Porównywarki od środka
Porównywarki od środka
Pytanie do posiadających już sklepy, którzy korzystają z porównywarek. Napiszcie, jak to jest ze standardami wysyłania danych do porównywarek - czy każda z nich wymaga innego pliku? Czy trzeba dawać im jakieś specjalne dostępy do bazy sklepu?
Re: Porównywarki od środka
Największe porównywarki: Ceneo, Nokaut i Skapiec mają własny format pliku (każda inny, ale w sumie zawierający to samo inaczej nazwane). Mniejsze porównywarki (np Radar) najczęściej akceptują pliki w formacie wielkiej trójki.
Nie musisz dawać żadnego dostępu do bazy - generujesz i regularnie uaktualniasz plik w odpowiednim formacie i udostępniasz go porównywarce. Plik ten nie musi być nawet publicznie dostępny - porównywarki radzą sobie ze standardową autoryzacją HTTP (to hasełko, które możesz sobie w htaccess Apache'a ustawić)
Nie musisz dawać żadnego dostępu do bazy - generujesz i regularnie uaktualniasz plik w odpowiednim formacie i udostępniasz go porównywarce. Plik ten nie musi być nawet publicznie dostępny - porównywarki radzą sobie ze standardową autoryzacją HTTP (to hasełko, które możesz sobie w htaccess Apache'a ustawić)
to pewnie w jakimś XML-u trzeba wystawić? a jak z nazwami produktów? trzeba trzymać jakiś standard?
Jak najbardziej XML - na stronach porównywarek dostępna jest dokładna specyfikacja pliku, w tym wymagania co do poszczególnych pół opisu produktu (np cena w groszach itp)
-
onlineowiec
a czy te porównywarki nie zabierają dużo transferu z serwera? jak np. ktoś wystawi plik XML (z tego, co wiem, to są to duże pliki) z ogromną bazą produktów?
aha, tak myślałem. przestudiuje sobie te specyfikacje w wolnej chwilic2h5oh pisze:Jak najbardziej XML - na stronach porównywarek dostępna jest dokładna specyfikacja pliku, w tym wymagania co do poszczególnych pół opisu produktu (np cena w groszach itp)
No właśnie, to dobre pytanie. Jak ktoś ma kilkaset tysięcy produktów, a wiadomo, że XML jest nieskompresowany? Da się jakoś obliczyć taki transfer np. dla 100.000 produktów????onlineowiec pisze:a czy te porównywarki nie zabierają dużo transferu z serwera? jak np. ktoś wystawi plik XML (z tego, co wiem, to są to duże pliki) z ogromną bazą produktów?
a czy te same pliki XML można wykorzystać do pasaży internetowych? czy te pasaże działają inaczej? jak to jest?
Większość porównywarek akceptuje również pliki skompresowane gzipem.trelek pisze:No właśnie, to dobre pytanie. Jak ktoś ma kilkaset tysięcy produktów, a wiadomo, że XML jest nieskompresowany? Da się jakoś obliczyć taki transfer np. dla 100.000 produktów????onlineowiec pisze:a czy te porównywarki nie zabierają dużo transferu z serwera? jak np. ktoś wystawi plik XML (z tego, co wiem, to są to duże pliki) z ogromną bazą produktów?
Wielkość pliku xml zależy od tego jak długi jest opis produktu (pozostałe pola są krótkie).
Przy opisach o długości 250-500 znaków wychodzi mi średnio 0.7KB na produkt, czyli plik xml dla 100 000 produktów miałby 70 000MB. Po kompresji gzipem spadnie do ok 12-15MB (xml ładnie się kompresuje). Razy 10 importów w miesiącu daje to ok 150MB transferu na porównywarkę/pasaż.
Do tego dochodzi import zdjęć nowych produktów - porównywarki pobierają duże i skalują same.
Przy założeniu, że jesteś w 4 porównywarkach i 4 pasażach, masz 100 000 produktów z opisami jw., wymieniasz 5% asortymentu miesięcznie (ilość pobranych zdjęć) i średnie zdjęcie ma 100KB daje Ci to:
(4+4) * ( (100 000 * 0.7 * 10) + (0.05 * 100 000 * 100) ) = 8 * (700 000 + 500 000) = 9,6GB transferu miesięcznie dla porównywarek i pasaży. Korzystając z kompresji pliku xml (gzip) oszczędzisz z tego jakieś 4GB
Czasami tak - zależy od pasażu. Generalnie struktura takich plików jest bardzo podobna niezależnie od pasażu/porównywarki - piszesz skrypt generujący raz, a następnie kopiuj-wklej i wprowadzasz wymagane, zwykle ograniczające się do nazewnictwa pól, poprawki.swenNL pisze:a czy te same pliki XML można wykorzystać do pasaży internetowych? czy te pasaże działają inaczej? jak to jest?
Zgadzam się,bardzo wiele zależy od porównywarki cen z jaką współpracujesz. Masz jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości??
Mam takie techniczne pytanie - jak się w porównywarkach/pasażach dopasowuje kategorie produktów? Bo przecież porównywarka może mieć swoje kategorie, a ja w sklepie swoje. Ktoś to robi ręcznie? Jak z tym jest?
Nie mam w tym praktyki, ale logiczne by były 2 opcje - albo ty, przy integracji dopasowujesz swoje kategorie ze sklepu do kategorii porównywarki albo ktoś z porównywarki robi to za Ciebie.brytanik pisze:Mam takie techniczne pytanie - jak się w porównywarkach/pasażach dopasowuje kategorie produktów? Bo przecież porównywarka może mieć swoje kategorie, a ja w sklepie swoje. Ktoś to robi ręcznie? Jak z tym jest?
Trzeciej opcji nie widzę - moim zdaniem nie da się tego zautomatyzować.
Z tego, co wiem, to takie dopasowywanie odbywa się ręcznie, żeby uzyskać jak najlepsze wyniki.