Pytanie o promocję sklepu

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
Awatar użytkownika
kamelki

Pytanie o promocję sklepu

Post autor: kamelki »

Ostatnio przeglądając sieć zupełnym przypadkiem trafiłam na ciekawą stronę, która naprawdę mnie zainteresowała. Planuję założyć sklep internetowy z ubrankami dla dzieci i ostatnio dużo rozmyślam nad opłacalnością takiego pomysłu. Niby całkiem fajnie byłoby pracować wreszcie na swój własny rachunek i robić coś, co lubię. Ale z drugiej strony wiem, że konkurencja ogromna. To i taki sklep trzeba byłoby jakoś rozreklamować. Ale jak przeglądałam propozycję takich profesjonalnych kampanii to troszkę się zniechęciłam. Ceny ogromne, a skuteczność nie do końca gwarantowana. No i przecież reklama na jednym portalu niewiele da. I może dlatego tak zainteresował mnie ten wspomniany już panel. Strona nazywa się od Ad-Panel i proponuje samodzielną możliwość promocji sklepu w sieci. Po rejestracji można tutaj samodzielnie dodać ścieżkę do plików, a dzięki temu system zaimportuje nasze produkty i automatycznie rozpocznie się kampania. No jednym słowem bardzo szybko można się rozreklamować. Znajomy, który ma dość dobrze działający sklep z częściami do komputerów mówił mi, że jak tylko jego boksy reklamowe weszły na różne strony właśnie z tej platformy, ma coraz więcej zamówień, ponoć mnóstwo kliknięć pochodzi właśnie z Ad-Panel. Twierdzi, że dla niego pomysł takiej prostej kampanii jest super, a zyski mu się zwiększają niemal z dnia na dzień. Ktoś korzystał może z usług tego panelu i ma podobne doświadczenia? Bo chciałabym jednak dowiedzieć się czy to serio tak dobrze działa i z innych źródeł. Ktoś bardziej doświadczony pomoże?:)

Awatar użytkownika
talar77
Site Admin
Kontakt:

Re: Pytanie o promocję sklepu

Post autor: talar77 »

Witam. Ja mogę dodać od siebie, że Sklepolandia.pl jest Partnerem właśnie z Ad-Panel.pl i podczas rejestracji u nas lub wykupienia jakiejś dodatkowej usługi wydajemy kody o wartości 50 zł na doładowanie konta w Ad-Panel. Ad-Panel.pl to platforma, która reklamuje produkty sklepu, dzięki temu po kliknięciu w produkt potencjalny klient jest przekierowywany do sklepu.

Właściciel sklepu sam sobie wybiera gdzie i jakie produkty mają być reklamowane, a miejsc do reklamy jest naprawdę sporo i wartościowe, m.in. Onet.pl, Interia.pl, Wp.pl, czy Gratka.pl Reklama działa na podobnej zasadzie jak Google AdSense, najpierw należy doładować konto, a później z tej kwoty jest przeprowadzana reklama.

Awatar użytkownika
kamelki

No właśnie myślę, że te miejsca są bardzo atrakcyjne. Bo to w sumie jedne z najbardziej znanych serwisów w Polsce. Mnóstwo ludzi tam wchodzi. No to jak chociaż maleńka ich część zwróci uwagę na moje produkty to byłoby już super. I ten znajomy mówi, że właśnie między innymi dlatego korzysta z usług Ad-Panel. Bo te serwisy są właśnie wiarygodne dla ludzi. Jak ktoś trafi do takiego sklepu internetowego z Gratki czy nawet Onetu to jakoś automatycznie mu się wydaje, że jest to pewne miejsce. To moje odczucie czy inni też tak sądzą?
A o co chodzi z punktami dokładnie? Całe 50 zł idzie na reklamę w Ad-Panel?

mariuszc
Kontakt:

Post autor: mariuszc »

możesz też na inny sposób promować sklep np. w google wynikach sponsorowanych lub organicznych albo za pomocą serwisów społecznościowych np. facebook, tweeter itp.

