Jak się promujecie??

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
krzychpron
Kontakt:

Jak się promujecie??

Post autor: krzychpron »

Witam wszystkich

Było kilka podobnych tematów ale każdy pokrótce o czym innym. Chciałbym aby znalazły się tu informacje o sposobach promowania. Takie podstawy promocji sklepu internetowego w pigułce. Może ktoś zaproponuje coś niekonwencjonalnego co przyda się pozostałym.

Jak wiadomo marketing można prowadzić na wiele sposobów. Ja generalnie dziele na darmowy i płatny. Każdy gdy startuje w zależności od posiadanego kapitału chce jak najskuteczniej dotrzeć do potencjalnych klientów.

Poniżej przedstawię to co uważam za najbardziej istotne. Generalnie staram się korzystać z wszelkich darmowych form dotarcia do klientów ponieważ płatne uważam za doraźne i nietrwałe.

Pozycjonowanie - Temat rzeka, podstawa funkcjonowania każdego sklepu, jak mawiają teoretycy uczyń drzwi do swojego sklepu szeroko otwarte dla jak największego grona użytkowników :D . Wpływa na nią wiele czynników od przygotowania serwisu (przyjazne linki, odpowiedni dobór słów kluczowych, nasycenie strony treścią zawartą w keywords) po konkurencję danej branży. Czytałem o wielu sposobach od wynajęcia specjalnej firmy, automatycznych programach typu adlink, adwords po mozolne ręczne dodawane linków. Dość ciekawą formą jest wprowadzenie w serwisie zakładki typu poradnik lub blog+ forum oczywiście w tematyce sklepu dzięki takiemu rozwiązaniu trafia do Ciebie wielu zainteresowanych taką treścią, a co za tym idzie rosną odwiedziny i rozpoznawalność marki. Jeszcze innym nowatorskim rozwiązaniem jest dobór niszowych słów kluczowych, może się okazać że na takie słowa łatwiej uzyska się niezłą pozycję co przełoży się na dokonywane zakupy.

Pasaże i porównywarki cenowe - korzystam tylko z darmowych póki co przejawia się to w odwiedzinach średnio na sprzedaży, jeśli miałbym z jakąś współpracować to tylko na zasadzie prowizji od sprzedaży nie wierzę w przekliknięcia.

Mailing - śliska sprawa jedni twierdzą że skuteczne inni że nachalne "spamerstwo" do tego nie do końca jasne przepisy, maile na chybił trafił mogą narobić więcej kłopotu niż pożytku. Lepiej przygotować w serwisie możliwość zamówienia newslettera i mailować tylko do zainteresowanych.

Portale społecznościowe - ostatnio bardzo popularna forma promocji, po pierwsze darmowa po drugie skupiają wielu użytkowników internetu. Idealny sposób na promowanie marki oraz kontaktowanie się z potencjalnymi klientami. Możliwości jest wiele jako przykład podam konkurs z pytaniami na temat sklepu.

Marketing szeptany - nie ma większej reklamy niż zadowolony klient, tylko pytanie jak uzyskać od niego opinie i gdzie ją potem umieścić. Ja po sprawnej transakcji wysyłam mail do klienta z prośbą o dodanie opinii na ogólnopolskim portalu sklepów internetowych. Mam przeświadczenie że opinie na własnym serwisie mogą budzić wątpliwość kto jest ich autorem. Nie polecam dodawania ocen przez samego siebie bo prędzej czy później ktoś was wyczuje i będzie strzał we własną stopę.

Programy lojalnościowe - zazwyczaj stosuje się dla stałych klientów, a częsty klient to zadowolony klient czyli patrz wyżej :). w tej kwestii warto pomyśleć o programie z tzw. polecenia na zasadzie jak osoba polecona przez Ciebie zrobi zakupy otrzymasz rabat, takie rozwiązanie zmotywuje zadowolonych klientów do bycia ambasadorami waszego sklepu.

Marketing partyzancki :D - opiszę na przykładzie. Szukamy po forach czy ludzie nie potrzebują jakiegoś niszowego produktu, następnie sprawdzamy czy jest u naszego dostawcy, jeśli tak to delikatnie podłączamy się do dyskusji z małymi sugestiami gdzie taki trudno dostępny produkt można znaleźć :).

