Konieczny adres sklepu!

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Saya

Konieczny adres sklepu!

Post autor: Saya »

Kiedy chcę zrobić zakupy w danym sklepie internetowym, najpierw patrzę na to, czy na stronie podany jest adres sklepu. Jeśli nie ma, od razu wychodzę z takiego sklepu.

adamlop
Kontakt:

Post autor: adamlop »

A jak ktoś sprzedaje biorąc towar prosto z hurtowni i niema sklepu stacjonarnego ?
W sprawie sklepów Zencart służę pomocą

Saya

Re: adres sklepu

Post autor: Saya »

Nie chodziło mi tu dokładnie o adres sklepu stacjonarnego, tylko adres firmy. :)

Wiem, że niektóre sklepy internetowe nie podają adresu zarejestrowanej działalności, co moim zdaniem jest nieprawidłowe.

Pozdrawiam!

Mostek

Re: adres sklepu

Post autor: Mostek »

Masz rację - bardzo ważna jest wiarygodność. Sklep w tych czasach może otworzyć praktycznie każdy...

Magda29
Kontakt:

Post autor: Magda29 »

Adres firmy jest nawet wymagany wg polskiego prawa.

Informacje szczegolowe takie jak kontakt czy nip powinny takze byc widoczne.(kompletne dane o podmiocie) + oczywiscie regulamin.

Tak jak zauwazono - sklep taki nie jest wiarygodny i sa przypadki gdzie bez tych informacji na stronie nakladane sa kary pieniezne.

Kate

Re: Konieczny adres sklepu!

Post autor: Kate »

Ja zawsze patrzę na adres. Nie musi to być adres sklepu stacjonarnego, bo wiadomo, że nie wszystkie sklepy internetowe posiadają sklep stacjonarny, ale powinie być przynajmniej adres, na jaki jest zarejestrowana działalność sklepu.

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

Oprócz adresu, ja też zwracam uwagę na numer telefonu w widocznym miejscu. To jest bardzo ważne i, wg mnie, również podnosi wiarygodność sklepu. Jak robię większe zakupy, to nieraz najpierw dzwonię, żeby sprawdzić, czy taki sklep istnieje, i dopiero po tym podejmuję decyzję.

precelik
Kontakt:

Post autor: precelik »

Oprócz adresu, tzreba jeszcze podac nazwe firmy numer NIP, z ustawy o swobodzie działalnosci gospodarczej:
Art. 21.

Jeżeli przedsiębiorca oferuje towary lub usługi w sprzedaży bezpośredniej lub sprzedaży na odległość za pośrednictwem środków masowego przekazu, sieci teleinformatycznych lub druków bezadresowych, jest on obowiązany do podania w ofercie co najmniej następujących danych:

1) firmy przedsiębiorcy;

2) numeru identyfikacji podatkowej (NIP);

3) siedziby i adresu przedsiębiorcy.
Zioła- mój portalik o ziołach

drzeweczka.pl
Kontakt:

Post autor: drzeweczka.pl »

Ja tylko wspomnę, że nie wszystkie sklepy internetowe to firmy, dlatego NIP i inne tego typu dane nie muszą być koniecznie zamieszczone - może sklepów nie będących przedsiębiorcami jest mało, ale mogą się zdarzyć - ja np. mam sklep choć nie mam zarejestrowanej firmy tylko gospodarstwo rolne (sprzedaję w nim tylko rośliny z własnego gospodarstwa, więc nie muszę prowadzić działalności gospodarczej - działalność rolna wystarczy). Zamiast NIPu, czy regonu w rolnicy muszą podać numer rejestracyjny nadany przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Uważam jednak, że takie dane jak adres, nazwisko właściciela (lub nazwa firmy) czy nr telefonu są niezbędne, aby sklep był wiarygodny.
Drzewa i krzewy ozdobne - mój sklep internetowy z młodymi (tanimi) sadzonkami

ejtp
Kontakt:

Post autor: ejtp »

Należy podać do wiadomości klienta adres firmy, NIP i REGON. Przwaznie sklepy internetowy działają jako kolejny pion sprzedazy danej firmy. Sam prowadze sklep internetowy dla naszej firmy i jest to właśnie dodatkowy pion sprzedaży (poza sklepem internetowym mamy sklep stacjonarny i hurtownię). Sklepy, które nie podają wszystkich danych są nie wiarygodne.

Eprice

Post autor: Eprice »

Każdy profesjonalny sklep powinien posiadać wyżej wymienione dane,inaczej jest mało wiarygodny i raczej nie wzbudza naszego zaufania.

OpisyProduktow
Kontakt:

Post autor: OpisyProduktow »

Jest wiele podstawowych zasad prowadzenia sklepu internetowego i budowania jego wiarygodności, którą zdobyć online nie jest łatwo... zatem nie powinno się robić błędów przy podstawowych zasadach, jak np. właśnie adres sklepu/dane firmy, dane kontaktowe (wraz z telefonem!), regulamin sklepu i najchętniej jeszcze odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania konsumentów.
http://opisyproduktow.pl/ - darmowe opisy i zdjęcia dla sklepów internetowych

ekozwierzak

Post autor: ekozwierzak »

Moim zdaniem to jest najgorszy podstawowy błąd jak nie ma danych firmy razem z NIPem i numerem wpisu do ewidencji oraz z adresem...

Taka firma wydaje się fikcyjna choć wiele razy po prostu właściciele sklepów o tym zapominają...

zKowal

Post autor: zKowal »

Ja zawsze patrzę na adres. Jeśli adresu nie ma, wychodzę ze sklepu. Najlepiej jeszcze jak adres będzie zamieszczony na stronie głównej.

kaja

Post autor: kaja »

Ja również wychodzę, jak nie widzę adresu sklepu.

ODPOWIEDZ