Co trzeba zrobić, żeby otworzyć sklep internetowy?
-
karolinqua
Re: Co trzeba zrobić, żeby otworzyć sklep internetowy?
Witam wszystkich,
polecam znaleźć firmę, która zajmuje się tworzeniem sklepów kompleksowo. Pozwoli to na szybkie uruchomienie serwisu bez zbędnych poszukiwań domeny, serwera czy grafiki w różnych miejscach.
Pozdrawiam
polecam znaleźć firmę, która zajmuje się tworzeniem sklepów kompleksowo. Pozwoli to na szybkie uruchomienie serwisu bez zbędnych poszukiwań domeny, serwera czy grafiki w różnych miejscach.
Pozdrawiam
Można jeszcze skorzystać z dość nietypowej oferty ... anataro.pl
Sklep dostajesz za FREE (oprogramowanie na własność), do tego Firma zajmuje się reklamą sklepu w Internecie - rozliczenie jest na zasadzie ustalonej prowizji od sprzedaży w sklepie.
Rozliczenie na zasadzie prowizji od sprzedaży ma swoich zwolenników i przeciwników, ale jeśli ktoś nie ma dużego budżetu na start i rozkręcenie sklepu to taka forma współpracy wydaje się być idealną - nie trzeba się martwić o reklamę sklepu (zdobywanie potencjalnych klientów) oraz w przypadku "martwego sezonu" nie straszne są opaty związane z pozycjonowaniem i innymi formami reklamy, ponieważ opłata jest uzależniona od obrotów sklepu (sprzedający nie musi się obawiać, że cena reklamy przewyższy dochody sklepu).
Sklep dostajesz za FREE (oprogramowanie na własność), do tego Firma zajmuje się reklamą sklepu w Internecie - rozliczenie jest na zasadzie ustalonej prowizji od sprzedaży w sklepie.
Rozliczenie na zasadzie prowizji od sprzedaży ma swoich zwolenników i przeciwników, ale jeśli ktoś nie ma dużego budżetu na start i rozkręcenie sklepu to taka forma współpracy wydaje się być idealną - nie trzeba się martwić o reklamę sklepu (zdobywanie potencjalnych klientów) oraz w przypadku "martwego sezonu" nie straszne są opaty związane z pozycjonowaniem i innymi formami reklamy, ponieważ opłata jest uzależniona od obrotów sklepu (sprzedający nie musi się obawiać, że cena reklamy przewyższy dochody sklepu).
Dzięki za przydatne linki. Myślę, że mi konkretnie oprogramowanie oscommerce na razie wystarczy...
-
acromedia
Przepraszam bardzo, ale nie mogę czytać takich rzeczy:Ceny autorskiego oprogramowania sklepów internetowych są bardzo wysokie a czas realizacji to nawet kilka miesięcy, z mojej strony polecam jednak na początek skorzystać z darmowego rozwiązania jakim jest oscommerce.
1) ceny - owszem - każda cena jest wysoka jeśli można mieć za darmo albo od studenta za dwie stówki. Tylko jakim kosztem? Sklep, albo jest szablonem, albo jest odpychający. Proszę postawić sobie pytanie? Jak wejdę na sklep "brzydki", nie wzbudzający zaufania to czy zrobię w nim zakupy?
2) czas realizacji kilka miesięcy? Tak, ale jeśli się zamówi serwis aukcyjny jak allegro. Na ogół jest to kwestia 2-3 tygodni, a efekt wart czekania (oczywiście zależy to od agencji)
3) darmowe rozwiązania co najwyżej zniechęcą. Tak samo nie dajcie się nabrać na agencje, które starają się wcisnąć sklep pod własnym szyldem, który w rzeczywistości jest czymś darmowym (oczywiście nie są to wszystkie agencje dlatego warto wcześniej zapytać o oprogramowanie sklepu). Darmowe sklepy są źle napisane, przez co są wolne, mało bezpieczne, mało skuteczne, słabo pozycjonujące się.
Nie chcę broń Boże nikogo zniechęcić, ale z doświadczenia wiem, że darmowe sklepy to poligon doświadczalny dla domorosłych informatyków lub hackerów.
Nie zamierzam reklamować tutaj swojej firmy, ale jeśli ktokolwiek zamierza otworzyć własny sklep internetowy i myśli o tym poważnie to naprawdę zachęcam do skorzystania z usług JAKIEJKOLWIEK agencji interaktywnej (lub reklamowej).
Pozdrawiam,
Rafał Różacki
-
komp4me.pl
47.91.Z - Sprzedaż prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub internet.AgnieszkaM pisze:Witam,
chciałabym się dowiedzieć, co dokładnie trzeba zrobić, żeby otworzyć sklep internetowy? Mam zarejestrowaną działalność, ale co trzeba mieć wpisane we wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, żeby móc sprzedawać online?
Czekam na Wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ten nr w ewidencji działalności gospodarczej to podstawa przy sprzedaży online.