Wizualizacja sklepu - od samego serwisu po wysyłane paczki. Im bardziej czytelna i przejrzysta strona tym lepiej, statystyki mówią że klient maksymalnie po 5 sekundach przebywania musi wiedzieć na jakiej stronie się znalazł i co może na niej zakupić. Dodatkowo warto pomyśleć o oznakowaniu paczki specjalnymi taśmami z logiem lub naklejkami, własne kartony z nadrukami to rozwiązanie robiące wrażenie ale dość kosztowne. Ja z racji handlu w jednym mieście stosuje reklamę na samochodzie dostawczym, odzieży kurierów oraz torbach w których dostarczmy zakupy.

Podsumowując dodam że mam jeszcze kilka pomysłów ale mam nadzieje że wynikną one w dyskusji. Czekam na wasze odpowiedzi z pomysłami skutecznej promocji, nie koniecznie za wielkie pieniądze.

A i na koniec chętnie wysłucham waszych rad jak byście promowali internetowy sklep spożywczy. Nie jest to typowy sklep internetowy z uwagi na dość duża interakcje z klientami.

Pozdrawiam

Konsultant
Kontakt:

Re: Jak się promujecie??

Post autor: Konsultant »

krzychpron,

Link w stopce Ci nie działa :wink:
Konsultantka FM Group - Zostań Konsultantką FM Group!

ENA

Post autor: ENA »

krzychpron, ale się rozpisałeś. :)

Ja promuję się podobnie jak Ty. :)

Jeśli chodzi o promocję sklepu spożywczego i to jeszcze w danym mieście, postaw na reklamę w tym mieście, na miejskich stronach internetowych, miejscowych forach internetowych, na banerach na ogrodzeniach itp. Twój sklep powinien być znany w Twoim mieście. :)

krzychpron
Kontakt:

Witam

Dzięki za odpowiedź.

Owszem nastawiam się na reklamę w mieście i to bardziej na zasadzie zaistnienia w świadomości, że jest coś takiego jak internetowy sklep spożywczy. Jak już ktoś wpadnie, że to fajne rozwiązanie to mnie znajdzie. Formy o których wspomniałeś po części wykorzystuję, co do banerów czy bilbordów to już dość droga sprawa i przeliczeniu na nowego klienta wcale nie musi okazać się efektywna.

Czekam na kolejne pomysły nie tylko dla internetowej spożywki :D

A...dzięki za info o linku powinno być już ok

ekozwierzak

Post autor: ekozwierzak »

Ja się dodatkowo promuję w ten sposób iż współpracuję z drugą firmą zrzeszającą naszych potencjalnych klientów i jak ta firma organizuje imprezy to my się na nich pojawiamy, aby porozmawiać z potencjalnym klientem i aby ludzie mogli nas poznać :)

Dodatkowo planuję robić prelekcje na tematy związane z tym czym się zajmujemy połączone z promocją sklepu.

Prowadzę też bloga, gdzie zamieszczam informacje o produktach, porównania produktów itp.

Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

Post autor: blumore.pl »

A ja nie powiem jak się promujemy :wink:

Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

nie no żart, powiem .... teraz stawiamy na mailing (oczywiście wszystko zgodne z przepisami prawnymi dotyczącymi spamu itp), od około miesiąca może dwóch tworzymy bazę (mam już (lub dopiero) około 300 osób), która składa się wyłącznie z osób zainteresowanych naszą branżą, czyli mających dzieci, wnuki lub innych osób, kupujących coś dla dzieci, a dodatkowo te wszystkie osoby kupiły coś od nas dla swojego dziecka. Według mnie mailing (w mojej branży) jest najlepszy.

Odradzam Adwordsy google, próbowaliśmy i tylko straciliśmy kasę, to działa, ale tylko na dużych znanych markach.

Pozdrawiam.

ekozwierzak

Post autor: ekozwierzak »

My też zainwestowaliśmy i wydaliśmy na Adwords kupę pieniędzy i nic w związku z tym się nie dzieje...

krzychpron
Kontakt:

Hej

Adwords z góry traktowaliśmy jak słabą formę promocji. Wyszliśmy z założenia, ze sami nie zwracamy na to uwagi to pewnie inni też. Co do mailingu to rozumiem że z newslettera pozyskujecie odbiorców. To napiszcie jeszcze jak często wysyłacie te maile, my średnio raz na m-c by nie znudzić odbiorców.

