Płatność przelewem czy kartą?

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Awatar użytkownika
c2h5oh

Re: Płatność przelewem czy kartą?

Post autor: c2h5oh »

Wszystkie zaczynają się od 3,2 - 3,6% ew. + opłata stała (rzędu 0,30zł). Przy większych (ale niekoniecznie ogromnych) obrotach można negocjować - do 2% jest osiągalne dla zwykłego śmiertelnika, niższe stawki być może również.

Mimo wszystko uważam, że wszelkie ekspresowe płatności to świetna rzecz: sporo klientów traci się bo zapomną zapłacić / zmienią zdanie gdy przyjdzie do płacenia.

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

c2h5oh pisze:Wszystkie zaczynają się od 3,2 - 3,6% ew. + opłata stała (rzędu 0,30zł). Przy większych (ale niekoniecznie ogromnych) obrotach można negocjować - do 2% jest osiągalne dla zwykłego śmiertelnika, niższe stawki być może również.
a z tymi negocjacjami to wiesz z doświadczenia? mi nie chce się wierzyć, że z ta dużymi firmami można indywidualnie, skutecznie negocjować stawki

Awatar użytkownika
c2h5oh

Tak, z doświadczenia. Wyślij zapytania ofertowe do kilku - podaj średnią wartość koszyka i miesięczny obrót, a dostaniesz konkretną propozycję, z której można jeszcze ciut urwać. Z kolejnych progów obrotu i zmian stawek jakie ja miałem szacuję, że poniżej 2% można zejść w okolicach ćwierć miliona miesięcznego obrotu.

onlineowiec

aha, jasne. ale żeby mieć taki obrót, to już sklep musi być nieźle rozkręcony...

RAFALM

Post autor: RAFALM »

Przy tak dużych obrotach to każda część procenta to sporo kasy, także warto negocjować

stelman

Post autor: stelman »

zawsze warto negocjować :) taką mam zasadę i często udaje się dzięki temu sporo ugrać

RAFALM

Post autor: RAFALM »

niestety wiele osób o tym nie wie i przez to dużo tracą...

krinpi

Post autor: krinpi »

żeby się dobrze przygotować do negocjacji i przeprowadzić je "z głową", trzeba się najpierw bardzo dobrze przygotować, a nieraz po prostu nie ma na to czasu

stelman

Post autor: stelman »

Ania pisze:Czy jak robicie zakupy w Internecie to płacicie raczej przelewem czy kartą kredytową? Ja raczej przelewem, ponieważ nadal boję się płacić kartą kredytową. Zawsze mi się wydaje, że ktoś przechwyci moje dane. Wiem, że może panikuję, bo teraz tego typu płatności są bezpieczne, ale chciałabym poznać też Wasze zdanie na ten temat.
ja płacę kartą kredytową.

Awatar użytkownika
c2h5oh

onlineowiec pisze:aha, jasne. ale żeby mieć taki obrót, to już sklep musi być nieźle rozkręcony...
Pierwsze zniżki pojawiają się w okolicach 10 000zł

werka

Post autor: werka »

Wracając do tematu, ja częściej płacę przelewem przez płatności online. Kartą bardzo rzadko.

swenNL

Post autor: swenNL »

Mieszkałem długo w Holandii i tam przyzwyczaiłem się do karty - to dla mnie najwygodniejsze rozwiązanie.

onlineowiec

U nas płatności kartą są mniej popularne - ludzie się boją wycieku danych.

swenNL

Post autor: swenNL »

Mam nadzieję, to się zmieni - były w Polsce jakieś głośne przypadki wykradania numerów kart kredytowych?

alathea

Post autor: alathea »

swenNL pisze:Mam nadzieję, to się zmieni - były w Polsce jakieś głośne przypadki wykradania numerów kart kredytowych?
Tego nie wiem, ale i tak zapobiegawczo płacę przelewem i to bez różnicy czy kupuję książkę na allegro czy poważny zestaw kamer do monitoringu w delta opti.. Jednak przelew to przelew, chociaż co do gwarancji bezpieczeństwa chyba nigdy nie ma pewnosci, prawda?

ODPOWIEDZ