Poznaj po zabezpieczeniu SSL
Poznaj po zabezpieczeniu SSL
Jeżeli chcesz mieć pewność, że sklep istnieje naprawdę i jest wiarygodny, wystarczy jak w miejscu gdzie wpisujesz dane osobowe do wysyłki sprawdzisz czy są zabezpieczenia SSL ( kłódka w pasku stanu lub pasku adresu Twojej przeglądarki) klikasz na nią i link ostatni w okienku pod nazwą "wyświetl certyfikaty" . Jeżeli adres internetowy zgadza się z adresem strony masz już pewność że Twoje dane są zabezpieczone prawidłowo i sklep istnieje w 100 %. Tak jest np. w sklepie internetowym z częściami do samochodów www.autoczesci.autosowa.pl Dodatkowo wiadomo też , że sklep taki dba o zabezpieczenie danych osobowych i działa zgodnie z obowiązującymi przepisami.
To tylko część prawdy. SSL można uznać za zaletę dopiero jak certyfikat pochodzi z zaufanego źródła i nie jest samodzielne wygenerowany. Objawia się to tym, że przeglądarka po wejściu na taką stronę nie wyświetla żadnych okienek ostrzegawczych (czyli brak ostrzeżeń o innym adresie o którym Pan wspomina; o złej dacie certyfikatu; o niezaufanym łańcuchu certyfikatu).
Własnoręcznie wygenerowany certyfikat zabezpiecza tylko drogę od przeglądarki do serwera, ale nie wyklucza ataku man-in-the-middle.
Widzę, że zainwestował Pan w certyfikat i pochodzi on z zaufanego źródła - warto tym się pochwalić, bo to ważniejsze niż zgodność adresu
Swoją drogą jak sprawdza się mechanizm w Pana sklepie wymuszający najpierw kontaktowanie się w celu otrzymania adresu formularza zamówienia mailem? Wg mnie traci Pan przez to klientów.
Własnoręcznie wygenerowany certyfikat zabezpiecza tylko drogę od przeglądarki do serwera, ale nie wyklucza ataku man-in-the-middle.
Widzę, że zainwestował Pan w certyfikat i pochodzi on z zaufanego źródła - warto tym się pochwalić, bo to ważniejsze niż zgodność adresu
Swoją drogą jak sprawdza się mechanizm w Pana sklepie wymuszający najpierw kontaktowanie się w celu otrzymania adresu formularza zamówienia mailem? Wg mnie traci Pan przez to klientów.
Marcin Kamiński
Re: Poznaj po zabezpieczeniu SSL
A ja mam pytanie ogólne jeżeli chodzi o certyfikaty SSL - ile to mniej więcej kosztuje i czy można to zamówić za pośrednictwem firmy hostingowej, czy we własnym zakresie? Które są najlepsze(najpewniejsze)?
wiem, że niektóre firmy hostingowe udostępniają certyfikaty w ramach opłaty za serwer, ale trzeba sprawdzić, czy są to znane certyfikaty, żeby później nie było problemów...
Najtańsze certyfikaty SSL akceptowane bez specjalnych zabiegów przez przeglądarki (czyli jedyne jakie jest sens mieć) można mieć już od 40-50zł/rok, oczywiście im bardziej renomowany gwarant certyfikatu tym droższe - np verisign zaboli Was na minimum 1200zł
Nie wiedziałem, że rozpiętość cenowa jest tak duża, dzięki za informacje. A jak jest z ich instalacją? Robi to firma hostingowa, czy przy wykupieniu certyfikatu jest on w jakiś sposób automatycznie konfigurowany?
W większości przypadków firmy hostingowe pozwalają na skonfigurowanie certyfikatu z poziomu panelu udostępnianego klientowi, oczywiście pod warunkiem, że mają wolne adresy IP (na jednym IP może być tylko jeden certyfikat). Jeśli takiej funkcji nie mają/nie udostępniają to trzeba męczyć administratora.
Czyli widzę, że nie ma na to reguły. Z tym męczeniem administratorów to bywa różnie 
Z tym certyfikatem robi się problem, nie każdy hosting go daje w cenie. A dedykowany jest drogi
Nie słyszałem o hostingu dającym certyfikat w cenie, chyba że certyfikat Self-signed, nie potwierdzany przez żaden CA - taki certyfikat jest w zasadzie bezwartościowy.
no właśnie ten mam na myśli
home.pl go daje
jak jest do d..y to po co daje
Każdy inny imienny markowy np. Verisign kosztuje sporo (około tysiąca)
home.pl go daje
jak jest do d..y to po co daje
Każdy inny imienny markowy np. Verisign kosztuje sporo (około tysiąca)
Godaddy można dostać za niecałe $20 / rok
Tylko teraz pojawia się pytanie: czy 50zł to bardzo mało jak na rok czy wręcz przeciwnie i cena jest odpowiednia. Jak myslicie??
Patrząc na sprawę wyłącznie od strony technicznej certyfikat za 50zł zabezpiecza równie dobrze jak ten za 1000zł (przy tej samej długości klucza).
Osobną kwestie stanowią zabezpieczenia wystawcy certyfikatu.
Osobną kwestie stanowią zabezpieczenia wystawcy certyfikatu.
Czyli nie ma specjalnej róznicy w zabezpieczeniach: czy za 50 czy 1000zl. A może ktos wyjaśnic kwestie zabezpieczenia wystawcy certyfikatu??