Sklep EMIKSO.PL proszę o opinie.

Zanim dodasz opinię, przeczytaj zasady działu!
sarames

Re: Sklep EMIKSO.PL proszę o opinie.

Post autor: sarames »

A czy nie jest za późno na wysłanie takiego wezwania, jeżeli czekam na zamówiony przedmiot (lub chociaż kontakt) od połowy lipca?

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Za późno jest dopiero gdy po 3 latach się sprawa przedawni.

sarames

Dziękuję za odpowiedź, mam jednak jeszcze pytanie odnośnie sytuacji, kiedy pomimo wezwania do zapłaty zwrotu nie dostanę, co zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić sprawę na policję ? I czy policja w ogóle zajmie się sprawą, bo szkoda jest mała?

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Jeśli byłaby to odosobniona sytuacja to z policją mógłby być problem, ale w tym wypadku nie powinno być . Niezależnie od tego po upłynięciu terminu z wezwania można złożyć pozew o zwrot pieniędzy (postępowanie nakazowe - pozew można złozyć na stronie internetowej https://www.e-sad.gov.pl - kosztuje to kilkanaście złotych, które po przegranej zwraca pozwany).

zibi77

Post autor: zibi77 »

Rzeczywiście to cuś to jakaś masakra. Zakupy robiłem tam co prawda w grudniu ub. roku przed świętami, ale niesmak pozostaje do dnia dzisiejszego. Facet przez ponad tydzień zwodził, że ma towar (koce, piłki). Ostatecznie okazało się, że jednak zbytnio nie ma. Poszedłem mu na rękę, zmieniłem część zamówienia, bo czas naglił - miały być prezenty dla młodych. Przywiózł ostatecznie sam (tłumaczył się, że sam rozwozi towar - pewnie pręta fi 12 żebrówkę pewną częścią ciała tnie na maksa, jak mu żal UPS-owi dać zarobić). Dobrze, że sprawdziłem towar od razu, bo coś mi się za mały wydawał i okazało się, że przewiózł nie te rozmiary koców co w zamówieniu. Po prostu zrobił zmyłę i poszedł na żywca, że wszystko jest ok. Reasumując ten quasi sklep omijać szerokim łukiem.

sarames

Czy wezwanie może wyglądać tak:

Ostateczne wezwanie do zapłaty

Na podstawie art. 286 Kodeksu karnego (Dz. U. z 1997 r.Nr 88 poz. 553) wzywamy do natychmiastowego zwrotu należnej kwoty w wysokości 61 zł (słownie: sześćdziesiąt jeden złotych)
Wymienioną sumę prosimy przekazać na nasz rachunek bankowy w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania. W przypadku nie przekazania należnej kwoty w wyznaczonym terminie, skierujemy sprawę na drogę postępowania sądowego bez ponownego wezwania do zapłaty.
W przypadku gdy dokonali już Państwo zapłaty, prosimy o przesłanie nam faksem kopii polecenia przelewu.

Informujemy również, iż działając na podstawie Ustawy z dnia 14 lutego 2003r. „o udostępnianiu informacji gospodarczych” w przypadku braku zapłaty, po upływie miesiąca od daty wysłania niniejszego wezwania informacja o Państwa zobowiązaniach zostanie przekazana do:
Krajowego Rejestru Długów
Biura Informacji Gospodarczej S.A.,
z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Armii Ludowej 21.

?

Saraa20

Post autor: Saraa20 »

Fuck!!!!!! to teraz jestem w d****.... zamówiłam w prezencie rzecz i teraz będzie trzeba się użerać....

pogrzanydzik

Post autor: pogrzanydzik »

Do osoby powyżej, tak wezwanie jest takie samo jak ja wysyłałem. Przypominam, żebyś załączył numer konta.

