Było kilka podobnych tematów ale każdy pokrótce o czym innym. Chciałbym aby znalazły się tu informacje o sposobach promowania. Takie podstawy promocji sklepu internetowego w pigułce. Może ktoś zaproponuje coś niekonwencjonalnego co przyda się pozostałym.
Jak wiadomo marketing można prowadzić na wiele sposobów. Ja generalnie dziele na darmowy i płatny. Każdy gdy startuje w zależności od posiadanego kapitału chce jak najskuteczniej dotrzeć do potencjalnych klientów.
Poniżej przedstawię to co uważam za najbardziej istotne. Generalnie staram się korzystać z wszelkich darmowych form dotarcia do klientów ponieważ płatne uważam za doraźne i nietrwałe.
Pozycjonowanie - Temat rzeka, podstawa funkcjonowania każdego sklepu, jak mawiają teoretycy uczyń drzwi do swojego sklepu szeroko otwarte dla jak największego grona użytkowników
Pasaże i porównywarki cenowe - korzystam tylko z darmowych póki co przejawia się to w odwiedzinach średnio na sprzedaży, jeśli miałbym z jakąś współpracować to tylko na zasadzie prowizji od sprzedaży nie wierzę w przekliknięcia.
Mailing - śliska sprawa jedni twierdzą że skuteczne inni że nachalne "spamerstwo" do tego nie do końca jasne przepisy, maile na chybił trafił mogą narobić więcej kłopotu niż pożytku. Lepiej przygotować w serwisie możliwość zamówienia newslettera i mailować tylko do zainteresowanych.
Portale społecznościowe - ostatnio bardzo popularna forma promocji, po pierwsze darmowa po drugie skupiają wielu użytkowników internetu. Idealny sposób na promowanie marki oraz kontaktowanie się z potencjalnymi klientami. Możliwości jest wiele jako przykład podam konkurs z pytaniami na temat sklepu.
Marketing szeptany - nie ma większej reklamy niż zadowolony klient, tylko pytanie jak uzyskać od niego opinie i gdzie ją potem umieścić. Ja po sprawnej transakcji wysyłam mail do klienta z prośbą o dodanie opinii na ogólnopolskim portalu sklepów internetowych. Mam przeświadczenie że opinie na własnym serwisie mogą budzić wątpliwość kto jest ich autorem. Nie polecam dodawania ocen przez samego siebie bo prędzej czy później ktoś was wyczuje i będzie strzał we własną stopę.
Programy lojalnościowe - zazwyczaj stosuje się dla stałych klientów, a częsty klient to zadowolony klient czyli patrz wyżej
Marketing partyzancki
Wizualizacja sklepu - od samego serwisu po wysyłane paczki. Im bardziej czytelna i przejrzysta strona tym lepiej, statystyki mówią że klient maksymalnie po 5 sekundach przebywania musi wiedzieć na jakiej stronie się znalazł i co może na niej zakupić. Dodatkowo warto pomyśleć o oznakowaniu paczki specjalnymi taśmami z logiem lub naklejkami, własne kartony z nadrukami to rozwiązanie robiące wrażenie ale dość kosztowne. Ja z racji handlu w jednym mieście stosuje reklamę na samochodzie dostawczym, odzieży kurierów oraz torbach w których dostarczmy zakupy.
Podsumowując dodam że mam jeszcze kilka pomysłów ale mam nadzieje że wynikną one w dyskusji. Czekam na wasze odpowiedzi z pomysłami skutecznej promocji, nie koniecznie za wielkie pieniądze.
A i na koniec chętnie wysłucham waszych rad jak byście promowali internetowy sklep spożywczy. Nie jest to typowy sklep internetowy z uwagi na dość duża interakcje z klientami.
Pozdrawiam