Pozdrawiam!
-
ekozwierzak
Ceny są wysokie, ale moim zdaniem warto zainwestować w sprawny sklep z profesjonalną oprawą graficzną. Jak czasem wchodzę na te darmowe sklepy to odechciewa mi się zakupów... Wyglądają nieprofesjonalnie i naczytałam się mnóstwo żali na temat tego jak są wadliwe.
Warto sobie napisać Brief i porozsyłać do różnych firm, ale nie warto wybierać tej która zaproponuje podejrzanie mało.
My szukaliśmy firmy, która zrobi sklep przez ponad miesiąc i nie żałujemy.
Zwykły sklep może być gotowy do 3 tygodni. Może się to wydłużyć w wypadku gdy klient nie może dogadać się z firmą w sprawie grafiki itd. i ciągle np. odrzuca projekty.
Warto sobie napisać Brief i porozsyłać do różnych firm, ale nie warto wybierać tej która zaproponuje podejrzanie mało.
My szukaliśmy firmy, która zrobi sklep przez ponad miesiąc i nie żałujemy.
Zwykły sklep może być gotowy do 3 tygodni. Może się to wydłużyć w wypadku gdy klient nie może dogadać się z firmą w sprawie grafiki itd. i ciągle np. odrzuca projekty.
- blumore.pl
- Kontakt:
zrobić nie trzeba wiele, pierwszy miesiąc jest najgorszy (grafika, platforma, dostosowanie itd), ale wydaje mi się, że trzeba mieć zapas środków pieniężnych na około rok lub dwa lata, bo na zyski przez pierwszy rok lub dwa nie liczmy, no chyba że to będzie zabawa a nie sklep, najlepiej znaleźć inwestora. Powstaje codziennie klika może kilkadziesiąt sklepów w sieci, konkrencja jest ogromna. Myślę, że po czterech latach działalności sklepu (jeśli sklep przetrwa te cztery lata) można mówić o sukcesie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W takim zestawieniu to chyba warto mimo wszystko pomyśleć o skorzystaniu z platformy sklepowej zgodnie z zasadą łatwo i przyjemnie. Tego typu opcje oferuje od jakieś czasu home, teraz pod flaga click shop. Platformy sklepowe maja to do siebie, że zasada korzystania z nich w zasadzie sprowadza się do operowania trikami panelu administracyjnego.
@Ezka
Każdy sklep tak działa
Pamiętaj tylko, że korzystając z "platform" musisz oddać firmie kilka procent z obrotu!
Ja będę stał na stanowisku, że najlepiej jest korzystać z darmowych rozwiązań. Jest tego naprawdę dużo i nie widzę sensu w płaceni naprawdę ciężkich pieniędzy za sklep. Jeśli nie potrafisz zainstalować i skonfigurować, to jest zatrzęsienie firm, które zrobią to za niewielkie pieniądze. Jedyny spory wydatek, grafika. Za ładny sklep trzeba zapłacić 1,5k zł. Ale to i tak mniej, niż płacić co miesiąc.
Każdy sklep tak działa
Ja będę stał na stanowisku, że najlepiej jest korzystać z darmowych rozwiązań. Jest tego naprawdę dużo i nie widzę sensu w płaceni naprawdę ciężkich pieniędzy za sklep. Jeśli nie potrafisz zainstalować i skonfigurować, to jest zatrzęsienie firm, które zrobią to za niewielkie pieniądze. Jedyny spory wydatek, grafika. Za ładny sklep trzeba zapłacić 1,5k zł. Ale to i tak mniej, niż płacić co miesiąc.
no to czym się różni sklep który jest za darmo od takiego Click shopa???
bardzo bym chciał bardzo, ale nie wierze w za darmo...:////
Jeśli bierzesz darmowy sklep. to wszystko musisz zrobić sam, od szaty graficznej, po zmiany działania niektórych rzeczy. To w teorii. Praktyka wygląda tak, że możesz skorzystać z darmowej szaty graficznej, lub zamówić odpłatną. Co do działania sklepy, to z reguły na początku nic nie musisz zmieniać, jeśli zechcesz mieć palucha z FB, albo płatności, to załatwiasz to darmowymi lub płatnymi modułami. Instalacja takiego modułu, to skopiowanie go do odpowiedniego katalogu na serwerze.Hejt pisze:no to czym się różni sklep który jest za darmo od takiego Click shopa???
Pamiętaj, że dobry serwer zapewni Ci pomoc, jeśli czegoś nie będziesz wiedział, piszesz maila i oni starają Ci się pomóc.
Mój sklep stoi na linuxpl.com tam z pomocą nie ma najmniejszego problemu. Ostatnio miałem problem i admin praktycznie wszystko zrobił za mnie. Więc nie ma się czego obawiać.
Na początek znajdź jakiś darmowy serwer np. cba.pl tam zainstaluj odpowiedni sklep, pobaw się i zobacz jak to działa.
