Porównywarki od środka

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
RAFALM

Porównywarki od środka

Post autor: RAFALM »

Pytanie do posiadających już sklepy, którzy korzystają z porównywarek. Napiszcie, jak to jest ze standardami wysyłania danych do porównywarek - czy każda z nich wymaga innego pliku? Czy trzeba dawać im jakieś specjalne dostępy do bazy sklepu?

Awatar użytkownika
c2h5oh

Re: Porównywarki od środka

Post autor: c2h5oh »

Największe porównywarki: Ceneo, Nokaut i Skapiec mają własny format pliku (każda inny, ale w sumie zawierający to samo inaczej nazwane). Mniejsze porównywarki (np Radar) najczęściej akceptują pliki w formacie wielkiej trójki.
Nie musisz dawać żadnego dostępu do bazy - generujesz i regularnie uaktualniasz plik w odpowiednim formacie i udostępniasz go porównywarce. Plik ten nie musi być nawet publicznie dostępny - porównywarki radzą sobie ze standardową autoryzacją HTTP (to hasełko, które możesz sobie w htaccess Apache'a ustawić)

RAFALM

to pewnie w jakimś XML-u trzeba wystawić? a jak z nazwami produktów? trzeba trzymać jakiś standard?

Awatar użytkownika
c2h5oh

Jak najbardziej XML - na stronach porównywarek dostępna jest dokładna specyfikacja pliku, w tym wymagania co do poszczególnych pół opisu produktu (np cena w groszach itp)

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

a czy te porównywarki nie zabierają dużo transferu z serwera? jak np. ktoś wystawi plik XML (z tego, co wiem, to są to duże pliki) z ogromną bazą produktów?

RAFALM

c2h5oh pisze:Jak najbardziej XML - na stronach porównywarek dostępna jest dokładna specyfikacja pliku, w tym wymagania co do poszczególnych pół opisu produktu (np cena w groszach itp)
aha, tak myślałem. przestudiuje sobie te specyfikacje w wolnej chwili

trelek

Post autor: trelek »

onlineowiec pisze:a czy te porównywarki nie zabierają dużo transferu z serwera? jak np. ktoś wystawi plik XML (z tego, co wiem, to są to duże pliki) z ogromną bazą produktów?
No właśnie, to dobre pytanie. Jak ktoś ma kilkaset tysięcy produktów, a wiadomo, że XML jest nieskompresowany? Da się jakoś obliczyć taki transfer np. dla 100.000 produktów????

swenNL

Post autor: swenNL »

a czy te same pliki XML można wykorzystać do pasaży internetowych? czy te pasaże działają inaczej? jak to jest?

Awatar użytkownika
c2h5oh

trelek pisze:
onlineowiec pisze:a czy te porównywarki nie zabierają dużo transferu z serwera? jak np. ktoś wystawi plik XML (z tego, co wiem, to są to duże pliki) z ogromną bazą produktów?
No właśnie, to dobre pytanie. Jak ktoś ma kilkaset tysięcy produktów, a wiadomo, że XML jest nieskompresowany? Da się jakoś obliczyć taki transfer np. dla 100.000 produktów????
Większość porównywarek akceptuje również pliki skompresowane gzipem.

Wielkość pliku xml zależy od tego jak długi jest opis produktu (pozostałe pola są krótkie).
Przy opisach o długości 250-500 znaków wychodzi mi średnio 0.7KB na produkt, czyli plik xml dla 100 000 produktów miałby 70 000MB. Po kompresji gzipem spadnie do ok 12-15MB (xml ładnie się kompresuje). Razy 10 importów w miesiącu daje to ok 150MB transferu na porównywarkę/pasaż.
Do tego dochodzi import zdjęć nowych produktów - porównywarki pobierają duże i skalują same.

Przy założeniu, że jesteś w 4 porównywarkach i 4 pasażach, masz 100 000 produktów z opisami jw., wymieniasz 5% asortymentu miesięcznie (ilość pobranych zdjęć) i średnie zdjęcie ma 100KB daje Ci to:
(4+4) * ( (100 000 * 0.7 * 10) + (0.05 * 100 000 * 100) ) = 8 * (700 000 + 500 000) = 9,6GB transferu miesięcznie dla porównywarek i pasaży. Korzystając z kompresji pliku xml (gzip) oszczędzisz z tego jakieś 4GB

Awatar użytkownika
c2h5oh

swenNL pisze:a czy te same pliki XML można wykorzystać do pasaży internetowych? czy te pasaże działają inaczej? jak to jest?
Czasami tak - zależy od pasażu. Generalnie struktura takich plików jest bardzo podobna niezależnie od pasażu/porównywarki - piszesz skrypt generujący raz, a następnie kopiuj-wklej i wprowadzasz wymagane, zwykle ograniczające się do nazewnictwa pól, poprawki.

Eprice

Post autor: Eprice »

Zgadzam się,bardzo wiele zależy od porównywarki cen z jaką współpracujesz. Masz jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości??

brytanik

Post autor: brytanik »

Mam takie techniczne pytanie - jak się w porównywarkach/pasażach dopasowuje kategorie produktów? Bo przecież porównywarka może mieć swoje kategorie, a ja w sklepie swoje. Ktoś to robi ręcznie? Jak z tym jest?

swenNL

Post autor: swenNL »

brytanik pisze:Mam takie techniczne pytanie - jak się w porównywarkach/pasażach dopasowuje kategorie produktów? Bo przecież porównywarka może mieć swoje kategorie, a ja w sklepie swoje. Ktoś to robi ręcznie? Jak z tym jest?
Nie mam w tym praktyki, ale logiczne by były 2 opcje - albo ty, przy integracji dopasowujesz swoje kategorie ze sklepu do kategorii porównywarki albo ktoś z porównywarki robi to za Ciebie.

Trzeciej opcji nie widzę - moim zdaniem nie da się tego zautomatyzować.

chomik

Post autor: chomik »

Z tego, co wiem, to takie dopasowywanie odbywa się ręcznie, żeby uzyskać jak najlepsze wyniki.

ODPOWIEDZ