Zwykłe konto czy sklep allegro?
-
Zwykłe konto czy sklep allegro?
Chcę zacząć sprzedaż na Allegro. Co jest bardziej opłacalne? Zwykłe konto firmowe czy sklep Allegro?
-
- Kontakt:
Re: Zwykłe konto czy sklep allegro?
Musisz sprawdzić aktualne prowizje. Rok temu jak sprzedawałem na allegro prowizja od sprzedaży z normalnej aukcji wynosiła 4% a od sklepowej 10%, dodatkowo za prowadzenie sklepu płaciło się miesięczny abonament. W sumie prowadzenie sklepu było prawie 2x droższe niż zwykłe aukcje.
Dodatkową wadą jest to, że towary ze sklepów nie wyświetlają się na liście sprzedawanych rzeczy wśród innych aukcji. Klient może je zobaczyć dopiero jak wejdzie w ofert sklepów lub zada jakieś zapytanie w wyszukiwarce (przeglądając zwyczajnie kategorie nie widać ofert sklepowych).
Plusem dla sklepu jest czas trwania aukcji oraz niska cena wystawienia. Ale biorąc pod uwagę wadę z poprzedniego paragrafu sklep można sobie podarować bo sprzedaż z niego jest bardzo niska ilościowo a jak już coś się Ci uda sprzedać to płacisz kosmiczne prowizje.
Chyba, że coś się w allegro zmieniło. Ale wątpię bo na allegro jeszcze się nie spotkałem ze zmianami na korzyść wystawiających
Dodatkową wadą jest to, że towary ze sklepów nie wyświetlają się na liście sprzedawanych rzeczy wśród innych aukcji. Klient może je zobaczyć dopiero jak wejdzie w ofert sklepów lub zada jakieś zapytanie w wyszukiwarce (przeglądając zwyczajnie kategorie nie widać ofert sklepowych).
Plusem dla sklepu jest czas trwania aukcji oraz niska cena wystawienia. Ale biorąc pod uwagę wadę z poprzedniego paragrafu sklep można sobie podarować bo sprzedaż z niego jest bardzo niska ilościowo a jak już coś się Ci uda sprzedać to płacisz kosmiczne prowizje.
Chyba, że coś się w allegro zmieniło. Ale wątpię bo na allegro jeszcze się nie spotkałem ze zmianami na korzyść wystawiających

-
Dzięki za długą odpowiedź. Na pewno jednak w wynikach nie wyświetlają się produkty ze sklepów?
-
- Kontakt:
Dalej tak jest, spójrz na forum allegro, np. do tego wątku:
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=467&i=6356&t=6356
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=467&i=6356&t=6356
Myślę, że opłacalność zależy od branży, ilości aukcji i wysokości sprzedaży. Ja sobie to policzyłam i wyszło mi, że dla mnie bardziej opłacalny jest sklep allegro - mam ponad 200 aukcji, a w sklepie jest dużo niższy koszt wystawienia. To co zaoszczędzę na wystawieniu z nawiązką pokrywa mi miesięczny abonament i wyższe prowizje. Odkąd mam sklep allegro płacę około 50 zł mniej miesięcznie. Sprzedaż mam taką samą, więc zakładam, że klienci nie zwracają uwagi na to, czy sprzedawca ma sklep czy nie 
Wydaje mi się, że nikt nie może doradzić, czy opłaca się prowadzić sklep allegro, czy być zwykłym sprzedawcą, trzeba to sobie samemu policzyć. Nowy użytkownik nie może od razu otworzyć sklepu na allegro, bo trzeba mieć do tego ileś pozytywnych ocen sprzedaży. Prowadząc, nawet krótko, sprzedaż jako zwykły sprzedawca ma się pojęcie ile wystawia się aukcji i jaką ma się sprzedaż. Trzeba więc wziąść cennik allegro i policzyć, jak opłaty się zmienią jeśli stanie się sklepem.
Na pewno nie opłaca się jeśli ma się mało aukcji - wtedy to co się zaoszczędzi na wystawianiu aukcji nie pokryje wyższych kosztów prowizji.

Wydaje mi się, że nikt nie może doradzić, czy opłaca się prowadzić sklep allegro, czy być zwykłym sprzedawcą, trzeba to sobie samemu policzyć. Nowy użytkownik nie może od razu otworzyć sklepu na allegro, bo trzeba mieć do tego ileś pozytywnych ocen sprzedaży. Prowadząc, nawet krótko, sprzedaż jako zwykły sprzedawca ma się pojęcie ile wystawia się aukcji i jaką ma się sprzedaż. Trzeba więc wziąść cennik allegro i policzyć, jak opłaty się zmienią jeśli stanie się sklepem.
Na pewno nie opłaca się jeśli ma się mało aukcji - wtedy to co się zaoszczędzi na wystawianiu aukcji nie pokryje wyższych kosztów prowizji.
Sprawdziłam swoje aukcje - są normalnie widoczne na liście aukcji z danej kategorii, bez zadawania zapytania ani wyboru sklepu. Niczym nie różnią się od aukcji "niesklepów". Dopiero jak wejdzie się w aukcję widać, że jest to sklep.Dodatkową wadą jest to, że towary ze sklepów nie wyświetlają się na liście sprzedawanych rzeczy wśród innych aukcji. Klient może je zobaczyć dopiero jak wejdzie w ofert sklepów lub zada jakieś zapytanie w wyszukiwarce (przeglądając zwyczajnie kategorie nie widać ofert sklepowych).
-
- Kontakt:
Możesz podać swój nick, chciałbym to doświadczalnie sprawdzić.... 

mój nick allegro: dzieckonaj
Już wiem, dlaczego moje przedmioty były widoczne na liście aukcji, a inni pisali że aukcje sklepów nie są tam widoczne. Mój sklep jest w kategorii "dla dzieci", a akurat w tej kategorii i jeszcze kilku innych sklepy są widoczne na liście, w większości kategorii rzeczywiście sklepy są widoczne tylko przy wyszukiwaniu. Ale podobno mają to zmienić żeby wszystkie aukcje było widać.
Już zmienili
Każdy chyba sam musi to sobie poprzeliczać co jest bardziej opłacalne.