Awatar użytkownika
kamelki

Tylko, że te wyniki sponsorowane w Google to chyba niezła cena jest nie? Wiesz, bo ja dopiero zaczynam więc cena dla mnie jest istotna. I wydaje mi się, że z Google to tak dużo osób jednak nie kliknie jak wtedy, gdy na kilku serwisach moje produkty by weszły? Dlatego tamtym serwisem byłam tak zainteresowana, bo z niego miałabym duży wybór atrakcyjnych miejsc. Ale dzięki za radę, społecznościowe to tak na pewno też nieźle działa, w sumie nie pomyślałam:)

Awatar użytkownika
talar77
Site Admin
Kontakt:

Post autor: talar77 »

kamelki pisze:No właśnie myślę, że te miejsca są bardzo atrakcyjne. Bo to w sumie jedne z najbardziej znanych serwisów w Polsce. Mnóstwo ludzi tam wchodzi. No to jak chociaż maleńka ich część zwróci uwagę na moje produkty to byłoby już super. I ten znajomy mówi, że właśnie między innymi dlatego korzysta z usług Ad-Panel. Bo te serwisy są właśnie wiarygodne dla ludzi. Jak ktoś trafi do takiego sklepu internetowego z Gratki czy nawet Onetu to jakoś automatycznie mu się wydaje, że jest to pewne miejsce. To moje odczucie czy inni też tak sądzą?
A o co chodzi z punktami dokładnie? Całe 50 zł idzie na reklamę w Ad-Panel?
Przepraszam za późną odpowiedź. Kod doładowujący o wartości 50 zł to to samo, co Google czasami wysyła do zarejestrowanych użytkowników w AdWords. Przykładowo doładowuje się konto za 300 zł + wpisuje kod. Łącznie jest 350 zł na wykorzystanie.

Dobrym sposobem są też portale społecznościowe. Często na Allegro można spotkać aukcje, gdzie ktoś sprzedaje konto FB z 20 000 fanów. Jest to gotowy "materiał" na promocję, ale niestety kosztowny. Zazwyczaj widziałem tam kwotę za taką ilość fanów powyżej 1 000 zł. Można samemu od zera tworzyć taki fan page tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość i włożyć sporo pracy.

FC_pl

Post autor: FC_pl »

No cóż,w kwestii promocji danego sklepu w internecie to wybór mamy naprawde spory i moim zdaniem warto spróbować każdego z nich. Pytanie tylko jaki budżet posiadamy na reklame oraz jakiego efektu się spodziewamy,wiemy że wyniki przychodzą także z czasem. Im bardziej znany serwis- tym lepiej.

Mareczek1

Post autor: Mareczek1 »

Hej, ja nie mam sklepu tylko serwis ogłoszeniowy i wg mnie najważniejsze jest to, by nie uzależniać się (sklepu) od jednego źródła, tylko dbać o różne (ruch z google, ruch z reklam np adwords, ruch bezpośredni), bo kiedy jeden Ci się zmniejszy, to nie zostaniesz na lodzie (bez żadnych odwiedzin).

Awatar użytkownika
Kitka

Post autor: Kitka »

Ale portale społecznościowe to jest bardzo dobra opcja dla reklamy w dzisiejszych czasach. Tylko trzeba pamiętać, żeby dobrać odpowiednią grupę docelową, do której nasz przekaz będzie stosowany.
Jeżeli chcesz wiedzieć, co ma na myśli kobieta, nie słuchaj tego co mówi - patrz na nią.

Awatar użytkownika
katarynka

Post autor: katarynka »

Portal społecznościowy to podstawa :) a poza tym Twój sklep będzie mógł tam linkować do swoich produktów i możesz za darmo reklamować niektóre rzeczy na swojej tablicy :)

Awatar użytkownika
takajakas

Post autor: takajakas »

wszystko zależeć będzie od budżetu. Bo wiadomo portale społecznościowe są ok, ale nie można się zamykać tylko na nie :)

julia56
Kontakt:

Post autor: julia56 »

Promować wszędzie tam gdzie się da.

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Jestem po testach adpanelu i niestety okazał się mało opłacalny w porównaniu z np Adwords czy porównywarkami.

wrighley

Post autor: wrighley »

katarynka pisze:Portal społecznościowy to podstawa :) a poza tym Twój sklep będzie mógł tam linkować do swoich produktów i możesz za darmo reklamować niektóre rzeczy na swojej tablicy :)
to prawda w takie działania warto zainwestować

ODPOWIEDZ