Rejestracja w sklepie barierą w zakupach?
-
krzychpron
- Kontakt:
Rejestracja w sklepie barierą w zakupach?
Witam
Ostatnio czytałem artykuł o sklepie internetowym, który skrócił ścieżkę zakupów o konieczność zakładania konta. Rzekomo zabieg ten został bardzo pozytywnie odebrany przez klientów co znacznie wpłynęło na zyski sklepu.
Co myślicie o obowiązkowej rejestracji w sklepach? Czy taka konieczność może wpływać na decyzje zakupowe?
Pozdrawiam
Ostatnio czytałem artykuł o sklepie internetowym, który skrócił ścieżkę zakupów o konieczność zakładania konta. Rzekomo zabieg ten został bardzo pozytywnie odebrany przez klientów co znacznie wpłynęło na zyski sklepu.
Co myślicie o obowiązkowej rejestracji w sklepach? Czy taka konieczność może wpływać na decyzje zakupowe?
Pozdrawiam
-
komp4me.pl
Re: Rejestracja w sklepie barierą w zakupach?
Witaj,
Według mnie warto poświęcić tą chwile na rejestrację. Czasem to co sie wydaje szybko, szybszym nie musi wcale być. Prawidłowa rejestracja zajmuje do 5 minut, a sklep może w ten sposób przyspieszyć działania związane z zamówieniem. Klient ma cały czas wgląd do tego co się dzieje z jego zakupem. A także handlowiec sklepu może zdecydować o rabacie dla stałych klientów, którzy są już zarejestrowani. Rejestracja powinna budzić zaufanie, oraz być względem bezpieczeństwa dla kupujących.
Pozdrwawiam!
komp4me.pl - zapraszamy
Według mnie warto poświęcić tą chwile na rejestrację. Czasem to co sie wydaje szybko, szybszym nie musi wcale być. Prawidłowa rejestracja zajmuje do 5 minut, a sklep może w ten sposób przyspieszyć działania związane z zamówieniem. Klient ma cały czas wgląd do tego co się dzieje z jego zakupem. A także handlowiec sklepu może zdecydować o rabacie dla stałych klientów, którzy są już zarejestrowani. Rejestracja powinna budzić zaufanie, oraz być względem bezpieczeństwa dla kupujących.
Pozdrwawiam!
komp4me.pl - zapraszamy
-
krzychpron
- Kontakt:
Witam ponownie
Myślałem bardziej o wprowadzeniu tzw. szybkich zakupów dla klientów jednorazowych. Często się zdarza że klient dokonuje zakupy tylko raz np sprzęt AGD i nie potrzebuje konta. Tak naprawdę skrócenie procesu zakupów miało by miejsce przy linku aktywacyjnym, który lubi płatać figle (np. lądować w spamie). A klienta o statusie zamówienia mogę informować drogą mailową. Oczywiście standardową rejestrację bym pozostawił, ale decyzja o utworzeniu konta była by po stronie kupującego.
Myślałem bardziej o wprowadzeniu tzw. szybkich zakupów dla klientów jednorazowych. Często się zdarza że klient dokonuje zakupy tylko raz np sprzęt AGD i nie potrzebuje konta. Tak naprawdę skrócenie procesu zakupów miało by miejsce przy linku aktywacyjnym, który lubi płatać figle (np. lądować w spamie). A klienta o statusie zamówienia mogę informować drogą mailową. Oczywiście standardową rejestrację bym pozostawił, ale decyzja o utworzeniu konta była by po stronie kupującego.
-
ekozwierzak
U mnie w sklepie można wybrać, czy chce się rejestrować, czy chce się jednorazowo złożyć zamówienie bez rejestracji i klienci są bardzo zadowoleni z tego rozwiązania, ponieważ sami mogą podjąć decyzję i wiele osób się nie rejestruje. Takie zakupy trwają dosłownie 5 s.
Jest to zdecydowanie duży atut sklepu i wygoda dla klientów, którzy nie lubią formularzy lub nie mają czasu (np. po cichaczu składają zamówienie w pracy
- swoją drogą dużo osób tak robi
)
Klient mimo braku rejestracji jest informowany mailowo o statusie zamówienia i zmianie tego statusu
Jedyne czego nie może zrobić bez rejestracji to przejrzeć historii swoich zamówień.
Jest to zdecydowanie duży atut sklepu i wygoda dla klientów, którzy nie lubią formularzy lub nie mają czasu (np. po cichaczu składają zamówienie w pracy
Klient mimo braku rejestracji jest informowany mailowo o statusie zamówienia i zmianie tego statusu
- blumore.pl
- Kontakt:
Ja sama jak coś kupuję, to bez rejestracji najczęściej - więc uważam że to jest dobre rozwiązanie. Klienci szybko zapominają hasło i login do sklepu gdzie się rejestrowali i to może ich zniechęcać do drugiego zakupu. Z drugiej strony, jak ktoś sobie założy konto, to czuje się częścią danej społeczności i powraca.
