Płatność przelewem czy kartą?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Awatar użytkownika
c2h5oh

Re: Płatność przelewem czy kartą?

Post autor: c2h5oh »

dddorcia pisze:Ja płacę najczęściej przelewem internetowym, albo przez Paypal, ale w sklepach internetowych w Polsce to niestety nie jest jeszcze popularne. A szkoda
Paypal jest stosunkowo drogi - z racji, że wysokość prowizji uzależniona jest od obrotu, a Paypal jest wśród polskich klientów mało popularny to zwykle lądujesz na maksymalnej, chyba że masz naprawdę spory obrót. Przeliczałem to sobie i u mnie wychodziło dwa-trzy razy drożej niż w polskich systemach płatności
Zgodnie z kalkulatorem opłat na stronie Paypala koszt przyjęcia w 50 płatności średnio 100zł każda (łacznie tylko 5000zł) to 185 zł dla płatności z Polski, 212,50 zł dla płatności z EU i 262,50 zł dla płatności z reszty świata, przy czym do tych dwóch ostatnich dochodzi dodatkowe 2,5% prowizji za przewalutowanie... Czyli jeśli polacy płacą Ci w złotówkach to prowizja wyniesie 185/5000 = 3,7%, jeśli z Unii w euro to 212,50/5000 +2,5% = 6,75%, jeśli z reszty świata 262,50/5000 +2,5% = 7,75%
Przepraszam, ale przy takich stawkach to ja wysiadam.

komp4me.pl

Post autor: komp4me.pl »

Witaj,
W Polsce rzeczywiście panuje opinia bojaźliwosći płacenia kartą.
Jest trochę w tym słuszności, ale poprawia sie ten stan na lepsze.
Osobiście preferuje płatność przelewem. Zajmuje to trochę dłużej, ale
pewność i brak nerwicy: bezcenne. :lol:

Pozdrawiam i zapraszam do mojego sklepu :)

komp4me.pl -dziękuję za każde "lubie" na fejsie :)

Zenobi11

Post autor: Zenobi11 »

Ja chyba już z przyzwyczajenia przelewem. Najnormalniej w świecie zapominam o tym, że mam kartę kredytową :)

Awatar użytkownika
kasias1980

Post autor: kasias1980 »

A ja jestem bardzo leniwa i najchętniej wybieram opcję "płatność przy odbiorze" :D
Ale jeżeli nie mam takiej opcji do wyboru, albo towar jest droższy to wybieram płatność przelewem. Jakoś do kart kredytowych ( mimo, że często ich używam) nie mam przekonania...To może głupie, ale przelewy wydają mi się bardziej "bezpieczne" w internecie :?
Ale kto by zrozumiał kobiecą logikę ;)))

FC_pl

Post autor: FC_pl »

Z reguły płatność przy odbiorze jest nieco droższą opcją niż przelewem czy kartą. Wiadomo,że są tak samo bezpieczne,ale ja wolę zapłacić przelewem i mieć spokój.

wieńczysław

Post autor: wieńczysław »

Cześć. Mam problem. Chciałem kupić piec akumulacyjny. W internecie znalazłem producenta, ale on chce przedpłatę w 100 % inaczej piec będzie 100 zł droższy, do tego przecież nie mogę otworzyć paczki z przesyłka jeżeli nie zapłacę. Jak traktować takich dostawców? Do tego piec traci gwarancję jeżeli się go nie zmontuje serwisem producenta. To chyba jakaś ściema ....

Awatar użytkownika
c2h5oh

To może od końca: producent ma prawo zapisać takie warunki w gwarancji - gwarancja to coś co producent/sprzedawca daje dodatkowo, na swoich warunkach i jest zupełnie niezależne od odpowiedzialności z tytułu rękojmi/niezgodności towaru, która takich ograniczeń nie ma.

Dalej: żadna firma kurierska nie pozwoli na otworzenie paczki przed zapłaceniem/pokwitowaniem odbioru. Otwierasz nie przed odbiorem/płatnością a "w obecności kuriera" żeby w razie czego mieć świadka, a nie żeby móc przesyłki nie przyjąć.

I na koniec: podnosząc cenę przy płatności za pobraniem producent kompensuje sobie dodatkowe koszty (wysyłka za pobraniem jest droższa) i ryzyko: jak przesyłki nie odbierzesz to przy takim zamówieniu będzie minimum 100 zł "w plecy" i żeby cokolwiek odzyskać musiałby ciągać cie po sądach. Może nie jest to do końca "poprawne" marketingowo, ale niekoniecznie dowodzi nieuczciwości.

Awatar użytkownika
Merylu

Post autor: Merylu »

Ostatnio popularne Pay4U i inne tego typu zdają świetnie egzamin
^_^

asiadareszka

Post autor: asiadareszka »

Ja również polecam wszelakie systemy płatności albo zwykły przelew bankowy. Każdy system płatności online oprócz Paybynet, nie robi płatności bezpośrednich. Z tego też względu system ten jest moim ulubionym. Ale to jest tylko kwestia wygody i preferencji bo przecież każdemu co innego przypadnie do gustu:)

Awatar użytkownika
Haneczka

Post autor: Haneczka »

Ja wolę płacić kartą, poniważ można wtedy załapać się na dodatkowe zniżki ;)

Awatar użytkownika
c2h5oh

W Polsce, ze względu na niezbyt przyjemne opłaty za obsługę płatności kartą, łatwiej załapać się na niższą cenę przy płatności przelewem właśnie.

asiadareszka

Post autor: asiadareszka »

c2h5oh pisze:W Polsce, ze względu na niezbyt przyjemne opłaty za obsługę płatności kartą.
Ja za płatności kartą, nie ponoszę żadnych opłat, wręcz przeciwnie. Od każdej transakcji mam +1 %. Czyli jeśli tankuję paliwo do auta za 100 zł,płacę kartą, bank oddaje mi 1 zł. Wiem że to malutko ale lepsze to niż nic. Płacę tylko za obsługę karty, bodajże 5 zł na miesiąc.

Awatar użytkownika
c2h5oh

asiadareszka pisze:
c2h5oh pisze:W Polsce, ze względu na niezbyt przyjemne opłaty za obsługę płatności kartą.
Ja za płatności kartą, nie ponoszę żadnych opłat, wręcz przeciwnie. Od każdej transakcji mam +1 %. Czyli jeśli tankuję paliwo do auta za 100 zł,płacę kartą, bank oddaje mi 1 zł. Wiem że to malutko ale lepsze to niż nic. Płacę tylko za obsługę karty, bodajże 5 zł na miesiąc.
Opłaty za płatność kartą ponosi sprzedawca i bywa, że musi oddać nawet 2.5% wartości transakcji. Dlatego płacąc gotówką masz większe szanse, że sprzedawca udzieli Ci rabatu.

adudytor
Kontakt:

Post autor: adudytor »

Zdecydowanie taniej wychodzą płatności kartą. Bankom zależy na zautomatyzowaniu czynności, bo nie ponoszą wtedy kosztów wielu pracowników i wielu oddziałów. Z kolei jak robię zakupy w sklepie internetowym, to nie chcę już nigdzie chodzić i płacić, bo to tak jakbym sama poszła do sklepu.
Mam na swoim koncie w PKO SA (mimo, że mało nowoczesny bank) subkonto internetowe tylko do płatności internetowych. Przed kazdą transakcją wpłacam konkretną kwotę na subkonto. Potem z subkonta robię przelewy internetowe. Wszystkie przelewy bez opłat.

tammam

Post autor: tammam »

To ja nie wiem czemu mnie za to samo kasują :/

ODPOWIEDZ