Na szczęście obsługa delta.poznan.pl okazała się na tyle pomocna, że rozwiały się moje pytania i wybór okazał się wcale nie tak trudny. No właśnie cierpliwość obsługi to kolejna ważna sprawa. W sklepach internetowych przynajmniej ma się przeświadczenie że nie traktują Cię masowo, jak w marketach, tylko każdemu poświęcają czas indywidualnie, nie patrząc że czas "obskoczyć kolejnego klienta" 
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, 18:34 przez muchomorek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
margaretka
Witam, dla mnie najważniejsze jest to aby sklep był zaufany czyli cieszył się dobrą opinią, a z tego wynikają już oczywiście takie rzeczy jak szybka dostawa, dobra obsługa klienta czy duży wybór produktów. Te wszystkie czynniki składają się na sklep godny uwagi 
-
alathea
Strona internetowa to podstawa. Powinna być przede wszystkim przejrzysta i niemalże przystosowana do intuicyjnego poruszania się po niej. Innowacyjne rozwiązania owszem sa ciekawe, ale jeśli utrudniają zrobienie zakupów to nie jest to dobre. Ale i tak najważniejszy jest asortyment sklepu. Nie wejdę na jego stronę jeśli nie będzie odpowiednio wyposażony i jeśli wczesniej gdzies o nim nie usłyszę/przeczytam. W internecie konkurencja jest ogromna, więc jeśli dany sklep nie dotrze do mnie ze swoją reklamą to prawdopodobieństwo, że się o nim dowiem będzie znikome.
Dla mnie podstawą przy wyborze sklepu internetowego jest szeroki asortyment. Bardzo często kupuję wiele rzeczy. W związku z tym chciałabym dokonać zakupu w jednym sklepie. Duży asortyment daje mi także pole manewru cenowego. Zwracam również uwagę na obsługę, na odpowiedni kontakt ze mną jako klientem, na wszelkie udogodnienia jakie oferuje mi sklep. Jeśli raz się zrażę to już z pewnością nigdy do strony takiego sklepu nie powrócę. Mam też kilku swoich faworytów, do których często zaglądam np. sklep electro.pl, ale nie tylko on. Myślę, że podstawą w wyborze sklepu są też jego rekomendacje, jeśli ktoś kogo znam korzystał z jakiegoś sklepu i go poleca ja też często sprawdzam taki sklep. Ostatnio zastanawiam sie nad zakupem leków przez Internet. To jedyna kategoria z której nie korzystałam. Jest kilka portali oferujących tego typu zakupy? Może ktoś z Was miał doświadczenia w tej branży i mógłby mi coś polecić albo wręcz odwrotnie powiedzieć których stron powinnam zdecydowanie unikać.
Ja najbardziej na cenę, asortyment i szybkość dostawy.
ja też zwracam uwagę na cenę, potem sprawdzam wiarygodność sklepu tam, gdzie tylko się da (pytam znajomych, czytam opinie itp.)