Macie jeszcze jakieś ciekawe sposoby promocji?

pozdr

Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

My zamierzamy wysyłać newsletter co dwa tygodnie, chociaż ostatnio była dłuższa przerwa. Wysłaliśmy do tej pory 3 od początku grudnia. W miesiącach, w których robi się więcej zakupów, pewnie newslettery będą częstsze, aby klienci wiedzieli, że mamy to co potrzebują (że mogą na nas liczyć).

Ja (osobiście) lubię otrzymywać newsletter z konkretnymi produktami, wystarczy mi parę zdjęć bez opisów. Nie znoszę przekolorowanych newsów z rzeszą pięknych półnagich kobiet robiących dziwne miny, buziaki itp (ale może to działa na męską część klientów?)

Dlatego wstawiam klika konkretnych produktów (z których jestem najbardziej zadowolona i wiem, że klienci się również z nich ucieszą), oczywiście są to nowości, ewentualnie jakiś konkurs i wysyłam.

Pozdr.

pablo

Post autor: pablo »

Poza banerami i newsletterem, ja ostatnio skorzystałem z portalu zakupów grupowych. Dwa najbardziej skuteczne to Gruper i Groupon. Efekt - znacznie zwiększony ruch na stronie i większy obrót, mam nadzieję, że wkrótce też zysk! W każdym razie więcej się zaczęło dziać. Ja skorzystałem z Grupera, bo mają bardziej sensowny system rozliczeń.

Sukcesu życzę,
P

krzychpron
Kontakt:

Też myślałem o zakupach grupowych. Aczkolwiek tego typu rozwiązania są super dla usługodawców, tam gdzie biznes opiera się o produkt trzeba się liczyć z dokładaniem. (Na gruponach promocję sięgają 50% w zwyższ) Chyba, że wrzuci się jakiś fajny produkt na którym ma się super marżę. Do tego jak uda nam się sprzedać np ok 1000 szt (zależy od ceny) to można negocjować ze swoim dostawcą. Podsumowując sposób promocji to super, pytanie jaki będzie koszt pozyskania stałego klienta.

pozdr

Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

krzychpron pisze:Też myślałem o zakupach grupowych. Aczkolwiek tego typu rozwiązania są super dla usługodawców, tam gdzie biznes opiera się o produkt trzeba się liczyć z dokładaniem
zgadzam się, ponadto nie wiem, czy ludzie tworzący te społeczności, zechcą wrócić i kupić później cokolwiek w normalnej cenie, wydaje mi się, że to tylko jednorazowi klienci, bo jeśli pojadą do hotelu na dwa dni za 200 zł, to nie sądzę że wrócą do tego hotelu i zapłacą normalną cenę (czyli 600 zł), kiedyś kontaktowałam się z groupon, zasugerowali mi vouchery kwotowe, ale już się nie odezwali więcej, przypuszczam że głównie stawiają na usługi

ogólnie, już teraz nie myślę o zakupach grupowych (o takiej promocji), to może być jednorazowa zabawa i nic więcej
pzdr

komp4me.pl

Post autor: komp4me.pl »

Dodałem DARMOWY wpis w Polskich Ksiażkach Telefonicznych pomimo nie wyrażenia zgody na żadna formę reklamy,ale Panów z PTK to i tak wcale nie zraża przez obdzwanianiem do mojego sklepu i wciskanie obsługi AdWordsów. Tysiąc Trzysta złotych za 500 kliknięć. Podziękowaliśmy, bo jak już wcześniej ktoś napisał, działa to tylko w przypadku znanych marek.
Natomiast groupony w przypadku ofert z mojego sklepu nie jest wykonalny, gdyż w ofercie mamy tylko po kilka przedmiotów z promocjami. Raczej tyczy się usług.
Pozdrawiam,

krzychpron
Kontakt:

Witam

Jeszcze odnośnie zakupów grupowych, ostatnio dostałem propozycję współpracy 40% prowizja dla serwisu jeszcze bardziej mnie zniechęciła.

Kolejny pomysł promocji: programy partnerskie - współpraca z wartościowymi serwisami internetowymi.

Spotkałem rożne formy współpracy generalnie sprowadza się to do umaszczeniu baneru sklepu na jakiejś witrynie. Zapłata może się opierać za przekliknięcia lub prowizja od sprzedaży.

A jeszcze jeden pomysł promocji za 1 zł :). W internecie można znaleźć serwisy, które opierają się o dobrowolne wpłaty na zasadzie "zostań sponsorem" w tytule darczyńcy można podać link lub nazwę sklepu.

Jak poprzednio czekam na kolejne pomysły :-)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