Sklep internetowy w komórce

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
onlineowiec

Sklep internetowy w komórce

Post autor: onlineowiec »

Czy ktoś z was myślał lub nawet wdrożył wersję swojego sklepu na urządzenia mobilne? Na rynku jest coraz więcej smartphone-ów, dlatego myślę, że taka funkcjonalność byłaby ciekawa.

krinpi

Re: Sklep internetowy w komórce

Post autor: krinpi »

Pomysł ogólnie ciekawy, ale zastanawiam się, czy jest to wygodne dla użytkownika. Ja, jak robię zakupy w jakimś sklepie, to zwykle mam pootwierane z 10 zakładek przeglądarki, gdzie mam widoczne ceny w różnych sklepach, opisy, opinie, zdjęcia i dzięki temu mogę dokonać właściwego wyboru. Nie wyobrażam sobie tego w komórce. No chyba, że w sklepie spożywczym, w którym np. mam konto od dawna i jestem jego stałym klientem - robienie zakupów np. w autobusie w drodze z pracy bez tracenia czasu w domu - to już ciekawy pomysł :)

RAFALM

Post autor: RAFALM »

Myślę, że przy obecnych cenach dostępu do internetu w Polsce za pomocą telefonów komórkowych, taka idea nie ma jeszcze szans na przebicie. Jak dostęp do sieci będzie tańszy, ludzie chętniej będą korzystać z netu w komórkach i tym samym wdrożenie wersji mobilnej może być opłacalne.

onlineowiec

Ja twierdzę, że to dobry pomysł - wyobraź sobie, że idziesz do normalnego sklepu i podoba Ci się jakiś produkt. Możesz wtedy od razu sprawdzić jego cenę w internecie (przez komórkę) i ocenić, czy opłaca się kupić go w sklepie tradycyjnym, czy lepiej przez internet (nawet od razu, z komórki) :)

trelek

Post autor: trelek »

może trochę odbiegam od tematu, ale na iPhone'a jest fajny program do sprawdzania cen na Allegro - to również może pomóc przy dokonywaniu zakupów :)

onlineowiec

miałem okazję kiedyś bawić się tym programem i powiem szczerze - wygodniej szukało mi się na zwykłym allegro przez przeglądarkę na iPhonie :) Ale może to kwestia przyzwyczajenia...

trelek

Post autor: trelek »

nie no, ten program wg mnie jest wygodniejszy - nie trzeba co chwilę oddalać/przybliżać w safari...

swenNL

Post autor: swenNL »

RAFALM pisze:Myślę, że przy obecnych cenach dostępu do internetu w Polsce za pomocą telefonów komórkowych, taka idea nie ma jeszcze szans na przebicie. Jak dostęp do sieci będzie tańszy, ludzie chętniej będą korzystać z netu w komórkach i tym samym wdrożenie wersji mobilnej może być opłacalne.
zgadzam się w 100%... dostęp do netu powinien być w abonamencie gwarantowany, bez żadnych opłat. oczywiście jakieś limity mogą być, ale chociaż ze 100MB transferu powinno być gratis. to mogłoby rozkręcić biznes na urządzenia mobilne.

RAFALM

Chyba operatorzy boją się, że ludzie będą laptopy podłączać do telefonu i przez to obciążać sieć....

swenNL

RAFALM pisze:Chyba operatorzy boją się, że ludzie będą laptopy podłączać do telefonu i przez to obciążać sieć....
Z tego, co wiem, to operatorzy cały czas rozbudowują sieć, także jeżeli chodzi o zbytnie obciążenie, to chyba nie ma o co się martwić. Myślę, że jak zwykle chodzi o pieniądze.

Eprice

Post autor: Eprice »

Mi tez wydaje sie że to bardzo dobry pomysł,szczególnie teraz kiedy na rynku dostepne sa iphony czy palmtopy. A dla potencjalnego użytkownika jest to bardzo wygodne,co do tego nie mam wątpliwości.

swenNL

Niedługo na pewno coraz większą popularnością będą się cieszyć tablety - z iPad Apple na czele, także ogólnie świat zwraca się coraz bardziej w kierunku mobilności.

RAFALM

samemu iPad-owi nie wróże świetlanej przyszłości, jednak na pewno tablety to urządzenia, które będą odgrywały coraz większą rolę w rynku IT

swenNL

A dlaczego wąpisz w iPada? Z tego, co widziałem na prezentacji, to na prawdę ciekawe urządzenie.

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

swenNL pisze:A dlaczego wąpisz w iPada? Z tego, co widziałem na prezentacji, to na prawdę ciekawe urządzenie.
Bo jest to urządzenie, które w zasadzie nie wygrywa z niczym co już jest na rynku:
Ze względu na świecący wyświetlacz przegrywa jako reader do ebooków z wszystkim co jest oparte o e-ink - bardziej męczy oczy, zdecydowanie bardziej żre akumulator.
Ze względu na brak klawiatury, obsługi multitaskingu czy ograniczenia w instalacji własnego oprogramowania nie dorównuje w większości zadań netbookom jako ultraprzenośne narzędzie do pracy (a jeśli chodzi o sensowną długą prace to i netbooki są nienajlepsze).
Z jednymi i drugimi przegrywa zdecydowanie cenowo.

W zasadzie jest to droga zabawka do przeglądania netu

ODPOWIEDZ