Ceny droższe na aukcjach czy w sklepach internetowych?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
beti

Re: Ceny droższe na aukcjach czy w sklepach internetowych?

Post autor: beti »

Masz rację, ale z własnego doświadczenia wiem, że nie zawsze ludzie mają na to czas. Na szukanie i wczytywanie się w opinie/komentarze o danym sprzedającym, dlatego kupują coś np. w sklepie, który znają, w sklepie popularnym, bo mu ufają, nieważne, że ma drożej.

Zakupoholiczka

Post autor: Zakupoholiczka »

I na takich właśnie osobach zarabiają te droższe sklepy. :)

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

Niektórzy wolą przepłacić, ale nie martwić się, że np. sprzedający jest oszustem lub że zamówiony towar dostanie zamiast np. w 3 dni to za 2 tygodnie...

swenNL

Post autor: swenNL »

onlineowiec pisze:Niektórzy wolą przepłacić, ale nie martwić się, że np. sprzedający jest oszustem lub że zamówiony towar dostanie zamiast np. w 3 dni to za 2 tygodnie...
Każdy jest inny, dlatego zarówno sklepy jak i aukcje mają równe szanse na pozyskanie klienta.

Traffica

Post autor: Traffica »

Tutaj sprawa nie jest prosta,bo zarówno aukcje jak i sklepy mają szanse na pozyskanie klientów,ale liczy się głównie cena. Pamiętajmy,że same sklepy prowadzą również działalność na portalach aukcyjnych,więc w praktyce kupujemy z jednego źródła.

Awatar użytkownika
sen

Post autor: sen »

Traffica pisze:Tutaj sprawa nie jest prosta,bo zarówno aukcje jak i sklepy mają szanse na pozyskanie klientów,ale liczy się głównie cena. Pamiętajmy,że same sklepy prowadzą również działalność na portalach aukcyjnych,więc w praktyce kupujemy z jednego źródła.

Niby tak, ale ceny mogą się różnić. Jeśli chodzi o Allegro, to cena może być tam wyższa, niż w sklepie, niestety polityka tego portalu jest taka, że koszty sprzedawców idą mocno w górę.

Awatar użytkownika
Herbatnik
Kontakt:

Post autor: Herbatnik »

Zależy co kupujemy, ale jeśli są to rzeczy nowe to raczej w sklepach są taniej niż na allegro. Wiąże się to z dodatkowym kosztem za wystawienie przedmiotu oraz czasem jaki sprzedający musi poświęcić na wystawienie przedmiotu.
Sklep z herbatą - najlepszy sklep z herbatą w internecie :)

Awatar użytkownika
sen

Post autor: sen »

Herbatnik pisze:Zależy co kupujemy, ale jeśli są to rzeczy nowe to raczej w sklepach są taniej niż na allegro. Wiąże się to z dodatkowym kosztem za wystawienie przedmiotu oraz czasem jaki sprzedający musi poświęcić na wystawienie przedmiotu.
Całkowicie się zgadzam!
Koszty utrzymania na allegro, są wbrew pozorom ogromne!Zachęcam wszystkich, do zamawiania w sklepach, kupicie trochę taniej, bo odejdą koszty.

Darmocha24.pl

Post autor: Darmocha24.pl »

Kwintesencja odpowiedzi na ten temat jest według mnie prosta. Wszystko zależy od czasu. Jeśli w dobrym jego okresie zaczniemy poszukiwania danego produktu może udać się nam kupić go za bezcen. Przykładowo dana osoba z powodu nagłej nieznanej nam sytuacji potrzebuje natychmiast pieniążków i wystawia interesujący nas przedmiot na krótko terminowej aukcji którą wygramy jeśli poświęcimy jej wystarczająco uwagi. Łatwo można zaoszczędzić także na promocjach które otaczają nas w codzienności. Wystarczy mieć głowę na karku i troszeczkę szczęścia :). Zdecydowanie w każdym wypadku radzę jako pierwszą opcję wykorzystać sklepy aukcyjne i porównanie cen. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe :)
http://darmocha24.pl/ Kupujesz, nie żałujesz!

Darmocha24.pl

Post autor: Darmocha24.pl »

Większość rzeczy w internecie jest tańszych. Przede wszystkim dlatego, że nie muszą płacić za sklep w dobrym miejscu, wystarczy jakiś magazyn. Jednak niektóre rzeczy lepiej kupuje się po obejrzeniu, dotknięciu itp.
http://darmocha24.pl/ Kupujesz, nie żałujesz!

Replacement

Post autor: Replacement »

Kwestia aukcji - pamiętajmy, że np. Allegro każdorazowo dolicza prowizję. Tak więc, chyba lepiej znaleźć dobry sklep internetowy, niż celować na chybił trafił z różnymi sprzedawcami na Allegro.

Marta30
Kontakt:

Post autor: Marta30 »

Na podstawie swoich zakupów zauważyłam, że jeśli dany sprzedawca oferuje ten sam towar przez swój sklep internetowy oraz na aukcji, to często w sklepie jest on nieco tańszy. Pewnie bierze się to stąd, że wystawienie aukcji kosztuje. Zaletą aukcji jest to, że można zyskać punku payback szczególnie przy droższych zakupach.

esela

Post autor: esela »

myślę, że w outletach będzie najtaniej :) ale mimo wszystko trzeba poszperać wszędzie :) np. meble lepiej kupić przez internet, bo można trafić na rabaty, a 22 sierpnia w http://www.outletmeblowy.pl/ jest "gorący czwartek" i można zaoszczędzić nawet do -80% :)

marta_28

Post autor: marta_28 »

Zależy od produktów :) trzeba uważać z aukcjami, bo nawet jeżeli cena jest bardzo niska, to nie mamy gwarancji, ze kupujemy oryginalny produkt, ja juz nieraz się tak nacięłam. Najlepiej poszukać sprzedawcy z certyfikatem, albo zamawiac w sprawdzonych sklepach internetowych. Ja ostatnio, kiedy kupowała wyposażenie do ogrodu, przerzuciłam się z allegro na stronę Conrad.pl, bo tutaj jest duży wybór, a przy okazji pewność, że przedmioty są oryginalne.

kowall
Kontakt:

Post autor: kowall »

Marta30 pisze:Na podstawie swoich zakupów zauważyłam, że jeśli dany sprzedawca oferuje ten sam towar przez swój sklep internetowy oraz na aukcji, to często w sklepie jest on nieco tańszy. Pewnie bierze się to stąd, że wystawienie aukcji kosztuje. Zaletą aukcji jest to, że można zyskać punku payback szczególnie przy droższych zakupach.
Tylko, że te punkty PayBack są bez sensu. Żeby wymienić na coś sensownego trzeba ich zbierać i zbierać... w nieskończonośc. Co do aukcji to faktycznie ceny wyższe bo alledrogo stawki ciągle podnosi :)

ODPOWIEDZ