Płatność przelewem czy kartą?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Ania

Płatność przelewem czy kartą?

Post autor: Ania »

Czy jak robicie zakupy w Internecie to płacicie raczej przelewem czy kartą kredytową? Ja raczej przelewem, ponieważ nadal boję się płacić kartą kredytową. Zawsze mi się wydaje, że ktoś przechwyci moje dane. Wiem, że może panikuję, bo teraz tego typu płatności są bezpieczne, ale chciałabym poznać też Wasze zdanie na ten temat.

krinpi

Re: Płatność przelewem czy kartą?

Post autor: krinpi »

Ja też wolę przelewy, chociaż płacenie kartą jest duuużo wygodniejsze. Również obawiam się tego, że ktoś przechwyci moje dane. Myślałem kiedyś, żeby sprawdzić oferty banków - może jest jakaś karta przeznaczona typowo do zakupów online, na którą np. można przelać jakąś małą kwotę niezbędną do dokonania transakcji? Wiecie coś o tym?

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

Na pewno jest taka karta, kiedyś reklamował to jakiś bank, ale niestety nie pamiętam który :(

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

mbank ma coś takiego (albo miał - chyba się właśnie wycofują?)
A jeśli chodzi o samą płatność to jeśli są szybkie przelewy netowe to płace przelewem (jest szybciej niż wklepać dane karty), jak nie ma a zależy mi na czasie to kartą.

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

Masz rację, mBank ma takie karty http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/ ... index.html

Jak ktoś obawia się płatności przez net, to może się tym zainteresować.

erazm

Post autor: erazm »

Ciekawy pomysł, ja jednak pozostanę przy tradycyjnych formach, bo kolejna karta już mi się do portfela nie zmieści :D

Ufam obecnym zabezpieczeniom, wiadomo, że jak ktoś chce, to zawsze się włamie, jednak to odosobnione przypadki.

mareslaw2

Post autor: mareslaw2 »

Ja korzystam z platnosci24

to jest bardzo dobre rozwiązanie :)

buyer_kajt

Post autor: buyer_kajt »

A ja korzystam z przelew24 Banku Pekao. Szybko i bezbolesnie;)

erazm

Post autor: erazm »

No tak, ale nie zawsze takie szybkie przelewy jak np. przelew24 Banku Pekao czy mTransfer są dostępne, to zależy od sklepu, nieraz masz tylko do dyspozycji kartę lub zwykły przelew

kubik

Post autor: kubik »

Po kilku udanych transakcjach z płatnością kartą kredytową już się tego nie boję i płacę w ten sposób, bo to dla mnie najwygodniejsze :)

alathea

Post autor: alathea »

Ja mimo wszystko wole przelewy.
Jakos tak bardziej mnie do siebie przekonuja, aczkolwiek platnosci karta nie wykluczam w najblizszej przyszlosci tym bardziej, ze piszecie, iz to latwe i bezbolesne :)

pikosik

Post autor: pikosik »

Ja zawsze patrzę kto obsługuje płatności kartą.
Wczoraj kupowałem artykuły biurowe i płaciłem kartą przez platnosci.pl .
Jak widzę logo platnosci.pl to wybieram kartę.

sinsec

Post autor: sinsec »

ja płacę kartą kredytową...kiedyś chciałam kupić bilet lotniczy przez internet ale nie miałam jeszcze karty kredytowej...zadzwoniłam na infolinie linii lotniczych i miła pani poinformowała mnie, że istnieje opcja przelewu..jednak przelew ten musi dojść do 3 dni po zabookowaniu biletu w przeciwnym razie rezerwacja zostanie anulowana..na pytanie co jeśli przelew dojdzie po 4 dniach(różnie to z bankami bywa) a ja nie będę mieć ani biletu ani pieniędzy?? pani odpowiedziała, że nie bawią się w zwroty!! Notabene te linie lotnicze już nie istnieją:):)

drzeweczka.pl
Kontakt:

Post autor: drzeweczka.pl »

Odnośnie płatności kartą i szybkich przelewów typu mTransfer to jest jeden problem - sklep za to płaci prowizję, którą w rzeczywistości płaci kupujący w cenie towaru - bo raczej nikt nie wprowadza takich elementów w swoim sklepie kosztem marży tylko kosztem ceny oferowanych produktów. Podobna sprawa jest z płatnościami Allegro w przypadku aukcji na tym serwisie.
Nie wiem dlaczego przelew miałby być mniej wiarygodny - procedura jest tam bardziej jasna.
Drzewa i krzewy ozdobne - mój sklep internetowy z młodymi (tanimi) sadzonkami

luc

Post autor: luc »

Zgadz się dla tego ja na razie nie mam płatności kartą. Czy ktoś robił może porównanie jakie płatności wychodza najtaniej?

ODPOWIEDZ