KQS store, zmiana designu

Jakie oprogramowanie wybrać dla sklepu internetowego.
IdCzarek
Kontakt:

KQS store, zmiana designu

Post autor: IdCzarek »

Witam forumowiczów.

Znajomy poprosił mnie o próbę zmiany designu z sklepie opartym właśnie na platformie KQS sotre (http://www.kqs.pl/) i generalnie powiem wam ze mam problem.

Poszukuje kogoś kto dokonywał już może zmiany wyglądu sklepu na w/w platformie, aby podpowiedział co i jak, tudzież chociaż naprowadził.

Pozdrawiam

seolover

Re: KQS store, zmiana designu

Post autor: seolover »

Hi, mam za sobą trochę projektów na oprogramowaniu KQS (ostatnio: kumpela.pl, i na serwerze testowym: lejdis.anataro.pl).

Szablon w KQSie zmienia się z poziomu PA - masz tam w lewym menu "Szablon graficzny" i tam są 4 miejsca w których ustawiasz baze szablonów dla podstron:
- Baza szablonu (z tego miejsca zaciągany jest główny szablon dla podstrony kategorii, nowości, promocji, podstron informacyjnych, itp)
- Strona główna - czyli szablon tylko i wyłącznie dla strony głównej
- Strona produktu - szablon dla podstrony na której wyświetlane są informacje o produkcie
- Koszyk - ty nie ma szaleństwa ale można kilka opcji zmienić dla podstrony z koszykiem

Szablon boksa z produktem na liście kategorii, promocjach, nowościach, przechowalni jest ustawiany w Szablon graficzny > Baza szablonu > i tu tryb 1/tryb 2/tryb 3/tryb 4 (w zależności od tego jaki jest wybrany w konfiguracji tryb wyświetlania)

Defaultowy szablon graficzny można wyłączyć:
Ustawienia > Ustawienia graficzne > 17 linijka od góry "Wyłącz arkusz stylów w nagłówku strony" (to odznaczamy) i dajemy na samym dole "Zapisz ustawienia!"
Własny arkusz styli podajesz dwie linijki niżej (w polu tekstowym trzeba podać ścieżkę dostępu).

To jest takie minimum, które trzeba wiedzieć.
Po za tym o dołączeniu / dopisywaniu PHPa można zapomnieć - php nie jest wykonywany - tylko html + JS

Jak potrzebujesz konkretnych info to pytaj - bo opisywanie wszystkiego krok po kroku ... to pisanie manuala ;)

pj2000

Post autor: pj2000 »

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum.

Chciałem zapytać czy da się w jakiś sposób zdefiniować co chcemy mieć w {MENU_LEWE}? Np. z defaultu mamy tam wyszukiwarkę a jak bym jej nie chciał to rozumiem że trzeba by zamiast używania znacznika {MENU_LEWE} wyciągać z bazy znaczników wszystko po kolei? Czy da się jakoś inaczej?

np.
{MENU_KATEGORIE}
{MENU_PRODUCENT}

jest jedynym sposobem?

Co za tym idzie czy da się w takim razie dodać w PA za pomocą "Elementy menu" własny element w miejscu wyświetlania innym niz menu lewe czy prawe?

Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

seolover

Co do {MENU_LEWE} to jeśli korzystasz z tego znacznika to możesz zdefiniować wyświetlanie elementów w:
Ustawienia > Konfiguracja > Położenie elementów na stronie głównej (skrolujesz stronę konfiguracji na sam dół)

Ja osobiście nie korzystam ze znacznika {MENU_LEWE} - używam oddzielnych znaczników dla każdego elementu -> np.: {MENU_SUBSKRYPCJA}, {MENU_TOWAR_DNIA}

Pozdrawiam

pj2000

Dziękuję za odpowiedź ale w trakcie testów okazało się że w ustawieniach jak wpiszę zamiast numeru rzędu 1-... dam 0 to już nie ma danego sub elementu.

Kolejny dziwny problemik mam taki: Nie wiem jak zrobić by na stronie głównej w dziale promocje tabela była w trybie 4 czyli np 2kolumny i po 2 produkty w wierszu.

Z góry dziękuję za pomoc.

seolover

Wpisując "0" ustawiasz niewidoczność elementy - nie jest on wyświetlany w menu kolumny.

W systemie KQS tryb wyświetlania ustawiany jest dla wszystkich podstron z listą produktów - jeśli zostanie wybrany "tryb 4" to zostanie zastosowany do wyświetlania produktów na stronie głównej we wszystkich działach (promocje, nowości) oraz na podstronie kategorii, przechowalni, promocjach, nowościach (według mnie zrobiono to po to aby ujednolicić wyświetlanie produktów na podstronach).

Jedyne co możemy zrobić to modyfikować boks produktu (najlepiej jako DIV) - na stronie głównej w dziale promocje, ustawić ostylowanie CSS tak aby boks produktu zajmował połowę wolnego miejsca przez co ustawione będą dwa produkty obok siebie.

pj2000

Z tą sztuczką co do 2 kolumn to patent typowy dla takiego rozwiązania problemu :)

@seolover wiesz może czemu w administracji nie ma (albo znów jestem ślepy) możliwości edycji takiego boxa "Producenci" z typowym selectem?

seolover

@pj2000 edycja boksa producenci:

Szablon graficzny > Elementy Menu > Menu Producent (7 textarea od góry) 8)

pj2000

Dzięki wielkie - naprawdę mam jakieś zaćmy. A miałeś taki problem że ostylowałeś Szablon Graficzny -> Przechowalnia -> Przechowalnia i jak nie masz produktu w przechowalni to wygląd jest standardowy a nie taki jak z produktem?

seolover

Raczej żadnych problemów z szablonami w KQSie jeszcze nie miałem ;)

Przez wyrażenie "wygląd standardowy" co rozumiesz? szablon jest bazowy z systemu kqs :?:

pj2000

Chodzi o to że jak wchodzę na stronę /index.php?d=przechowalnia a obecnie w przechowalni nie ma produktów to kod html generuje się taki:

<table class="tabela-normal" width="100%">
<tbody>
<tr><td class="komorka-naglowek" width="100%">...</td></tr>
</tbody>
</table>
<table class="tabela-normal" width="100%">
<tbody><tr><td class="komorka-czesc-wlasciwa" width="100%">(...)Brak produktów w przechowalni.</td></tr>
</tbody></table>
<div class="komorka-odstep"></div>

a gdy produkt już jest na stanie przechowalni to już pobierany jest kod dokładnie taki jak wrzuciłem w szablonie w Admin Panelu.

Dziwna ta sprawa :/

seolover

Jeśli w przechowalni nie masz produktu wrzuconego to generowany jest komunikat - i ten komunikat ma pobierany szablon z:

Szablon graficzny > Baza szablonu > Dodatkowy Dział / Niektóre komunikaty (pod koniec strony jest textarea z tym kodem)

Sorki za długie czasy reakcji ale do poniedziałku urlopuję i mam problem z netem - jak nie brak to żona robi za firewalla ;]

pozdrawiam

pj2000

Czekanie na takie odpowiedzi (konkretne i zawsze trafione) to jak oczekiwanie na gwiazdkę :)

Urlopuj się spokojnie. Niezmiernie dziękuję za pomoc.

Wakacje bez neta to odpoczynek dla oczu więc firewall jak najbardziej wskazany.

Pozdrawiam Ciebie i Firewalla w takim razie :)

ODPOWIEDZ