Pamiętaj, że w siedzi są fora i zawsze możesz dopytać i poprosić o pomoc.
Pozdrawiam
-
Grzesiek.r
- Kontakt:
nie istnieje coś takiego jak "za darmo"!! jeżeli chcesz otworzyć sklep internetowy to jakieś koszty musisz ponieść.Hejt pisze:no to czym się różni sklep który jest za darmo od takiego Click shopa???
Nawet jak znajdziesz darmowe oprogramowanie z darmową skórką graficzną... nawet jak będziesz wielkim szczęściarzem i uda Ci się to oprogramowanie zainstalować samemu i stanie się cud bo wszystko będzie działać to pamiętaj jeszcze o jednym o czymś o czym większość ludzi zapomina. Twój czas jaki poświęcisz byto wszystko zrobić to KOSZT, przelicz sobie ile kosztuje każda godzina jaką spędzasz nad instalacją, wyszukiwaniem dodatków itp. (a co dopiero jak Ci to "darmowe" oprogramowanie przestanie działać i będzie trzeba przeszukać kilkaset stron na forach, dopraszać się o pomoc osób bardziej doświadczonych itp.)
A w tym czasie klienci uciekają
Warto przeliczyć wszystkie składowe z jakich składa się proces założenia a później prowadzenia sklepu internetowego. Oprogramowanie to tylko kilka potrzebnych procencików.
Pytasz czym się różni Click Shop od darmowych rozwiązań, choćby tym, że otrzymujesz całodobową pomoc i może ta pomoc nie jest idealna, bo niby gdzie na świecie jest ale przynajmniej możesz się na kimś wyżyć jak coś się zepsuje
Dodatkowo Click Shop to rozwiązanie typu SaaS (czyli oprogramowanie jako usługa) gdzie poza oprogramowaniem dostajesz również serwer.
Dodam również że Click Shop działa na silniku Shoper więc warto sprawdzić ceny również tam (czasami zdarzają się duże promocje).
szablonsklep.pl - sklepy internetowe
Co do click shopa to równie dobrze można mieć magento. Ceny zależą od usługodawcy. Dla niezaawansowanych użytkowników usługi SaaS są najlepszym wyborem. A @ Grzesiek.r zapomniałeś o certyfikacie bezpieczeństwa ssl. Ja bym nic nie kupił w sklepie w którym dane nie są szyfrowane, ale to tylko moja opinia
I tutaj też są darmowe rozwiązania, które szyfrują dane, tylko że nie ma na nich ubezpieczenia, a co będzie jak ktoś ukradnie dane klientów, kto zapłaci za szkody? Oczywiście właściciel sklepu. Stąd warto kupić sobie ssl z ubezpieczeniem, nawet na 10tys USD. Widziałem takie od 35 zł za rok http://www.uti.pl/uslugi/bezpieczenstwo ... sl/cennik/
Nie rób mu wody z mózgu!Grzesiek.r pisze:Hejt pisze:no to czym się różni sklep który jest za darmo od takiego Click shopa???
Nawet jak znajdziesz darmowe oprogramowanie z darmową skórką graficzną... nawet jak będziesz wielkim szczęściarzem i uda Ci się to oprogramowanie zainstalować samemu i stanie się cud bo wszystko będzie działać to pamiętaj jeszcze o jednym o czymś o czym większość ludzi zapomina. Twój czas jaki poświęcisz byto wszystko zrobić to KOSZT, przelicz sobie ile kosztuje każda godzina jaką spędzasz nad instalacją, wyszukiwaniem dodatków itp. (a co dopiero jak Ci to "darmowe" oprogramowanie przestanie działać i będzie trzeba przeszukać kilkaset stron na forach, dopraszać się o pomoc osób bardziej doświadczonych itp.)
A w tym czasie klienci uciekają
Warto przeliczyć wszystkie składowe z jakich składa się proces założenia a później prowadzenia sklepu internetowego. Oprogramowanie to tylko kilka potrzebnych procencików.
To, że ty sobie nie radzisz, nie znaczy, że każdy! Po za tym jeśli chcesz reklamować swoje produkty, to rób to w odpowiednim dziele!
Instalacja jest banalna! Każdy serwer ma instalator, twoja rola ogranicza się do podania maila i hasła.
Zmiana grafiki, to bardzo często podmiana oryginalnych plików graficznych na robione samemu np. w Gimpie.
Czas musisz poświęcić, ale oszczędzasz kilka tysięcy zł! Na początek zdecydowanie lepiej jest wsadzić te 2-3k w towar!
Mi darmowe oprogramowanie nie przestało działać, po za tym zawsze ma pomoc ze strony serwera!
Nie mieszaj ludziom w głowach!
Szczerze powiedziawszy w moim rozumieniu nic nie ma za darmosen pisze:@Ezka
Każdy sklep tak działaPamiętaj tylko, że korzystając z "platform" musisz oddać firmie kilka procent z obrotu!