Jak walczyć z oszustami handlującymi w Internecie
Jak walczyć z oszustami handlującymi w Internecie
W nawiązaniu do wątku http://www.sklepolandia.pl/forum-dyskus ... =584#p1495 założyłam nowy wątek.
Jak myślicie, jak należy walczyć z oszustami handlującymi w Internecie?
Jak myślicie, jak należy walczyć z oszustami handlującymi w Internecie?
Re: Jak walczyć z oszustami handlującymi w Internecie
Policja i sąd
Szablony aukcji allegro - Dodatki do aukcji
Moim zdaniem ktoś powinien stworzyć w sieci Czarną Listę E-Oszustów. Każdy oszust trafiałby na taką listę, byłaby ona ogólnie dostępna dla wszystkich.
Jak ktoś chce to i tak zmieni dane więc taka lista nic nie da.
Szablony aukcji allegro - Dodatki do aukcji
A ja myślę, że taka lista by coś dała. Oczywiście tak jak napisał krzysiuus możliwe, że oszuści będą zmieniać dane, ale na pewno taka lista sprawiłaby, że takich oszustów byłoby mniej.
A ja myślę, że konkurencja miała by używanie.Amelia pisze:A ja myślę, że taka lista by coś dała. Oczywiście tak jak napisał krzysiuus możliwe, że oszuści będą zmieniać dane, ale na pewno taka lista sprawiłaby, że takich oszustów byłoby mniej.
Tworzenie jakichkolwiek czarnych list mija się z celem, po pierwsze jest to mało skuteczne, po drugie pole do popisu dla nieuczciwej konkurencji, po trzecie groźba procesowa od "pokrzywdzonych"
Pozdrawiam.
Hmmm, taka lista byłaby fajna. Na pewno część oszustów zastanowiłaby się, zanim ponownie by oszukali.
Na pewno ważne są opinie. Jak jakiś sklep Was oszuka, warto od razu dodać opinię na różnych stronach.
Na pewno ważne są opinie. Jak jakiś sklep Was oszuka, warto od razu dodać opinię na różnych stronach.
-
ekozwierzak
sen pisze:A ja myślę, że konkurencja miała by używanie.Amelia pisze:A ja myślę, że taka lista by coś dała. Oczywiście tak jak napisał krzysiuus możliwe, że oszuści będą zmieniać dane, ale na pewno taka lista sprawiłaby, że takich oszustów byłoby mniej.
Tworzenie jakichkolwiek czarnych list mija się z celem, po pierwsze jest to mało skuteczne, po drugie pole do popisu dla nieuczciwej konkurencji, po trzecie groźba procesowa od "pokrzywdzonych"
Pozdrawiam.
Muszę się z tym zgodzić. Będzie mnóstwo spraw w sądzie, nieuczciwe firmy będą zgłaszać swoją konkurencję na taką listę i suma sumarum nikt nic dalej nie będzie wiedział, bo lista nie będzie wiarygodna, bo stanie się narzędziem w rękach wielu firm.
-
obiektywna
- Kontakt:
Zacznijmy od tego że ludzie sami są zbyt ufni i nieuważni. Większość nie czyta tego co podpisuje czy akceptuje ( w przypadku regulaminów ) Ludzie podają swoje dane gdzie popadnie.
Co do oszustów to nie ma na nich sposobu. Zawsze się ktoś taki znajdzie kto będzie chciał wykorzystać naiwność ludzką.
Ważne żeby ludzie nie odpuszczali takim cwaniakom i walczyli o sprawiedliwość. Niestety w naszym kraju często jest to droga cierniowa która nie raz kończy się zamknęciem sprawy ze względu na brak dowodów czy znikomą szkodliwość czynu.
Co do oszustów to nie ma na nich sposobu. Zawsze się ktoś taki znajdzie kto będzie chciał wykorzystać naiwność ludzką.
Ważne żeby ludzie nie odpuszczali takim cwaniakom i walczyli o sprawiedliwość. Niestety w naszym kraju często jest to droga cierniowa która nie raz kończy się zamknęciem sprawy ze względu na brak dowodów czy znikomą szkodliwość czynu.
Zgadzam się. Każdy powinien uważać podczas zakupów online.obiektywna pisze:Zacznijmy od tego że ludzie sami są zbyt ufni i nieuważni. Większość nie czyta tego co podpisuje czy akceptuje ( w przypadku regulaminów ) Ludzie podają swoje dane gdzie popadnie.
A oszuści znajdą zawsze jakiś sposób, żeby oszukać.
-
Konduktorka
Niestety miałam nieprzyjemność zostać oszukana kilka razy (w różnym stopniu) i mimo tego, że aukcje są świetną okazją, przerzuciłam się na sklepy internetowe. Może i jest trochę drożej, ale nie muszę się przynajmniej bać. Zresztą marże też nie są znowu tak wielkie: za tv Funai w ich sklepie zapłaciłam może 50zł więcej, niż na aukcjach.
Opinie, opinie i jeszcze raz opinie. Ja czytam opinie na temat danego sklepu, zanim zrobię w nim zakupy.
- skleptajski
- Kontakt:
No tak, ale co mają powiedzieć sklepy (na przykład mój;), które mają dość krótką historię i niewiele internetowych opinii ? Nie znaczy to przecież, że taki sklep jest gorszy od innego - dłużej istniejącego na rynku. Dlatego też, ze swojej strony staramy się nadrabiać brak wieloletniego doświadczenia w e-commerce rzetelną i szybką obsługą oraz stałym kontaktem z klientem i informowaniem go o terminie wysyłki oraz faktem dokonania tejże wysyłki.beti pisze:Opinie, opinie i jeszcze raz opinie. Ja czytam opinie na temat danego sklepu, zanim zrobię w nim zakupy.
Zgadzam się, że warto przyjrzeć się sklepowi przed dokonaniem zakupów. Jako, że sam czasem dokonuję zakupów przez internet, zwracam uwagę na to, czy sklep ma podany adres siedziby a z osobą kontaktową można się komunikować telefonicznie. Reasumując, im mniej anonimowości, tym więcej pewności o wiarygodność sklepu.
Michał Mączyński
kmk@tajskijedwab.pl
kmk@tajskijedwab.pl
-
ekozwierzak
Zawsze znajdzie się ktoś, kto takiemu sklepowi jednak zdecyduje się zaufać
bo nie liczy na opinie, opinie, opinie, które są kolejnym polem do popisu dla chociażby nieuczciwych konkurentów. Nie powinno się nimi bezwzględnie sugerować, ale mogą być składową budującą zaufanie do sklepu 
Mi chodzi o to, że jak znajdę opinie negatywne na temat danego sklepu, to nie zrobię w nim zakupu. Oczywiście tutaj nie chodzi o to, że gdzieś tam w jednym miejscu będzie negatyw, a reszta pozytywnych, ale ogólnie o negatywne opinie w sieci. Niestety, ale my, konsumenci, na to patrzymy. Ale skleptajski nie martw się, robimy też zakupy w nowych sklepach.
Wtedy patrzy się na inne rzeczy, np. na to, że się udzielasz na forum i nie jesteś anonimowy. 
Pozdrawiam
Pozdrawiam