Skapiec, ceneo i inne porównywarki czy warto?
Skapiec, ceneo i inne porównywarki czy warto?
Witam, planuje za kilka miesięcy wraz z swoją koleżanką z branży otworzyć sklep z sprzętem agd-rtv i wszystkimi drobiazgami elektronicznymi do domu i mam pytanie czy warto zainwestować w niskie ceny i niewielkie marże tylko po to by wejść z produktem jako najtańszy do porównywarek cenowych? Tu wzoruje się na http://www.portone.pl gdzie ponad połowa produktów jest top 1 lub top 3 w porównywarkach...czy Skąpiec i inne pokrewne serwisy pobierają opłaty np od sprzedaży i jak kształtują się koszta czy inwestując tylko w te segment aby stać się liderem cenowym można zyskać...Prawda jest taka że ludzie kupują tam gdzie jest najtaniej i wszyscy moi znajomi oglądają towar np w media markt, a dopiero później szukają najtańszego w sieci...i zamawiają...jak wam się układa współpraca z porównywarkami i czy warto ? będę wdzięczna za odpowiedzi!
Re: Skapiec, ceneo i inne porównywarki czy warto?
Z mojego doświadczenia ... jednym się opłaca zdobywanie klientów z porównywarek innym nie.
Jeżeli chcesz wejść do porównywarek ze względnie niskimi cenami to są dwie możliwości
1. atakujesz po zabójczo niskiej marży
2. masz dojście do produktu po niższej niż inni cenie
W przypadku nr1 musisz pamiętać, że dochodzą opłaty związane z prowadzeniem działalności plus wysyłki i zdobycia Klienta (czyli w zależności od porównywarki płacisz za kliknięcie do sklepu lub % od zakupu). Porównywarki niestety mają duży minus ... konkurencja wyklikuje twoje $$ ... i okazuje się, że z konta zeszło 200 zł a nikt nic nie kupił.
Według mnie porównywarki są dobre na starcie ... konieczne jest zainwestowanie w e-marketing ... wchodząc do top10 na dobrze dobrane hasła kluczowe możesz spokojnie zwiększyć marżę ... i utrzymać ceny zbliżone do cen twojej konkurencji.
Uważam, że opieranie się tylko i wyłącznie na porównywarkach cen może spowodować, że biznes legnie w gruzach ... chyba, że masz dostęp do produktów po zdecydowanie niższych cenach niż konkurencja.
Jeżeli dopiero zaczynacie sprzedaż online może zainteresuje Was oferta anataro.pl - czyli e-marketing za % od sprzedaży (za darmo otrzymacie oprogramowanie i szatę graficzną sklepu).
Jeżeli chcesz wejść do porównywarek ze względnie niskimi cenami to są dwie możliwości
1. atakujesz po zabójczo niskiej marży
2. masz dojście do produktu po niższej niż inni cenie
W przypadku nr1 musisz pamiętać, że dochodzą opłaty związane z prowadzeniem działalności plus wysyłki i zdobycia Klienta (czyli w zależności od porównywarki płacisz za kliknięcie do sklepu lub % od zakupu). Porównywarki niestety mają duży minus ... konkurencja wyklikuje twoje $$ ... i okazuje się, że z konta zeszło 200 zł a nikt nic nie kupił.
Według mnie porównywarki są dobre na starcie ... konieczne jest zainwestowanie w e-marketing ... wchodząc do top10 na dobrze dobrane hasła kluczowe możesz spokojnie zwiększyć marżę ... i utrzymać ceny zbliżone do cen twojej konkurencji.
Uważam, że opieranie się tylko i wyłącznie na porównywarkach cen może spowodować, że biznes legnie w gruzach ... chyba, że masz dostęp do produktów po zdecydowanie niższych cenach niż konkurencja.
Jeżeli dopiero zaczynacie sprzedaż online może zainteresuje Was oferta anataro.pl - czyli e-marketing za % od sprzedaży (za darmo otrzymacie oprogramowanie i szatę graficzną sklepu).
Mam pytanie na temat porównywarek - czy nie zabierają one za dużo zasobów serwera?
Bo jak np. mam bazę 100000 produktów, to jej przesłanie trochę danych pochłonie.
Bo jak np. mam bazę 100000 produktów, to jej przesłanie trochę danych pochłonie.
