Zakupy grupowe

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Awatar użytkownika
Wiza_Iza

Zakupy grupowe

Post autor: Wiza_Iza »

Czy ktoś korzystał z tego rodzaju zakupów? Jak to właściwie działa i kto tu zarabia?

Konsultant
Kontakt:

Re: Zakupy grupowe

Post autor: Konsultant »

Oczywiście zarabia tutaj ten kto sprzedaje :wink:
Konsultantka FM Group - Zostań Konsultantką FM Group!

krzysiuus

Post autor: krzysiuus »

Skąd wzięłaś tą nazwę? Gdzie można tak robić zakupy?
Szablony aukcji allegro - Dodatki do aukcji

ENA

Post autor: ENA »

Widziałeś często pojawiające się w sieci reklamy GROUPON? Polega to na tym, że negocjuje się w jakiejś firmie, często np. jakieś zabiegi kosmetyczne w salonie, cenę zabiegu dla np. 100 osób. Wtedy cena jest o wiele niższa niż jakbyś normalnie poszedł na taki zabieg. Dlatego właśnie nazywa się to zakupami grupowymi. :)

Awatar użytkownika
Wiza_Iza

Post autor: Wiza_Iza »

Tu jest ciekawy artykuł o zakupach grupowych:

http://www.polityka.pl/rynek/gospodarka ... sieci.read

Mnie najbardziej zastanawia to, jakie są ograniczenia. Słyszałam, że ktoś nabył dwa kupony na obiad, chciał nimi zapłacić w knajpie, a jej właściciel się oburzył, że nie, że tylko jeden kupon na usługę itp. Dlatego jestem ciekawa, jak to w praktyce wygląda.

kalita60

Post autor: kalita60 »

Ja korzystałam z takich zakupów, ale powiem Wam szczerze, że tylko ze względu na niskie ceny. Usługi, które zazwyczaj są w ofercie takich zakupów normalnie są dosyć drogie i myślę, że tylko po obniżeniu ceny, wiele osób z nich korzysta. Po normalnych cenach nie miałyby takiego zbytu, także nie wiem, czy sprzedającym to się opłaca.

Anka78

Post autor: Anka78 »

jeśli chodzi o zyski to zależy kto i jaka ma narzuconą marżę na swoje usługi i jaką prowizję pobiera portal, współpracowałam z gr..p..on i tutaj faktycznie chodź klienci przyszli, nie byłam zadowolona, chore umowy zasady, tzw "*", teraz rozpoczynam współpracę z mniejszym portalem ma..lace..nka.p-l nowo powstałym nie wiele tracę więc ryzykuję, zobaczymy a ogólnie to podoba mi się ich nazwa ;), a od strony klienta to jestem bardzo zadowolona mogę sobie pozwolić na rzeczy które za normalną cenę bym się nie zdecydowała

Awatar użytkownika
Siateczka

Post autor: Siateczka »

kalita60 pisze:Ja korzystałam z takich zakupów, ale powiem Wam szczerze, że tylko ze względu na niskie ceny. Usługi, które zazwyczaj są w ofercie takich zakupów normalnie są dosyć drogie i myślę, że tylko po obniżeniu ceny, wiele osób z nich korzysta. Po normalnych cenach nie miałyby takiego zbytu, także nie wiem, czy sprzedającym to się opłaca.
Gdyby się nie opłacało to by tego nie robili, moim zdaniem ma to znaczenie i to zdecydowanie największe na reklamę i znajomość marki, bo jeśli zamiast jednego klienta firma lub sklep złapie 100 osób to tak czy siak zarobi.

swenNL

Post autor: swenNL »

Grupon to światowa potęga jeżeli chodzi o zakupy grupowe, co świadczy o tym, że ta forma zakupów staje się coraz bardziej popularna. Jednak ja z tego jeszcze nie korzystałem.

kalita60

Post autor: kalita60 »

Siateczka pisze:
kalita60 pisze:Ja korzystałam z takich zakupów, ale powiem Wam szczerze, że tylko ze względu na niskie ceny. Usługi, które zazwyczaj są w ofercie takich zakupów normalnie są dosyć drogie i myślę, że tylko po obniżeniu ceny, wiele osób z nich korzysta. Po normalnych cenach nie miałyby takiego zbytu, także nie wiem, czy sprzedającym to się opłaca.
Gdyby się nie opłacało to by tego nie robili, moim zdaniem ma to znaczenie i to zdecydowanie największe na reklamę i znajomość marki, bo jeśli zamiast jednego klienta firma lub sklep złapie 100 osób to tak czy siak zarobi.
No tak, ale ciekawe, ile osób potem wraca, żeby skorzystać z danej usługi już po normalnej cenie. Jeśli nikt, to to się po prostu nie opłaca.

swenNL

Post autor: swenNL »

Jeżeli ktoś przetestuje daną usługę i uzna że jest warta swojej ceny, to na pewno wróci.
Tutaj myślę że jest sprawa indywidualna - uczestnicy mogą też sztucznie podwyższać ceny (pewnie większość tak robi).

TOM

Post autor: TOM »

swenNL pisze:Jeżeli ktoś przetestuje daną usługę i uzna że jest warta swojej ceny, to na pewno wróci.
Tutaj myślę że jest sprawa indywidualna - uczestnicy mogą też sztucznie podwyższać ceny (pewnie większość tak robi).
W to, że podwyższają ceny to szczerze wątpię, bo to łatwo sprawdzić.
Jakby się klienci dowiedzieli o takich praktykach, to na pewno taka firma by na tym ucierpiała.

Traffica

Post autor: Traffica »

Zakupy grupowe są tańsze,bo kilka osób zamawia dany towar i płaci tylko raz za przesyłkę,wiec się to opłaca. Trzeba się jednak dostosować do innych i nie można działać na własną rękę,co może niektórych męczyć. Także sam czas oczekiwania na przesyłkę może się wydłużyć.

Awatar użytkownika
zielonyzolwik

Post autor: zielonyzolwik »

Na pewno trzeba bardzo uważać na takie zakupy, często wprowadzają one w błąd kupującego.

Darmocha24.pl

Post autor: Darmocha24.pl »

Ja kiedyś kupiłam sporo książek dla koleżanek na studiach, przy okazji także dla siebie. Płątność przy odbiorze, płacę, a tam jakoś kasa została. Dlaczego? Dostałam jakiś rabat. Kasę zostawiłam dla siebie, bo rozdawać komuś po złotówce to też bes sensu.
http://darmocha24.pl/ Kupujesz, nie żałujesz!

ODPOWIEDZ