Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Chciałbym zaprosić do dyskusji na temat tego jakie wybrać oprogramowanie do sklepu internetowe oparte na open source, które:
- bez problemu się instaluje i konfiguruje
- łatwo i szybko dobudować do niego wtyczki
- dodatkowe rozszerzenia są stosunkowo tanie
- ma jakieś wsparcie społecznościowe i posiada darmowe wtyczki
- posiada integracje z allegro, porównywarki cenowe itp.
Chciałem zrobić sondę ale chyba nie można na tym forum (jeżeli się mylę to bardzo przepraszam) i zrobiłem swoją listę "darmowych" systemów. Możliwe, że któregoś nie ująłem jednak przyznacie mi racje, że trochę tego jest. Niektóre z nich były już omawiane na tym forum dlatego od razu podlinkowałem.
1. PrestaShop, 2. OpenCart, 3. VirtueMart, 4. osCommerce, 5. Magento, 6. QuickCart, 7. SoteShop, 8. Gekosale, 9. CS-Cart, 10. ZenCart
Ja może napiszę trochę o PrestaShop.
Przede wszystkim instalator - intuicyjny, chyba jeden z lepszych jaki jest. Poza tym duży plus presty to szybkość działania. Sama struktura kodu pozwala szybko się wdrożyć w system jednak domorosły developer może mieć trochę z tym kłopot. Swojego czasu (nie wiem jak teraz, może się zmieniło) duży problem był z integracjami z systemami zewnętrznymi oraz bardzo małe wsparcie społecznościowe.
Jaki wybrać sklep oparty na Open Source?
-
Marek Plis
Jaki wybrać sklep oparty na Open Source?
Sklep internetowy od zaplecza...
eSklep Info
eSklep Info
Re: Jaki wybrać sklep oparty na Open Source?
To może najpierw wyeliminujmy te, których zdecydowanie nie.
Tak jak pisałem w jednym z linkowanych wątków:
- OsCommerce to oprogramowanie stare, które zostało z tyłu technologicznie i szczerze mówiąc jest średnie jakościowo
- ZendCart miał zastąpić OsCommerce, ale jest niewiele lepszy
- Magento jest ogromnie rozbudowane, aktywnie rozwijane i ma najwięcej dodatków, ale jest koszmarnie wolne. Mimo wielu godzin pracy nad konfiguracją serwera i oprogramowania nie udało mi się osiągnąć zadowalających efektów.
Dalej,
- VirtueMart to sklep stanowiący dodatek do CMS Joomla - całkiem przyzwoity, ale jak z wszystkimi tego typu rozwiązaniami przeznaczony raczej dla osób potrzebujących doczepić sklep do serwisu z treścią (teksty)
- QuickCart korzysta w bazy danych na plikach (wyłącznie SQLite), nie ma dodatków itp - bardzo proste oprogramowanie nadające się do prowadzenia malutkiego sklepu i nic więcej
- SoteShop - rozwiązanie komercyjne, dodatków niewiele i duża część jest płatna ekstra - ekosystem sklepu w całości kontrolowany przez jedną firmę
- CS-Cart - wersja darmowa jest mocno okrojona, wersja komercyjna lepsza, ale wszystko jest płatnym ekstra dodatkiem - 150 zł za przycisk "lubie to" na stronie produktu? chyba kogoś czapka ciśnie
- Gekosale - mało popularny, więc z pomocą może być różnie. Prawie zero dodatków, a te które są kosztują po kilkadziesiąt złotych
Zostały dwa: PrestaShop i OpenCart. Ten pierwszy zdaje się lepiej sprawdzać w polskich warunkach.
Tak jak pisałem w jednym z linkowanych wątków:
- OsCommerce to oprogramowanie stare, które zostało z tyłu technologicznie i szczerze mówiąc jest średnie jakościowo
- ZendCart miał zastąpić OsCommerce, ale jest niewiele lepszy
- Magento jest ogromnie rozbudowane, aktywnie rozwijane i ma najwięcej dodatków, ale jest koszmarnie wolne. Mimo wielu godzin pracy nad konfiguracją serwera i oprogramowania nie udało mi się osiągnąć zadowalających efektów.
Dalej,
- VirtueMart to sklep stanowiący dodatek do CMS Joomla - całkiem przyzwoity, ale jak z wszystkimi tego typu rozwiązaniami przeznaczony raczej dla osób potrzebujących doczepić sklep do serwisu z treścią (teksty)
- QuickCart korzysta w bazy danych na plikach (wyłącznie SQLite), nie ma dodatków itp - bardzo proste oprogramowanie nadające się do prowadzenia malutkiego sklepu i nic więcej
- SoteShop - rozwiązanie komercyjne, dodatków niewiele i duża część jest płatna ekstra - ekosystem sklepu w całości kontrolowany przez jedną firmę
- CS-Cart - wersja darmowa jest mocno okrojona, wersja komercyjna lepsza, ale wszystko jest płatnym ekstra dodatkiem - 150 zł za przycisk "lubie to" na stronie produktu? chyba kogoś czapka ciśnie
- Gekosale - mało popularny, więc z pomocą może być różnie. Prawie zero dodatków, a te które są kosztują po kilkadziesiąt złotych
Zostały dwa: PrestaShop i OpenCart. Ten pierwszy zdaje się lepiej sprawdzać w polskich warunkach.