Jak nie założę konta w danym sklepie, to już z reguły nigdy do tego sklepu nie wracam - bez rejestracji to są najczęściej jednorazowi klienci.
Według mnie najlepiej jakoś zachęcić jednak do rejestracji. Może jakimś konkursem, lub uproszczoną procedurą?
Pozdrawiam
Jak nie założę konta w danym sklepie, to już z reguły nigdy do tego sklepu nie wracam - bez rejestracji to są najczęściej jednorazowi klienci.
Według mnie najlepiej jakoś zachęcić jednak do rejestracji. Może jakimś konkursem, lub uproszczoną procedurą?
Pozdrawiam
-
Konsultant
- Kontakt:
Daj coś za darmoblumore.pl pisze:Według mnie najlepiej jakoś zachęcić jednak do rejestracji. Może jakimś konkursem, lub uproszczoną procedurą?
Konsultantka FM Group - Zostań Konsultantką FM Group!
- blumore.pl
- Kontakt:
rozdaję ostatnio trochę rzeczy w konkursach, hmmm, muszę pomyśleć też nad takim konkursem, że wśrod wszystkich zarejestrowanych klientów coś będziemy losować, na przykład bony rabatowe, karty upominkowe, co myślicie o takim rozwiązaniu?Konsultant pisze:Daj coś za darmo
-
ekozwierzak
U mnie na stronie wyboru czy ktoś się rejestruje, czy nie jest tekst z zachętą
Zauważyłam, że u nas jakieś 20% osób jak coś kupuje pierwszy raz to się nie rejestruje, ale jak zrealizujemy zamówienie to zwykle ludzie wracają i zakładają stałe konto.
To tak jakby sprawdzali jak nam pójdzie z obsługą zanim zdecydują się wstąpić do społeczności sklepu na stałe
Moim zdaniem to jest kolejny atut.
I formularz rejestracji jest uproszczony. Należy podać minimum koniecznych informacji o sobie.
Mnie odstraszają takie sklepy gdzie są wręcz ankiety osobowe i mogliby się w nich jeszcze pytać o rozmiar buta
Nigdy nie robię zakupów w takim sklepie.
To tak jakby sprawdzali jak nam pójdzie z obsługą zanim zdecydują się wstąpić do społeczności sklepu na stałe
Moim zdaniem to jest kolejny atut.
I formularz rejestracji jest uproszczony. Należy podać minimum koniecznych informacji o sobie.
Mnie odstraszają takie sklepy gdzie są wręcz ankiety osobowe i mogliby się w nich jeszcze pytać o rozmiar buta
-
obiektywna
- Kontakt:
Podejście klienta chyba zależy od branży sklepu. Jeżeli chcę kupić produkt z AGD np pralkę to szkoda mi czasu na rejestrację konta bo prawdopodobnie już nie wrócę do tego sklepu. Jeśli wrócę to do tego czasu zapomnę login i hasło
)
Natomiast w sklepie z kosmetykami czy bielizną chętnie założę konto. Są różne promocje itp W końcu kosmetyki kupuję częściej niż pralkę
Natomiast w sklepie z kosmetykami czy bielizną chętnie założę konto. Są różne promocje itp W końcu kosmetyki kupuję częściej niż pralkę
Dla mnie jest to bariera. Nie lubię się nigdzie rejestrować. Często właśnie przez to rezygnuję z zakupów w danym sklepie.
-
ekozwierzak
kaja pisze:Dla mnie jest to bariera. Nie lubię się nigdzie rejestrować. Często właśnie przez to rezygnuję z zakupów w danym sklepie.
I moim zdaniem wiele osób tak uważa.
Dzisiaj klientka bardzo się spieszyła, ale chciała szybko zamówić karmę i strasznie jej się spodobało, że nie musi się rejestrować. Po dosłownie niecałej minucie już zamówienie zostało złożone
- blumore.pl
- Kontakt:
Nie lubią się rejestrować, ale jak mi się na przykład coś podoba i rzeczywiście chcę to mieć, to nawet trzy strony rubryczek przy rejestracji mnie nie przestrasząekozwierzak pisze:kaja napisał(a):
Dla mnie jest to bariera. Nie lubię się nigdzie rejestrować. Często właśnie przez to rezygnuję z zakupów w danym sklepie.
blumore masz rację, jeśli znajdzie się coś wyjątkowego, to nic nie przeszkodzi, zeby to kupicblumore.pl pisze:Nie lubią się rejestrować, ale jak mi się na przykład coś podoba i rzeczywiście chcę to mieć, to nawet trzy strony rubryczek przy rejestracji mnie nie przestrasząekozwierzak pisze:kaja napisał(a):
-
krzychpron
- Kontakt:
Hej
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, utwierdziłem się w przekonaniu że to dobry pomysł, teraz czas na wdrożenie
pozdrawiam
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, utwierdziłem się w przekonaniu że to dobry pomysł, teraz czas na wdrożenie
pozdrawiam
Dla mnie to też jest bariera. Sklep powinien mieć zarówno możliwość zakupu z rejestracją jak i bez rejestracji.