Sklep internetowy tylko na allegro?
Sklep internetowy tylko na allegro?
Witam!
Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie otwarcia sklepu internetowego. Ciągle czytam i czytam i coraz bardziej mi się to podoba. Zamierzam otworzyć ww. działalność gospodarczą sięgając po środki z dofinansowania UE, jak na razie mam tylko jedno pytanie: Czy sklep internetowy może być prowadzony tylko w serwisie Allegro.pl ? Czy muszę mój towar "przepuszczać" przez moją stronę? Wiem, że stworzenie porządnej strony to duży koszt, którego jednak wolałabym uniknąć a kasę zagospodarować na coś bardziej pożytecznego. Wiem, że strona to moja reklama itd., ale czy konieczne jest jej posiadania? Jakieś programy sklepowe itd? Nie wystarczy firmowe konto na allegro i kasa ?
Jestem zupełnym nowicjuszem w temacie otwarcia sklepu internetowego. Ciągle czytam i czytam i coraz bardziej mi się to podoba. Zamierzam otworzyć ww. działalność gospodarczą sięgając po środki z dofinansowania UE, jak na razie mam tylko jedno pytanie: Czy sklep internetowy może być prowadzony tylko w serwisie Allegro.pl ? Czy muszę mój towar "przepuszczać" przez moją stronę? Wiem, że stworzenie porządnej strony to duży koszt, którego jednak wolałabym uniknąć a kasę zagospodarować na coś bardziej pożytecznego. Wiem, że strona to moja reklama itd., ale czy konieczne jest jej posiadania? Jakieś programy sklepowe itd? Nie wystarczy firmowe konto na allegro i kasa ?
Re: Sklep internetowy tylko na allegro?
Chyba jeszcze za mało myślałaś o tym jesli uważasz, że można prowadzić sklep internetowy w oparciu o same allegro. Przecież w ten sposób oddajesz im sporą część swoich pieniędzy (w sumie to nie swoich, bo chcesz skorzystać ze środków UE, czyli z naszych pieniędzy).
Jeśli myślisz o tym poważnie to poczytaj więcej. Można uruchomić ładny sklep internetowy za 3000 złotych. Twój sklep to Twoja marka, twoje zasady.
Jeśli myślisz o tym poważnie to poczytaj więcej. Można uruchomić ładny sklep internetowy za 3000 złotych. Twój sklep to Twoja marka, twoje zasady.
Sklep z herbatą - najlepszy sklep z herbatą w internecie 
Dokładnie tak,prowadzac sklep internetowe tylko an allegro w zasadzie tracisz nieco suwerenności. Nie twierdzę aby w ogóle tego nie robić,ale poza tym musisz mieć własną stronę i także zainwestować w reklamę. Przy dzisiejszej konkurencji jest to nieuniknione.
No ja też właśnie powoli zaczynam. Ale wydaje mi się, że Allegro to dobry sposób na początek. Ale właśnie taki sam początek tylko. Żeby zobaczyć o co w tym wszystkim chodzi i czy to jest to, co chcielibyśmy robić. No i można w ten sposób w międzyczasie pracować po godzinach np. A jeśli myślisz na poważnie o sklepie internetowym tak niejako na cały etat to tak jak ktoś wspomniał bardziej profesjonalnie będzie lepiej, bo szkoda swoimi pieniążkami z innymi się dzielić:)
-
SzybkaPakaPL
Można to pogodzić także w późniejszej fazie, i allegro i swój sklep internetowy,wtedy zasięg naszych możliwości jest zdecydowanie większy. Na początek jest to na pewno bardzo dobry pomysł.
Można też na początku rozbujać się korzystając z serwisów ogłoszeniowych. Tańsze niż allegro.
