Klocki COBI
Klocki COBI
Czy ktoś z Was kupował dla swojego dziecka klocki COBI? Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klocki LEGO, ale jak z jakością? Mieliście styczność z tymi klockami?
Re: Klocki COBI
Teraz jest coraz więcej podróbek LEGO. Aż dziwne, że LEGO na to pozwala! Niestety nie miałam styczności z tymi klockami.
Miałem kiedyś możliwość porównania - plastik nie jest aż tak dobrej jakości jak Lego, ale ogólnie jest to dobra alternatywa.ara75 pisze:Czy ktoś z Was kupował dla swojego dziecka klocki COBI? Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klocki LEGO, ale jak z jakością? Mieliście styczność z tymi klockami?
Mają też różne ciekawe serie, których nie ma w Lego (np. Grunwald czy Jeep)
jak na moje oko to prawie idealna podróbka LEGO, ale na zabawkach nie za bardzo się znam...
swoją drogą dziwie się, że każdy może sobie tak podrabiać produkt wymyślony przez LEGO bez konsekwencji.
swoją drogą dziwie się, że każdy może sobie tak podrabiać produkt wymyślony przez LEGO bez konsekwencji.
-
stworkipotworki
a dlaczego sądzicie, że Cobi to podróbka Lego?
przecież nie mają takich samych kolorów, logo, obrazków
tworzą inne serie
prawa patentowe Lego dawno wygasły a nie można w nieskończoność zabraniać produkcji klocków w takim kształcie
a jeżeli mają ciekawe produkty (zestawy) to nie widzę powodu aby ich nie kupować bo nie mają napisu LEGO
przecież nie mają takich samych kolorów, logo, obrazków
tworzą inne serie
prawa patentowe Lego dawno wygasły a nie można w nieskończoność zabraniać produkcji klocków w takim kształcie
a jeżeli mają ciekawe produkty (zestawy) to nie widzę powodu aby ich nie kupować bo nie mają napisu LEGO
Nie wiedziałem, że prawa patentowe lego wygasły. Tylko dlaczego nie przedłużyli sobie tych praw? Pewnie można to jakoś zrobić.
-
stworkipotworki
kształt klocka LEGO nie może zostać zarejestrowany jako wspólnotowy znak towarowy - tak uznał w minionym tygodniu Europejski Trybunał Sprawiedliwości (ETS).
Wyrok ma kluczowe znaczenie dla producentów zabawek, którzy obawiali się uzyskania przez LEGO na terenie Unii faktycznego monopolu na ten najbardziej chyba charakterystyczny kształt klocka na świecie. Zgoda ETS na zarejestrowanie kształtu klocka jako wspólnotowego znaku towarowego przyznawałaby bowiem właścicielowi tego znaku wyłączne prawo do jego używania na terenie całej Wspólnoty i zarazem prawo do zakazywania innym przedsiębiorcom używania tego znaku i znaków mu podobnych. O poziomie kontrowersji w tej sprawie świadczy choćby fakt, że w roku 1999 kształt klocka LEGO uzyskał rejestrację jako wspólnotowy znak towarowy dla zabawek konstrukcyjnych i dopiero wniosek konkurenta o unieważnienie tej rejestracji rozpoczął batalię prawną, zakończoną unieważnieniem rejestracji w roku 2004 i zeszłotygodniowym ostatecznym rozstrzygnięciem ETS.
Tymczasem właściciele patentów lub wzorów, do których prawa wygasły, usiłują często korzystać z równoległej ochrony przy pomocy innych przepisów. Przykładem takiej strategii są wysiłki firmy LEGO, producenta popularnych klocków, oraz Philipsa (producenta popularnej maszynki do golenia). Mimo że klocki LEGO były przedmiotem wygasłych od kilkudziesięciu lat patentów, firma usiłowała i nadal usiłuje zwalczać naśladowców, powołując się na przepisy o nieuczciwej konkurencji lub zarejestrowane znaki towarowe. W Polsce i kilku innych krajach taktyka ta nie powiodła się, gdyż sądy oddaliły powództwa przeciwko konkurentom, którzy wyraźnie oznaczyli swe produkty wykluczając konfuzję. Europejski Trybunał Sprawiedliwości podzielił stanowisko sądów angielskich, że rozwiązanie techniczne maszynki do golenia nie może korzystać z praw wyłącznych dzięki przepisom o znakach towarowych.
