Jak się ma rynek ehandlu?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
marmoladka

Jak się ma rynek ehandlu?

Post autor: marmoladka »

Czekam na Wasze opinie. ;) Jak się ma teraz rynek ehandlu? Jest spadek? wzrost? Warto teraz sprzedawać w internecie?

krzysiuus

Re: Jak się ma rynek ehandlu?

Post autor: krzysiuus »

Zawsze pod koniec roku jest wzrost. Więc warto. Ale co? Super sprzedawcy mają takie narzędzie które pokazuje najczęściej wpisywane rzeczy w wyszukiwarkę.
Szablony aukcji allegro - Dodatki do aukcji

marmoladka

Wiem, że pod koniec roku jest wzrost. To logiczne, skoro są Święta, na które wszyscy kupują sobie prezenty. ;)

Mi chodzi ogólnie o rynek ehandlu, nie o żadne narzędzia dla sprzedających.

krzysiuus

Post autor: krzysiuus »

Napisałaś co warto sprzedawać w Internecie no to mówię Ci że super sprzedawcy allegro mają takie narzędzie które pokazuje najczęściej wpisywane słowa w wyszukiwarkę. A jak nie trudno się domyślić to właśnie będzie najbardziej chodliwy towar.
Szablony aukcji allegro - Dodatki do aukcji

marmoladka

krzysiuus pisze:Napisałaś co warto sprzedawać w Internecie no to mówię Ci że super sprzedawcy allegro mają takie narzędzie które pokazuje najczęściej wpisywane słowa w wyszukiwarkę. A jak nie trudno się domyślić to właśnie będzie najbardziej chodliwy towar.
Hmmm, chyba nie przeczytałeś uważnie, o co zapytałam.

"Jak się ma teraz rynek ehandlu? Jest spadek? wzrost? Warto teraz sprzedawać w internecie?"

NIe pytam o żadne narzędzia, domyślam się, że Ty je sprzedajesz, czy tworzysz i dlatego nie czytając uważnie, od razu odpowiedziałeś nie na temat.

carmen

Post autor: carmen »

marmoladka, postaram się odpowiedzieć Tobie tyle ile wiem.

Rynek ehandlu ma się dobrze, a będzie się miał jeszcze lepiej. Oczywiście są sklepy, które sobie radzą lepiej i takie, które radzą sobie gorzej i twierdzą, że jest kryzys. Wszystko zależy od tego jak podejdziesz do sprzedaży. Jeśli podejdziesz do ehandlu profesjonalnie, zainwestujesz w odpowiednią reklamę, będzie dobrze. Niestety jest dużo sklepów, które otwierają działalność, nie przeznaczając żadnych środków na reklamę, a potem twierdzą, że nic nie sprzedają, bo jest zastój.

Awatar użytkownika
Super Star

Post autor: Super Star »

Hej
no właśnie jak to jest z tym e -handlem ? branże widać rozwija sie nader pomyslnie, ale c'mon nadal w PL klienci nie maja tak duzego zaufania do zakupow w sieci jak na zachodzie? czy to sie kiedys w ogole zmieni?!

pozdro!
SS

kleo8

Post autor: kleo8 »

To prawda, że klienci w Polsce jeszcze nie mają takiego zaufania do zakupów online. Myślę jednak, że to będzie się stopniowo zmieniać. Ważne jest tylko, żeby skutecznie eliminować oszustów, którzy naciągają klientów.

Awatar użytkownika
Super Star

Post autor: Super Star »

Kleo8
zgadzam się, oszustow nalezy tepic - ale, w jaki sposób twoim zdaniem? moze to glownie brak ram prawnych... albo zwyczajnie oszusci sa tez poza internetem, wiec hm... taka nasza mentalnosc??!! :(

pozdro300

MartaB

Post autor: MartaB »

Super Star pisze:Kleo8
zgadzam się, oszustow nalezy tepic - ale, w jaki sposób twoim zdaniem? moze to glownie brak ram prawnych... albo zwyczajnie oszusci sa tez poza internetem, wiec hm... taka nasza mentalnosc??!! :(

pozdro300
Stworzyłam nowy wątek na http://www.sklepolandia.pl/forum-dyskus ... f=18&t=588, żeby nie schodzić z tematu. :)

A a propo tematu tego wątku...

