Dlaczego eBay jest tak mało popularny w Polsce?

Dyskusje na temat zakupów i sprzedaży na aukcjach internetowych.
Zakupoholiczka

Dlaczego eBay jest tak mało popularny w Polsce?

Post autor: Zakupoholiczka »

Jak myślicie, dlaczego o eBayu mało słychać w Polsce?

beti

Re: Dlaczego eBay jest tak mało popularny w Polsce?

Post autor: beti »

Szczerze to nie wiem, o Allegro słychać wszędzie, o eBayu tylko w filmach amerykańskich. Może dlatego, że jest mało rozreklamowany, a przez to ludzie nie mają do niego zaufania?

Traffica

Post autor: Traffica »

Bo ebayu jest mniej popularny u nas,tylko bardziej u naszych zachodnich sąsiadów. My bazujemy głównie na allegro i kilku pomniejszych portali aukcyjnych. Poza tym często utrudnieniem w komunikacji z zagranicznymi sprzedawcami jest bariera językowa.

Zakupoholiczka

Bariera językowa ok, ale myślę, że nie o to tu chodzi.

Awatar użytkownika
agata

Post autor: agata »

Myślę, że to kwestia tego, że Allegro w zupełności spełnia nasze oczekiwania. Po co szukać czegoś w zagranicznym serwisie kiedy możemy to znaleźć u nas? Na allegro jest właściwie wszystko. A jeśli już czegos nie ma, to wtedy można poszukać na eBay.

Myślę, że to jest główny powód - Allegro zupełnie zaspokaja nasze oczekiwania. Myślę za bariera językowa też może istnieć, choć podejrzewam, że staje się coraz mniejsza.

Osobiście często kupuje na Allegro i jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie znalazła tam tego czego szukalam.

Pozdrawiam
Agencja Interaktywna PR Kreator.Tworzymy kampanie wizerunkowe dla firm w sieci. Specjalizujemy się w copywritingu, piszemy teksty reklamowe na strony www, ulotki i plakaty.Uruchomiliśmy także oprogramowanie dla sklepów internetowych-EpokSystem.pl

wera

Post autor: wera »

Zgadzam się z agatą. Nie napisałaś jeszcze o sklepach internetowych. Allegro + sklepy internetowe w zupełności wystarczają. :)

Awatar użytkownika
sen

Post autor: sen »

Przyczyna tego jest banalna.
ebay potraktował Polskę po macoszemu, wchodząc do Polski, nie potraktowali rynku poważnie, nie promowali się, w żaden sposób nie zachęcili sprzedawców i kupujących. Kolejną przyczyną jest międzynarodowość portalu, w Polsce to się nie sprawdzi!Dzięki temu mamy na rynku monopol.

Darmocha24.pl

Post autor: Darmocha24.pl »

Wiele osób widziała dużo perspektyw w 2005 roku podczas debiutu eBaya. Dzięki niemu mieliby dostęp do największej grupy użytkowników na całym świecie (około 500 milionów). Można by było za jego pośrednictwem wystawiać aukcje w innych krajach. Amerykanie po prostu się przeliczyli. Faktem było to że kampania promująca międzynarodowego giganta aukcyjnego prowadzona była w minimalnym zakresie. Powodem klapy było zlekceważenie rynku jak podkreśla Sen. Sądzono, że sama marka sprawi, że uzytkownicy przybiegną do eBaya porzucając dotychczasowe serwisy. Niestety przeliczyli się. Ebay nie oferował nic więcej niż Allegro a dodatkowo Polscy użytkownicy nie otrzymali takich samych praw jak USA czy Niemcy. Dopiero po 2 latach wprowadzili system PayPal bez którego ja sam osobiście nigdy bym z ebaya nie skorzystał. Dodatkowy minus przekreślający w moich oczach ebay jest wprowadzenie w 2008 roku opłat i prowizji.
Zachęcam wszystkich do przeciwstawiania się monopolizacji polskiego rynku i przeglądanie ofert konkurencyjnych. Hipotetycznie zakładając zwycięską batalie ebaya rynek aukcyjny w Polsce byłby o niebo lepszy i bardziej atrakcyjny.
http://darmocha24.pl/ Kupujesz, nie żałujesz!

Awatar użytkownika
sen

@Darmocha24.pl
Zgadza się, tylko na naszym rynku nawet darmowe portale aukcyjne nie bardzo dają radę. Kiepsko to wygląda i myślę, że jeśli nic się nie zmieni, to za kilka lat będą interweniowały instytucje antymonopolowe.

Po za tym jaka jest konkurencja w Polsce? Jakieś dziwaczne portale z wewnętrzną walutą? To żart, infantylne rozwiązania rodem z gier....
Jedyny sensowny portal , to świstak, który też zaczyna wprowadzać jakieś dziwne "waluty".

Pozdrawiam

Zakupoholiczka

sen masz rację, tutaj potrzeba porządnej konkurencji.

Awatar użytkownika
sen

Zakupoholiczka pisze:sen masz rację, tutaj potrzeba porządnej konkurencji.
Potrzeba, potrzeba i to szybko!
Ceny idą w górę i nie zanosi się, aby miało się coś zmienić. Po za tym, konkurencja jest dobra :)

dumna

Post autor: dumna »

To zadna filozofia. Allegro było duzo wczesniej, a to uzytkownicy tworza aukcje

Darmocha24.pl

Post autor: Darmocha24.pl »

Chodzi o reklamę. Tak na prawdę ja np. nie wiedzialam o tym, że ebay istnieje w Polsce, jednak reklama jest zdecydowanie dźwignią handlu.
http://darmocha24.pl/ Kupujesz, nie żałujesz!

gottu

Post autor: gottu »

Na allegro wystawia się grubo ponad 90% wszystkich internetowych aukcji, tak więc znaczna większość konsumentów zagląda tam, bo jest największy wybór. Żeby odbić rynek allegro potrzeba naprawdę sporego kapitału, na który stać tylko ebaya, ale po co pchać się w Polskę, jeżeli ebay ma USA, Niemcy...

Martyska

Post autor: Martyska »

też byłam zdziwiona, że ebay'owi się nie udało. Pamiętam, jak sama wystawiałam aukcje na samym początku, szczególnie, że serwis, w przeciwieństwie do allegro jest darmowy, nie akceptował naciągaczy w stylu "kończę akucje BCM bo przedmiot się uszkodził" 1 min przed końcem.

Do tego dostęp do userów z całego świata, zweryfikowane konta, na które amerykanie nie baliby się wysyłać przedmiotów, itd.

No, ale trudno :(

ODPOWIEDZ