-
agugu.com.pl
- Kontakt:
np. nokaut twierdzi, ze niska cena nie jest dominujacym czynnikiem popularnosci sklepu. wiec nie jest to koniecznością, by ceny były najniższe. Poza tym b.niska cena oznacza niebezpieczenstwo braku plynnosci w firmie- trzeba miec na uwadze koszty, ktore ponosi firma...Klienci wcale nie wybieraja skelpow z najtanszymi produktami- raczej stawiaja na jakosc obslugi klienta.
htttp://www.agugu.com.pl - ubranka dla niemowląt i dzieci
htttp://www.agugu.com.pl - czysty dom z produktami eco
htttp://www.agugu.com.pl - czysty dom z produktami eco
Podpowiedzcie troszkę czy właśnie opłaca się wykupić porównywarkę cen???
Wydaje mi się,że najbardziej znana to ceneo,ale z tego co się orientuję to się cenią.I sama nie wiem,zainwestować czy nie???!!!
Wydaje mi się,że najbardziej znana to ceneo,ale z tego co się orientuję to się cenią.I sama nie wiem,zainwestować czy nie???!!!
Warto spróbować i policzyć czy Ci się to opłaca. Wymyślasz sobie jakąś kwotę na próbę - tak, żeby starczyła na minimum 200-300 przejść z porównywarki, sprawdzasz ile z tych 200-300 osób coś u Ciebie kupiło i ile z tego było zysku:
- Jeśli więcej niż kosztowały przejścia to zostajesz w porównywarce.
- Jeśli tyle samo lub trochę mniej to zastanawiasz się czy ci klienci do Ciebie wrócą i dokonają kolejnego zakupu, już bez porównywarki - jeśli tak to mimo straty przy pierwszym zakupie nadal może się opłacać.
- Jeśli dużo mniej to z porównywarki rezygnujesz i ewentualnie wracasz do tematu, gdy Twój sklep będzie bardziej zachęcał do sprzedaży (wygląd sklepu, zdjęcia/opisy produktów, oferta, funkcjonalność sklepu, komentarze w sieci itp) i więcej z odwiedzających będzie kupować.
edit: 1renata9, twój sklep wymogu nie spełnia - antywirus mi blokuje trojana na stronie sklepu, nie ładują się obrazki
- Jeśli więcej niż kosztowały przejścia to zostajesz w porównywarce.
- Jeśli tyle samo lub trochę mniej to zastanawiasz się czy ci klienci do Ciebie wrócą i dokonają kolejnego zakupu, już bez porównywarki - jeśli tak to mimo straty przy pierwszym zakupie nadal może się opłacać.
- Jeśli dużo mniej to z porównywarki rezygnujesz i ewentualnie wracasz do tematu, gdy Twój sklep będzie bardziej zachęcał do sprzedaży (wygląd sklepu, zdjęcia/opisy produktów, oferta, funkcjonalność sklepu, komentarze w sieci itp) i więcej z odwiedzających będzie kupować.
edit: 1renata9, twój sklep wymogu nie spełnia - antywirus mi blokuje trojana na stronie sklepu, nie ładują się obrazki
Warto, Warto ... choć czasem ceny za przekliki są absurdalne.
Poza tym są narzędzia pozwalające być zawsze jeden krok przed konkurencją.
Czy np. http://exss.pl/system-xshaker czyli pozycjonowanie w ceneo jest uczciwe wobec innych?
pozdrawiam
tomek
Poza tym są narzędzia pozwalające być zawsze jeden krok przed konkurencją.
Czy np. http://exss.pl/system-xshaker czyli pozycjonowanie w ceneo jest uczciwe wobec innych?
pozdrawiam
tomek
Ciekawa sprawa. Pierwszy raz słyszę o pozycjonowaniu w Ceneo? Na czym miałoby to polegać?
Pozycjonowanie w Ceneo to nic innego jak zaoferowanie produktu jak w najniższej cenie.
Myślę że warto pod warunkiem że będziesz miała dość atrakcyjne ceny.
na start działalności całkiem fajny sposób aby zdobyć klienta, aczkolwiek marże na początku muszą być zabójczo niskie...
Z pewnością warto zgłosić sklep do porównywarek. To podnosi prestiż a także co, za tym idzie popularność sklepu. Wiem z doświadczenia.
Nie wiem jak to wygląda od strony właściciela sklepu bo nie mam ani nie pracuje w żadnym, ale od strony klienta to osobiście unikam ceneo. Bo często nie pokazuje najniższych cen i te cenzura opini na ich stronie jest poprostu żenująca
Jest to na pewno jakaś forma reklamy ale takie portale zazwyczaj mają dobrze rozwinięty system mierzalności efektów więc warto na początek zainwestować w taką wyszukiwarkę, później zweryfikować efekty i zdecydować czy dalej będziemy w to inwestować 
Jak już wiem, konkretnie co chce kupić to często korzystam z porównywarek, żeby zobaczyć w jakich sklepach jest taniej.