Płatność przelewem czy kartą?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Eprice

Re: Płatność przelewem czy kartą?

Post autor: Eprice »

Chyba każdy bank zarabia na kartach,więc lepiej wychodzi płatność przelewem którą mamy w zasadzie za darmo. Myśle,że to najlepiej się opłaca.

swenNL

Post autor: swenNL »

Ale w niektórych bankach też masz na pewno karty za darmo, a zapłacenie kartą jest dużo prostsze niż zrobienie przelewu.

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

swenNL pisze:Ale w niektórych bankach też masz na pewno karty za darmo, a zapłacenie kartą jest dużo prostsze niż zrobienie przelewu.
I tak i nie - korzystając z szybkich przelewów klient jest przekierowany na stronę swojego banku, gdzie po zalogowaniu ma wypełniony cały formularz przelewu i musi tylko z komórki hasło jednorazowe przeklepać, a po kartę musi się przejść do torebki/płaszcza przepisać numer, datę ważności, CVV..
Jeśli mam do wyboru płatność szybkim przelewem i kartą to wybieram opcję pierwszą, chyba że zależy mi akurat na skorzystaniu z kredytu jaki mam z karty.

Magda.Mała.Mi

Post autor: Magda.Mała.Mi »

To zależy. Mam limit na karcie, więc czasami nie mogę sobie pozwolić na płatność kartą, ale ogólnie nie boję się tego. Sprawdzam tylko czy strona jest odpowiednio zabezpieczona (https).

Awatar użytkownika
tagalog

Post autor: tagalog »

Nie mam złych doświadczeń z płatnością kartą, ale moja decyzja zależy od strony. W przypadku niezaufanych, bez zabezpieczeń, decyduję się na przelew.

Eprice

Post autor: Eprice »

Zgadza się,dużo zależy także od zabezpieczeń jakie posiada dana strona,jeżeli sa wiarygodne to można płacic karta. Ja jednak wolę przelew.

Wenus

Post autor: Wenus »

Ja też wolę przelew, zwłaszcza że mam bank internetowy. Przelewy mam za darmo, trwa to u mnie niecałe 3 minuty. Zdecydowanie bardziej mi pasuje ten sposób płacenia. A korzystaliście kiedyś z "przelewy online"? Bo widziałam tą opcję, ale nie wiedziałam co znaczy.

iza03

Post autor: iza03 »

W Polsce chyba zdecydowanie przelewem, zagranicą pewnie kartą. W Anglii jest to powszechne i bezpieczne. Gorzej jest ze Stanami, bo tam sprzedawcy nie zawsze chcą akceptować karty międzynarodowe. Ale ostatnio i na to jest rada. Nowa firma wysyłkowa, która usiłuje zwiększyć swoją obecność na naszym rynku, w podobnej sytuacji oferuje zakup towarów w imieniu klienta (jak twierdzą, BEZ żadnej prowizji) i dostarczenie do Polski. Mówię o http://www.viaddress.com.

ramka

Post autor: ramka »

Myślę, że w Polsce wygrywają płatności uiszczane przelewem. Karta może nie tyle nie jest jeszcze popularna, co w przekonaniu klientów mało bezpieczna, dlatego każdy woli iść na pocztę i zapłacić przelewem - po prostu ludziom kojarzy się to z większym bezpieczeństwem. Faktycznie na zachodzie popularniejsze są karty.

PolaRaksa

Post autor: PolaRaksa »

Widać jestem w większości , bo zwykle robię właśnie przelewy, karta nie płacę. Polacy nie używaja powszechnie kart kredytowych, to tez jest powód większej popularności przelewów.

Maqik

Post autor: Maqik »

Niekiedy niestety nie da się zapłacić inaczej niż KK (pl.strawberrynet.com, kupowanie gry przez steam itd.) Oczywiście kiedy tylko jest możliwość dokonuję przelewu (taniej), ale dość często również w ruchu jest moja karta kredytowa. Ostatnio pojawiło się coś w rodzaju karty internetowej, wpłacamy na nią swoje środki, a poprzez dołączony do niej kod (taki sam jak w przypadku karty kredytowej) możemy normalnie dokonywać zakupów jak za pomocą KK - świetne rozwiązanie, które wychodzi na przeciw ludziom, którzy nie mogą mieć karty lub boją się przechwytywania danych ; )

Awatar użytkownika
dddorcia

Post autor: dddorcia »

Ja płacę najczęściej przelewem internetowym, albo przez Paypal, ale w sklepach internetowych w Polsce to niestety nie jest jeszcze popularne. A szkoda

mikey

Post autor: mikey »

A ja z kolei lubię płacić kartą kredytową. Mam taką jedną specjalnie przeznaczoną do zakupów w sieci.
Jeszcze nigdy nikt mnie nie okradł także czuje się z tym bezpiecznie ;)

krzysiuus

Post autor: krzysiuus »

Tylko przelew
Szablony aukcji allegro - Dodatki do aukcji

swenNL

Post autor: swenNL »

krzysiuus pisze:Tylko przelew
dlaczego?

ODPOWIEDZ