Czy robicie zakupy w zagranicznych sklepach?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Awatar użytkownika
kowalska

Czy robicie zakupy w zagranicznych sklepach?

Post autor: kowalska »

Czy ktoś z Was robił kiedyś zakupy w zagranicznych sklepach internetowych?

mc123

Re: Czy robicie zakupy w zagranicznych sklepach?

Post autor: mc123 »

Ja jeszcze nie robiłam, nawet bardzo niszowe produkty można znaleźć w polskich sklepach czy na polskich aukcjach. :)

Awatar użytkownika
kowalska

Post autor: kowalska »

Nie wszystko można znaleźć u polskich sprzedawców, uwierz mi. :)

TOM

Post autor: TOM »

mc123 pisze:Ja jeszcze nie robiłam, nawet bardzo niszowe produkty można znaleźć w polskich sklepach czy na polskich aukcjach. :)
Ja też jestem podobnego zdania. Mamy w Polsce bardzo dużo sklepów internetowych - da się wszystko znaleźć.
A jak nie, to zawsze można napisać do kilku sklepów - może ściągną towar na zamówienie.

chomik

Post autor: chomik »

Ja bym nie kupił w zagranicznym sklepie, bo przerażają mnie kwestie prawne typu cło itp.

Awatar użytkownika
agata

Post autor: agata »

Nigdy nie robiłam ale właściwie jedynie dlatego, że nie było takiej potrzeby. Póki co wszystko czego potrzebuje znajduje w naszych polskich sklepach internetowych. Zresztą na pewno słyszeliście o przypadkach gdy zagraniczne sklepy odmawiają obsługiwania klientów w Polski...http://finanse.wp.pl/kat,1342,title,Zag ... &_ticrsn=3
Agencja Interaktywna PR Kreator.Tworzymy kampanie wizerunkowe dla firm w sieci. Specjalizujemy się w copywritingu, piszemy teksty reklamowe na strony www, ulotki i plakaty.Uruchomiliśmy także oprogramowanie dla sklepów internetowych-EpokSystem.pl

chomik

To ciekawe, że nie chcą obsługiwać... Widać nie zależy im na nowych klientach. Dziwi mnie takie podejście przyznam szczerze...

Awatar użytkownika
agata

Post autor: agata »

Mnie również, ale póki co nie mamy na to wpływu. Miejmy nadzieję, że nasz rząd weźmie się porządnie za unifikację tych przepisów odnośnie handlu w sieci tak byśmy nie byli uznawani za niebezpiecznych klientów, bo sądzę, że w tym właśnie tkwi problem.

Pozostaje nam czekać cierpliwie aż coś się w tej kwestii zmieni.
Agencja Interaktywna PR Kreator.Tworzymy kampanie wizerunkowe dla firm w sieci. Specjalizujemy się w copywritingu, piszemy teksty reklamowe na strony www, ulotki i plakaty.Uruchomiliśmy także oprogramowanie dla sklepów internetowych-EpokSystem.pl

chomik

Tak po dłuższym przemyśleniu - ogólnie nie wiem, czy to kwestia rządu - chyba po prostu na zachodzie postrzegają nas chyba za kraj, którym byliśmy 20 lat temu... Czyli "dziki" i niegodny zaufania.

stworkipotworki

Post autor: stworkipotworki »

Rząd to w tej kwestii może tylko lobbować a powody ograniczeń sa inne najczęściej.

Poniżej fragment artykułu z GW odnośnie muzy, ale analogiczne sa sytuacje takze w innych dużych sklepach:

"Wszystko wskazuje na to, że Polska faktycznie jest traktowana (niestety!) jako rynek II kategorii przez dystrybutorów muzyki online, na czele ze słynnym iTunes (należącym do koncernu Apple).

O komentarz w sprawie nieobecności wielkich dystrybutorów muzyki na polskim rynku poprosiliśmy przedstawicieli organizacji zarządzających prawami artystów i firm fonograficznych. Z ich odpowiedzi jednoznacznie wynika, że iTunes (podobnie jak inni dystrybutorzy muzyki online) mogliby swobodnie działać na polskim rynku, gdyby tylko chcieli. Przeszkód formalnych - także tych, wynikających z praw autorskich - nie ma. "

http://wyborcza.pl/0,98096.html

ale z drugiej strony jak tylko mam możliwośc i potrzebę to kupuję w zagranicznych sklepach i bardzo sobie to chwalę bo często można tam kupić towar taniej niż w Polsce. Bezproblemowe są np. zakupy biletów na zagraniczny koncert.
Tak czy inaczej najłatwiej jest z zakupami z krajów unijnych.

TOM

Post autor: TOM »

W sumie to dziwie się, dlaczego np. taki iTunes nie chce wejść na nasz rynek...

Mogę się założyć, że sprzedałby bardzo dużo piosenek, bo sporo ludzi ma już sprzęt Apple.

Zakupoholiczka

Post autor: Zakupoholiczka »

Ja nigdy nie robiłam zakupów w zagranicznych sklepach internetowych. Jak poprzedniczki, znajduję interesujące mnie produkty w polskich sklepach czy na aukcjach internetowych. Teraz mamy dostęp naprawdę do wielu rzeczy, dlatego można znaleźć większość u naszych sprzedawców.

beti

Post autor: beti »

Macie rację, polskie sklepy i sprzedający na aukcjach mają prawie wszystko, dlatego dla mnie to też wystarcza.

Traffica

Post autor: Traffica »

Ja również przyłączam się do powyższych opinii. Nigdy nie robiłem zakupów w zagranicznych sklepach internetowych bo nie było takiej potrzeby. Każdy produkt można znaleźć tutaj,w naszych sklepach.

df-fashion.eu
Kontakt:

Post autor: df-fashion.eu »

Ja w moim sklepie sprzedaje towar bez względu na kraj. Jeśli zamówi ktoś z Polski to po zamówieniu na jakaś tam kwotę ma wysyłkę za free.

W sklepie w którym pracuje mamy nawet sporo zamówień z Polski,niema zbytnio problemu z realizacją zamówień,no chyba że gdzieś zaginie zamówienie,ale to sporadycznie.

Potencjalnych klientów z Polski może tez nieco zniechęcić wyższe ceny za rzeczy, tym bardziej że wszystko już można zamówić w Polsce.

Kolejną sprawa która może zniechęcić to czas przesyłki.
Jak wysyłam z Anglii do Polski to średnio towar dochodzi w 4-5 dni.

Także zakupy zagraniczne nie są tak straszne i nie płaci się cła! Jak ktoś napisał.

Pozdrawiam.
www.df-fashion.eu Twoja Biżuteria na Każdą Okazje.

ODPOWIEDZ