Wyrok ma kluczowe znaczenie dla producentów zabawek, którzy obawiali się uzyskania przez LEGO na terenie Unii faktycznego monopolu na ten najbardziej chyba charakterystyczny kształt klocka na świecie. Zgoda ETS na zarejestrowanie kształtu klocka jako wspólnotowego znaku towarowego przyznawałaby bowiem właścicielowi tego znaku wyłączne prawo do jego używania na terenie całej Wspólnoty i zarazem prawo do zakazywania innym przedsiębiorcom używania tego znaku i znaków mu podobnych. O poziomie kontrowersji w tej sprawie świadczy choćby fakt, że w roku 1999 kształt klocka LEGO uzyskał rejestrację jako wspólnotowy znak towarowy dla zabawek konstrukcyjnych i dopiero wniosek konkurenta o unieważnienie tej rejestracji rozpoczął batalię prawną, zakończoną unieważnieniem rejestracji w roku 2004 i zeszłotygodniowym ostatecznym rozstrzygnięciem ETS.
Tymczasem właściciele patentów lub wzorów, do których prawa wygasły, usiłują często korzystać z równoległej ochrony przy pomocy innych przepisów. Przykładem takiej strategii są wysiłki firmy LEGO, producenta popularnych klocków, oraz Philipsa (producenta popularnej maszynki do golenia). Mimo że klocki LEGO były przedmiotem wygasłych od kilkudziesięciu lat patentów, firma usiłowała i nadal usiłuje zwalczać naśladowców, powołując się na przepisy o nieuczciwej konkurencji lub zarejestrowane znaki towarowe. W Polsce i kilku innych krajach taktyka ta nie powiodła się, gdyż sądy oddaliły powództwa przeciwko konkurentom, którzy wyraźnie oznaczyli swe produkty wykluczając konfuzję. Europejski Trybunał Sprawiedliwości podzielił stanowisko sądów angielskich, że rozwiązanie techniczne maszynki do golenia nie może korzystać z praw wyłącznych dzięki przepisom o znakach towarowych.
No to teraz już wszystko wiem, dzięki za wyjaśnienie 
http://zabawkownia.com.pl/pl/klocki_cob ... electronic - widzieliście to, znalazłem to w necie - teraz to naprawdę urośnie konkurencja Lego. Te klocki co prawda nie są jeszcze dostępne ale na YouTube już gdzieś widziałem testy z jakiejś prezentacji. Mój syn już nie nie może się doczekać, jeśli tylko nie będą kosmicznie drogie to na pewno na urodziny w maju mu je sprezentuje. Gościu umieścił też informacje, że będą inne zestawy, ale znalazłem tam tylko czołgi. Czy ktoś nalazł w sieci coś o innych zestawach? Czekam na informacje.
Nie wiem czy urośnie? Lego ma swoją markę i tego raczej nic nie zmieni, ja wybieram Lego
Ja osobiście nie przepadam za Cobi. Lego to jednak Lego... Juz lepsze podróbki lego któe ostatnio sie pojawily, gdyz klocką skonczyla sie licencja patentowa.
^_^
A ja z kolei bardzo polubiłem kolcki Cobi, zwłaszcza ze względu na zestaw Grunwald http://cobi.pl/zabawki/klocki/grunwald/. Dzieci mają naprawdę dobrą zabawę, a cena jest znacznie korzystniejsza niż Lego.
W sumie COBI istnieją na rynku też już x lat chyba:) ale nigdy nie miałem. Tylko LEGO (chociaż dawno to było)Merylu pisze:Ja osobiście nie przepadam za Cobi. Lego to jednak Lego... Juz lepsze podróbki lego któe ostatnio sie pojawily, gdyz klocką skonczyla sie licencja patentowa.
Lego to moje dzieciństwo, uwielbiałam te klocki 
-
karinka555
Mi się podobają mają w sobie coś co dzieci lubią zwłaszcza moje