Śledząc najnowsze trendy na rynku e-commerce łatwo można dojść do wniosku, że obecnie odchodzi się od sprzedaży na Allegro, które staje się dodatkowym kanałem sprzedaży i spełnia raczej funkcję reklamową. Wzrasta świadomość Kupujących, którzy widzą, iż na Allegro z powodu prowizji produkty są droższe niż w sklepach. Na platformie sklepów internetowych, np. na RedCart.pl, można łatwo oszacować miesięczny koszt prowadzenia sklepu, bo opłata jest stała i niezależna od ilości sprzedanych produktów. Co więcej, opłata ta jest porównywalna do opłaty za abonament telefoniczny, a narzędzia jakie dostaje się w tej cenie są nieocenione (tworzenie czasowych promocji, wyprzedaży, przyznawanie rabatów, generowanie bonów, program lojalnościowy, gotowe integracje z kurierami, płatnościami, ...). Zgodzę się, że warto zainwestować w swój sklep i od razu budować solidny wizerunek swojej marki. Na początek zachęcam jednak do testowania dostępnych rozwiązań, RedCart.pl oferuje dwutygodniowy, bezpłatny okres próbny, zatem warto skorzystać!
Sandra Wojciulewicz-Kozubal
http://redcart.pl/
http://redcart.pl/
- jupither.pl
- zgadzam się w 100% . Na allegro trzeba się liczyć z kosztem wystawienia produktów, prowizją od sprzedaży, a być może tylko z samymi kosztami za wystawienie przykładowo 20-tu różnych produktów, których nikt nie kupi (może zbyt pesymistyczne myślenie, ale sądzę że taką opcję też trzeba brać pod uwagę). Decyzja w sumie nie jest taka łatwa jakby się wydawało, bo na sprzedaż wpływa wiele czynników i jeden sprawdzi się na allegro zdobywając rzeszę klientów, a inna osoba prowadząc sklep internetowy. Forma sprzedaży jest jednakowa - przez internet - ale różnią się od siebie np. sposobem opisu - na allegro zwykła powiedzmy lodówka nabiera cudownych właściwości i z chęcią startowałaby jako samolot tylko brakuje jej skrzydeł, w sklepie internetowym administrator bardziej obniży jej loty i zastosuje bardziej realne opisy. Przynajmniej ja to tak odczuwam, nie wiem co inni sądzą na ten temat. Allegro to taka nieco opisowa fantazja i jak ktoś jej sprosta to sprzeda korkociąg jako otwieracz do puszek.FC_pl pisze:szkoda swoimi pieniążkami z innymi się dzielić:)
- jupither.pl
Cytat zamieszczony w odpowiedzi dotyczył autora kamelki nie lubię niedomówień, więc zamieszczam małe sprostowanie 
Dobrze zacząć od allegro. Jeżeli na allegro będziemy mieć dobrą sprzedaż, to możemy właśnie myśleć nad założeniem sklepu internetowego.
Na pewno nie warto się ograniczać. Jeśli jesteśmy zdecydowani na regularną sprzedaż, warto założyć swój sklep internetowy i działać niezależnie (lub korzystając z dwukierunkowej integracji e-sklepu z Allegro) - nawet jeśli na niedużą skalę.
-
EBiznesMenedżer
Warto rozszerzać biznes o kolejne kanały sprzedaży. Zastanawiasz się jak zapanować nad sprzedażą i mieć pełną kontrolę nad firmą przy wielu kanał sprzedażowych i zawsze aktualne stany magazynowe w każdym z tych kanałów? Kliknij http://ebm24.pl/ i zobacz jak działa nowoczesny system handlowy on- line automatyzujący sprzedaż i obieg dokumentów w klepach stacjonarnych, internetowych i na Allegro z pełną gospodarką magazynową.
-
lenaiwanowicz
- Kontakt:
wystarczy mieć firmowe konto na allegro i wystawiasz produkty jako sklep
Zgadzam się z powyższą kwestią nie ma się co ograniczać. Fajnie chyba jest mieć do dyspozycji więcej możliwości a przy okazji mniej się narobić, no i rzecz jasna szybciej zarobić. Wiem że inwestycja w sklep internetowy to kwestia firmy jaką się wybierze, najlepiej profesjonalną ale do tego zintegrować sklep z Allegro to chyba warto. Mniej logowania, szybka interakcja, mniej przeglądarek pootwieranych.skyshop pisze:Na pewno nie warto się ograniczać. Jeśli jesteśmy zdecydowani na regularną sprzedaż, warto założyć swój sklep internetowy i działać niezależnie (lub korzystając z dwukierunkowej integracji e-sklepu z Allegro) - nawet jeśli na niedużą skalę.
Zobaczcie czy to nie jest dobre wyjście: http://prestahelp.com/pl/integracje/32- ... ashop.html