Co sądzicie o aukcjach grupowych na Mergeto.pl, w których sprzedawca określa cenę w zależności od łącznej ilości kupowanej przez wszystkich kupujących? Wygląda to na połączenie aukcji z zakupami grupowymi...
Ciekawe jest, że kupujący też może wystawić swoją aukcję na grupowy zakup (inni kupujący mogą się dołączać a sprzedawcy składać swoje oferty).
mergeto.pl - nowy typ aukcji: aukcje grupowe
Re: mergeto.pl - nowy typ aukcji: aukcje grupowe
Dla mnie jest to bez sensu kompletnie. Wprowadza to tylko zamęt i komplikuje proste rzeczy.
Portale aukcyjne idą w złym kierunku. Chcą być portalem, pośrednikiem, zapewnić transport, być negocjatorem cen i Bóg wie co jeszcze! Nie tędy droga.
Potrzebuje prostego portalu aukcyjne z przejrzystą i prostą zasadą handlu. Sprzedawca wystawia towar, nabywca go kupuje! To wszystko. Jedyna opcja jaką można zastosować, to negocjacja ceny, ale tutaj nie powinien portal być pośrednikiem!
Portal aukcyjny powinien być platformą kontaktową dla kontrahentów i pomocą dla sprzedawców.
Kolejnym bardzo dobrym rozwiązaniem, są pasaże handlowe. Np. Sklepolandia! Podoba mi się to, że każdy może tutaj dodać swoja firmę, oferowane produkty a nabywcy mogą potem ocenić jakość sklepu. Do tego mamy to forum, które (gdyby było lepiej promowane) mogło by stać się centrum pomocy dla sklepów internetowych.
Myślę, że proste rozwiązania są najlepsze.
Największe błędy portali aukcyjnych, to wysokie opłaty za sprzedaż(haracz), skomplikowane zasady, które ciężko jest w ogóle zrozumieć i fatalne rozwiązania przy wystawianiu przedmiotów.
Portale aukcyjne idą w złym kierunku. Chcą być portalem, pośrednikiem, zapewnić transport, być negocjatorem cen i Bóg wie co jeszcze! Nie tędy droga.
Potrzebuje prostego portalu aukcyjne z przejrzystą i prostą zasadą handlu. Sprzedawca wystawia towar, nabywca go kupuje! To wszystko. Jedyna opcja jaką można zastosować, to negocjacja ceny, ale tutaj nie powinien portal być pośrednikiem!
Portal aukcyjny powinien być platformą kontaktową dla kontrahentów i pomocą dla sprzedawców.
Kolejnym bardzo dobrym rozwiązaniem, są pasaże handlowe. Np. Sklepolandia! Podoba mi się to, że każdy może tutaj dodać swoja firmę, oferowane produkty a nabywcy mogą potem ocenić jakość sklepu. Do tego mamy to forum, które (gdyby było lepiej promowane) mogło by stać się centrum pomocy dla sklepów internetowych.
Myślę, że proste rozwiązania są najlepsze.
Największe błędy portali aukcyjnych, to wysokie opłaty za sprzedaż(haracz), skomplikowane zasady, które ciężko jest w ogóle zrozumieć i fatalne rozwiązania przy wystawianiu przedmiotów.
Zupełnie nie rozumiem, co jest skomplikowanego, np. w zasadach proponowanych przez mergeto? Jest to nowy portal, więc przyglądam mu się dokładnie, ponieważ inne już znam (i przyznam, że też nie znalazłam tam jakichś wielkich komplikacji). Proste reguły określane na linii sprzedający-kupujący. Fakt. zdarzają się przeróżne wpadki w różnych miejscach, ale żeby od razu nazywac to skomplikowanymi?
Prostota jest najważniejsza, im mniej skomplikowanych dodatków tym lepiej, ale portal może okazać się ciekawy, jeśli sam siebie nie zapędzi w kozi róg. Poczekamy, zobaczymy.
Twórcom ewidentnie brakuje pomysłów, siła allegro jest tak duża, że nowym portalom jest bardzo ciężko się przebić.
-
Moim zdaniem to całe mergeto się nie sprawdzi. Zwróciłam uwagę na ten portal, gdy powstawał i widzę, że niemal wcale się nie rozwinął. Nie sądzę, żeby się wybili przy takich produktach, jakie można u nich znaleźć.