Wystawianie rachunków za towar

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
djdriver

Wystawianie rachunków za towar

Post autor: djdriver »

Witam,
Chciałem założyć sklep internetowy.
Prowadzę firmę usługową. Nie jestem VATowcem więc na usługi wystawiam rachunki (na swoim druku).
Mam pytanie dotyczące wystawiania rachunków za zakupiony towar w moim sklepie. Czy mogą to być rachunki takie jak wystawiam za usługi (ewentualnie na druczku takim jaki można kupić w urzędzie skarbowym)?
Co się dzieje z rachunkiem w przypadku zwrotu towaru do sklepu?
Z góry dzięki za odpowiedzi!

polaaa70

Re: Wystawianie rachunków za towar

Post autor: polaaa70 »

Witam,
obowiązek wystawiania paragonów przy użyciu kasy fiskalnej obowiązuje przy przekroczeniu pewnych limitów (40 tys. zł- obroty w bieżącego roku, 20 tys. nowi przedsiębiorcy). Z tego co się orientuje kasa fiskalna nie musi być stosowana w przypadku działalności prowadzonej przez internet (sprzedaż wysyłkowa). Są oczywiście pewne wyjątki takie jak np. sprzedaż paliwa czy alkoholu.
W przypadku sprzedaży internetowej, kiedy nie jest się VATowcem wystawia się rachunki na bloczkach dla podmiotów zwolnionych z VAT. Są to przepisy, które będą obowiązywać do końca roku 2010- co później (?) trzeba zapoznać się z nową ustawą :)

juna

Post autor: juna »

Kasa fiskalna i bycie vatowcem to nie to samo. Można mieć kasę fiskalną i nie być vatowcem, rejestruje się wtedy na kasie sprzedaż ze stawką zwolniony. Paragon fiskalny wg mnie jest bardziej wiarygodny zarówno dla klienta jak i, a może przede wszystkim dla urzędu skarbowego.
Kupując swoją pierwszą kasę fiskalną można otrzymać z US zwrot poniesionej kwoty do wysokości 700 zł, a więc decydując się na małą i niedrogą kasę faktycznie ponosi się koszt 200-300 zł, jedynym warunkiem takiego zwrotu jest prowadzenie działalności przez kolejne 3 lata, bo jak się zlikwiduje firmę to trzeba ten zwrot oddać.

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

A jak wygląda taka procedura zwrotu tych 700 zł ze strony Urzędu Skarbowego??

juna

Przede wszystkim zwrot dotyczy tylko kasy (lub kilku kas) zakupowaniej po raz pierwszy. Trzeba spełnić 3 warunki: rozpocząć używanie kasy w terminie zgodnym z ustawą (tzn jeśli ktoś powinien zakupić kasę, ale tego nie zrobił w terminie to traci prawo do tej ulgi), zapłata całej kwoty z tytułu faktury za kasę (czyli nie może być kasa kupiona na raty), zawiadomienie urzędu skarbowego (przed rozpoczęciem ewidencjonowania na kasie w formie pisemnej składa się zawiadomienie o zamiarze użytkowania kasy).

Procedura w praktyce wygląda tak:
1. kupuje się kasę, ale się jej nie fiskalizuje jeszcze.
2. zgłasza się zamiar używania kasy do swojego urzędu skarboweego. W sklepie z którym ja miałam do czynienia jest od razu serwis kas i to oni dają gotowy druk zgłoszenia do urzędu, w takim druku muszą być info od kiedy się będzie ewidencjonować na kasie (można napisać "od dnia dokonania pierwszej sprzedaży, nie wcześniej niż ...") gdzie się kasę zakupiło i gdzie się ją będzie serwisować, ile punktów sprzedaży się posiada i pod jakim adresem kasa będzie przechowywana i używana.
3. Po złożeniu pisma w urzędzie kasa zostaje sfiskalizowana przez serwis i od tej pory trzeba nabijac na nią całą sprzedaż no i można dostać zwrot. Kwota zwrotu to 90% wartości kasy, nie więcej niż 700 zł.
4. W przypadku podatnika vat kwotę zwrotu odlicza się od podatku do zapłaty w deklaracji vat-7, albo jak nie ma podatku do zapłaty i nie spodziewa się go w kolejnych miesiącach (bo nie odliczona w danym miesiącu kwota przechodzi na kolejne miesiące) można złożyć wniosek o zwrot tej kwoty na konto, ale zwrot taki nie jest jednorazowy tylko w 4 miesięcznych "ratach", albo w dwóch ratach kwartalnych (zależy czy vatowiec rozlicza się miesięcznie czy kwartalnie).
Dla nie vatowca jest zwrot na konto. Należu złożyć wniosek o zwrot (wzory takich wniosków są do znalezienia w internecie, ale można też napisać samemu (niezbędne dane: imię i nazwisko lub nazwa, adres, NIP, dane serwisu kasy), do wniosku dołącza się oryginał faktury za zakup kasy (ja jeszcze tego nie składałam, ale zakłądam że ten oryginał jest tylko do wglądu dla nich). Zwrot powinien być na koncie w ciągu 25 dni (oczywiście trzeba pamiętać żeby zgłosić do urzędu konto bankowe dla zwrotów podatków firmowych)

