Poznaj po zabezpieczeniu SSL

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
automax
Kontakt:

Poznaj po zabezpieczeniu SSL

Post autor: automax »

Jeżeli chcesz mieć pewność, że sklep istnieje naprawdę i jest wiarygodny, wystarczy jak w miejscu gdzie wpisujesz dane osobowe do wysyłki sprawdzisz czy są zabezpieczenia SSL ( kłódka w pasku stanu lub pasku adresu Twojej przeglądarki) klikasz na nią i link ostatni w okienku pod nazwą "wyświetl certyfikaty" . Jeżeli adres internetowy zgadza się z adresem strony masz już pewność że Twoje dane są zabezpieczone prawidłowo i sklep istnieje w 100 %. Tak jest np. w sklepie internetowym z częściami do samochodów www.autoczesci.autosowa.pl Dodatkowo wiadomo też , że sklep taki dba o zabezpieczenie danych osobowych i działa zgodnie z obowiązującymi przepisami.

maxiu
Kontakt:

Post autor: maxiu »

To tylko część prawdy. SSL można uznać za zaletę dopiero jak certyfikat pochodzi z zaufanego źródła i nie jest samodzielne wygenerowany. Objawia się to tym, że przeglądarka po wejściu na taką stronę nie wyświetla żadnych okienek ostrzegawczych (czyli brak ostrzeżeń o innym adresie o którym Pan wspomina; o złej dacie certyfikatu; o niezaufanym łańcuchu certyfikatu).
Własnoręcznie wygenerowany certyfikat zabezpiecza tylko drogę od przeglądarki do serwera, ale nie wyklucza ataku man-in-the-middle.
Widzę, że zainwestował Pan w certyfikat i pochodzi on z zaufanego źródła - warto tym się pochwalić, bo to ważniejsze niż zgodność adresu :)
Swoją drogą jak sprawdza się mechanizm w Pana sklepie wymuszający najpierw kontaktowanie się w celu otrzymania adresu formularza zamówienia mailem? Wg mnie traci Pan przez to klientów.
Marcin Kamiński

RAFALM

Re: Poznaj po zabezpieczeniu SSL

Post autor: RAFALM »

A ja mam pytanie ogólne jeżeli chodzi o certyfikaty SSL - ile to mniej więcej kosztuje i czy można to zamówić za pośrednictwem firmy hostingowej, czy we własnym zakresie? Które są najlepsze(najpewniejsze)?

erazm

Post autor: erazm »

wiem, że niektóre firmy hostingowe udostępniają certyfikaty w ramach opłaty za serwer, ale trzeba sprawdzić, czy są to znane certyfikaty, żeby później nie było problemów...

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Najtańsze certyfikaty SSL akceptowane bez specjalnych zabiegów przez przeglądarki (czyli jedyne jakie jest sens mieć) można mieć już od 40-50zł/rok, oczywiście im bardziej renomowany gwarant certyfikatu tym droższe - np verisign zaboli Was na minimum 1200zł

erazm

Nie wiedziałem, że rozpiętość cenowa jest tak duża, dzięki za informacje. A jak jest z ich instalacją? Robi to firma hostingowa, czy przy wykupieniu certyfikatu jest on w jakiś sposób automatycznie konfigurowany?

Awatar użytkownika
c2h5oh

W większości przypadków firmy hostingowe pozwalają na skonfigurowanie certyfikatu z poziomu panelu udostępnianego klientowi, oczywiście pod warunkiem, że mają wolne adresy IP (na jednym IP może być tylko jeden certyfikat). Jeśli takiej funkcji nie mają/nie udostępniają to trzeba męczyć administratora.

erazm

Czyli widzę, że nie ma na to reguły. Z tym męczeniem administratorów to bywa różnie :)

Roger

Post autor: Roger »

Z tym certyfikatem robi się problem, nie każdy hosting go daje w cenie. A dedykowany jest drogi

Awatar użytkownika
c2h5oh

Nie słyszałem o hostingu dającym certyfikat w cenie, chyba że certyfikat Self-signed, nie potwierdzany przez żaden CA - taki certyfikat jest w zasadzie bezwartościowy.

Roger

Post autor: Roger »

no właśnie ten mam na myśli
home.pl go daje
jak jest do d..y to po co daje
Każdy inny imienny markowy np. Verisign kosztuje sporo (około tysiąca)

Awatar użytkownika
c2h5oh

Godaddy można dostać za niecałe $20 / rok

Eprice

Post autor: Eprice »

Tylko teraz pojawia się pytanie: czy 50zł to bardzo mało jak na rok czy wręcz przeciwnie i cena jest odpowiednia. Jak myslicie??

Awatar użytkownika
c2h5oh

Patrząc na sprawę wyłącznie od strony technicznej certyfikat za 50zł zabezpiecza równie dobrze jak ten za 1000zł (przy tej samej długości klucza).
Osobną kwestie stanowią zabezpieczenia wystawcy certyfikatu.

Eprice

Post autor: Eprice »

Czyli nie ma specjalnej róznicy w zabezpieczeniach: czy za 50 czy 1000zl. A może ktos wyjaśnic kwestie zabezpieczenia wystawcy certyfikatu??

ODPOWIEDZ