A teraz UWAGA, ważna sprawa, byliśmy na policji, chcemy składać pozew, pytanie teraz brzmi, CZY KTOŚ JUŻ SKŁADAŁ POZEW? Jeśli tak proszę o niezwłoczną informację tu lub na maila, wystarczy chociaż komenda gdzie były składane skargi/zażalenia. W moim wezwaniu kwota przewyższa 1000zł i nie zostawię tak tego. Tak jak mówię, proszę o pilny kontakt, bo jeśli sprawa jest to Nasze przesłuchanie zostanie dołączone do akt prowadzonej już sprawy.

Saraa20

Czyli co? On nie przejmuje się tym,ze ktoś to zgłosi na policję??

Ginger

Post autor: Ginger »

witam :)

odpowiedziałam już na priv, ale w skrócie napiszę, co napisałam ;) moja sprawa zakończona - pieniądze odzyskałam dzięki serwisowi paypal. Założyłam spór temu ch**jowi, zablokowali mu kasę od kupujących i bez problemu po 7 dniach od rozpoczęcia sporu miałam zwrot na konto.

Wcześniej, jeszcze przed założeniem sporu, wysłałam mu pismo o zwrocie pieniędzy wraz z odsetkami przewidzianymi w ustawie (pamiętajcie, że należą się jeszcze wam odsetki - wystarczy poszukać w necie od kiedy jest to liczone i jaki jest procent - są specjalnie on-linowe kalkulatory) ... ale pan ch**j zlał to... gdyby nie wygrana w sporze i odzyskanie pieniędzy, spotkalibyśmy się w sądzie ... a w sądzie akurat byłabym na drodze prowadzącej do wygrania - tak jak poprzedniczka - szerokie znajomości w prokuraturze, policji, do tego bardzo dobry prawnik moim przyjacielem ;) ... szczerze współczułabym oskarżonemu :D no, ale zgodnie z rozmową z przyjacielem - wyczerpałam wszystkie formy załatwienia sprawy bez ingerencji policji, a że akurat to poskutkowało ... nie zakładam sprawy, ale z chęcią będę patrzeć na porażkę pana ch**ja :P i jeszcze taki dobry "komornik", najlepiej w wersji "bez szyi" ;)

teksty typu dzisiaj zrobię przelew na Pani konto słyszałam i czytałam kilka razy na tydzień :twisted: mam wszystkie maile ... w razie czego mogę przesłać komuś, może będą przydatne ;)

a może nagłośnienie sprawy na Polskę ? macie może jakieś znajomości w tv, prasie ? można by podsunąć dobry materiał na artykuł :) ciekawe jakby śpiewał pan ch**j, gdyby dziennikarze zaczęli mu koło tyłka robić popelinę ;)

Ginger

znane są wam te słowa??

Dnia 19-03-2012 o godz. 9:38 Paweł Stolarczyk napisał(a):
Witam!
Najpóźniej jutro pieniądze będą na Państwa koncie
Pozdrawiam
Paweł Stolarczyk
Sklep i Hurtownia Piłkarska EMIKSO

Dnia 22-03-2012 o godz. 9:30 Paweł Stolarczyk napisał(a):
W jakim banku ma Pani konto?
Jeszcze dziś pieniądze się na im znajdą, przepraszam za kłopot
Pozdrawiam
Paweł Stolarczyk
Sklep i Hurtownia Piłkarska EMIKSO

Ginger

Saraa20

Mi powiedział żebym wysłała mu adres smsem i się rozłączył bo był zajęty :D więc mu grzecznie napisałam że do jutra czekam na zwrot pieniędzy,jeżeli ich nie będzie to już nie będę miła :) a telefonami to go zamęcze :) wstydziłby się tak ludzi oszukiwać....

Ginger

kurcze, ale facet ma tupet :mrgreen:
skurczybyk cholerny, kolejny ambergoldzista z niego ;) oby prokuratura do dupy dobrała się i porządnie go przetrzepała :P

a na fajsie to niby taki szpanerski, porządny człowiek ... aż normalnie chciałoby się mu dodać troszkę kolorów na gębie ;)

pogrzanydzik

Post autor: pogrzanydzik »

Proszę się nie martwić, kolorki będą ale najpierw ja z moją grupą musimy odzyskać kasę :lol: jutro marsz na policje :)

ODPOWIEDZ