Kasę za którą otrzymało się zwrot należy używać przez 3 lata. Zaprzestanie używania tej kasy albo likwidacja działalności w tym czasie skutkuje koniecznością zwrócenia tych pieniędzy urzędowi (pododbno jest na to sposób - wystarczy zawiesić działalność zamiast ją zamykać i już nie trzeba nic oddawać, ale to już każdy robi na własne ryzyko :D

juna

Acha i jeszcze po sfiskalizowaniu kasy należy pamiętać że trzeba w ciągu 7 dni zawiadomić urząd o tym fakcie, przekroczenie tego terminu też powoduje utratę prawa do ulgi. Z tego co zauważyłam w moim mieście dobre serwisy kas same dokonują tego zgłoszenia ale to już trzeba dopytać kupując kasę, jak serwis tego nie robi, trzeba zgłosić samemu.

I jeszcze dodatkowo napiszę, że kasa za którą otrzymano zwrot jest kosztem w podatku dochodowym w pełnej kwocie zakupu, bez uwzględnienia zwrotu, czyli nie dość że otrzymujemy zwrot to jeszcze możemy odliczyć sobie do podatku cały koszt kasy :)

malinarek70

Post autor: malinarek70 »

W przypadku gdy nie jesteś VATowcem to wystawiasz zwykłe rachunki (takie same jak za usługi). Nie jest prawdą, że musisz mieć kasę fiskalną. Prowadząc sprzedaż internetową każdy klient jest imienny, a wszystkie wpływy masz na konto. Kasa fiskalna służy do zaewidencjonowania faktu pobrania fizycznej gotówki. Do wystawiania rachunków polecam ci program Commerbusiness. Wystawisz na nim rachunek i korekty rachunku (choć tu ustawa nie mówi jak ma to wyglądać tak jak w przypadku faktur VAT). Program pobierzesz za darmo stąd:

Awatar użytkownika
sen

Post autor: sen »

"Program pobierzesz za darmo stąd:"

Zaraz, zaraz, jak za darmo?

http://www.commerbusiness.pl/zamowienie

Chyba, że coś przegapiłem?

bartek0483

Post autor: bartek0483 »

Ja wystawiam rachunki w programie Pakiet Przedsiębiorcy Rachunek. Jest bardzo fajny, prosty w obsłudze, intuicyjny i bez ograniczeń ilościowych. Program można pobrać ze strony http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/rachunek

NikoDym

Post autor: NikoDym »

Proszę o informację, czy jeśli chciał bym wprowadzić towar (asortyment sklepu internetowego) do sklepu w swojej miejscowości, to czy konieczne jest wystawienie FV? Czy właściciel, księgowa, kierowniczka... może przyjąć towar na rachunek?

julia56
Kontakt:

Post autor: julia56 »

ja też polecam program Pakiet Przedsiębiorcy Rachunek. Jest prosty i przyjemny w obsłudze.

JolaKO

Post autor: JolaKO »

Dokładnie tak, do wystawiania rachunków polecam program RACHUNEK z serii Pakiet Przedsiębiorcy. Bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze.
Można go pobrać ze strony: http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/rachunek

Awatar użytkownika
kincol

Post autor: kincol »

Moim zdaniem to jest absolutne kwestia dla specjalisty z tej dziedziny :)

ODPOWIEDZ