Moim zdaniem rynek ehandlu ma się coraz lepiej, powstaje coraz więcej sklepów internetowych, coraz więcej ludzi przekonuje się do zakupów w sieci i będzie jeszcze lepiej. :) Ja patrząc na siebie, również widzę, że kupuję coraz więcej rzeczy w Internecie. Ostatnio zaczęłam nawet zamawiać artykuły spożywcze. :)

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Rynek ma się dobrze - ogólnie do góry - ale z racji, że handlujących więcej trudniej jest teraz zacząć. Z takim kapitałem i wiedzą z jakimi sam ruszałem kilka lat temu w życiu bym się teraz nie przebił.

Awatar użytkownika
mtmarket

Post autor: mtmarket »

Rynek e-handlu w Polsce ma się dobrze i w dodatku bardzo dynamicznie się rozwija. Polecam do poczytania raport na temat e-commerce z tego roku: http://www.ekomercyjnie.pl/raport-ecomm ... -ogolnych/
Są tam opisane najbardziej dochodowe branże i dane finansowe na temat przychodów.

Co do kapitału wstępnego, aby rozpocząć działalność w sieci nie koniecznie trzeba inwestować dużą gotówkę. Zamiast inwestować w indywidualne projekty sklepów i licencje na oprogramowanie, można skorzystać z gotowych platform sprzedażowych gdzie niewielkie opłaty są popierane na zasadzie abonamentu. Wykupuje się własną domenę, wybiera odpowiednią grafikę i mamy własny sklep. Trzeba tylko mieć pomysł na biznes ;)
http://mtmarket.pl/ Sklep internetowy z hostingiem w kilka minut.

OpisyProduktow
Kontakt:

Post autor: OpisyProduktow »

Wszystkie ostatnie rankingi, badania itp. wskazują, że eHandel się dobrze rozwija, a przed Świętami nastroje są na pewno jeszcze lepsze (tylko, żeby pogoda dopisała i kurierzy, żeby mieli szanse dowozić przesyłki...)

jednym z problemów naszego ecommerce to jest słaby rozwój narzędzi e-marketingowych - bo nadal konkurencyjność często osiągają cenami, a przecież jest tyle innych narzędzi...
http://opisyproduktow.pl/ - darmowe opisy i zdjęcia dla sklepów internetowych

Awatar użytkownika
mtmarket

Post autor: mtmarket »

Narzędzia marketingowe są mocno rozwinięte (rynek jest przepelniony agencjami interaktywnymi) niestety właścicele sklepów często nie chcą korzystać z usług marketingowców bo myślą że biznes rozkręci się sam lub dzięki konkurencyjnym cenom. A prawda jest taka że gotówkę którą tracą na obniżaniu cen z powodzeniem mogliby wydać na kampanię promocyjną która zwiększy widoczność sklepów i świadomość istnienia marki wśród konsumentów :) Trzeba myśleć przyszłościowo ponieważ taka inwestycja przekłada się na późniejszy zysk!
http://mtmarket.pl/ Sklep internetowy z hostingiem w kilka minut.

OpisyProduktow
Kontakt:

Post autor: OpisyProduktow »

zgadza się - trzeba myśleć przyszłościowo. ta zasada obowiązuje na rynku tradycyjnym jak i internetowym.

jest wiele narzędzi, z które wiele nie kosztują, a przynieść mogą wiele korzyści.
http://opisyproduktow.pl/ - darmowe opisy i zdjęcia dla sklepów internetowych

ODPOWIEDZ