Dobry serwer dla sklepu internetowego

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
kubik

Dobry serwer dla sklepu internetowego

Post autor: kubik »

Słuchajcie, czy do prowadzenia sklepu internetowego potrzebny jest jakiś specjalny serwer, czy na start wystarczy jakiś standardowy pakiet? Specjalny rozumiem przez jakieś dodatkowe wymagania np. co do transferu, obsługę jakiś niestandardowych funkcji itp. Przepraszam za takie ogólniki, ale słabo się na tym znam :(

krinpi

Re: Dobry serwer dla sklepu internetowego

Post autor: krinpi »

Standardowy pakiet - wg mnie nie ma czegoś takiego, każda firma hostingowa ma inną ofertę i w standard wkłada inne funkcjonalności.

Wybór serwera zależy od kilku czynników, m.in. na jaką skalę chcesz prowadzić sklep (ile szacunkowo planujesz wizyt miesięcznie), czy zamierzasz dodawać SSL (polecam), jakie oprogramowanie posiadasz (jakie są wymagania tego oprogramowania co do serwera) oraz... jakim budżetem dysponujesz :)

RAFALM

Post autor: RAFALM »

Myślę, że możesz zacząć od jakiegoś normalnego konta na nazwie.pl lub home.pl (lepiej w dużych firmach - zawsze masz kontakt non stop, pomoc, wsparcie itp.). Jak biznes się rozkręci, zawsze możesz przeskoczyć na jakiś serwer dedykowany, ale to już większy koszt...

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Wszystko zależy od ruchu - na początek starczy jeden z tańszych pakietów w dobrej firmie hostingowej (nie zaliczają się do nich hurtownicy domenowi - az, czy nazwa). Home jest niezły, ale drogi - za te pieniądze można lepiej (gdzie i za ile poszukajcie na webhostingtalk.pl - sam siedzę na własnych dedykach, więc nie bardzo w rynku się orientuję).

RAFALM

sam siedzę na własnych dedykach, więc nie bardzo w rynku się orientuję
Opłaca Ci się samemu utrzymywać serwery?

Awatar użytkownika
c2h5oh

Opłaca - sklep to tylko jedna z rzeczy, którą się zajmuje - łącznie moje serwisy zbliżają się do 9 terabajtów transferu miesięcznie i pół miliona unikalnych użytkowników.

RAFALM

aha, myślałem, że masz tylko sklep :)

A te wielkości, które podajesz to dla mnie abstrakcja :) - są gigantyczne! Musisz mieć jakieś ogromne serwisy, skoro generują taki ruch!

ona

Post autor: ona »

Na początek na pewno starczy zwykły serwer, typu Active w NetArt. A potem, to zależy od transferu.

swenNL

Post autor: swenNL »

Mój sklep jeszcze nie działa, ale mam już wykupiony serwer dedykowany. Podobno to najlepsze rozwiązanie i akurat w temacie serwera nie należy oszczędzać, bo sklep powinien działać błyskawicznie a to przecież zależy głównie od serwera, prawda?

onlineowiec

Post autor: onlineowiec »

z tym się zgodzę - jeżeli sklep działa powoli (na jakimś słabym, wolnym serwerze), to może to odstraszyć klientów - stracą cierpliwość po przejrzeniu kilku podstron...

Awatar użytkownika
c2h5oh

swenNL pisze:Mój sklep jeszcze nie działa, ale mam już wykupiony serwer dedykowany. Podobno to najlepsze rozwiązanie i akurat w temacie serwera nie należy oszczędzać, bo sklep powinien działać błyskawicznie a to przecież zależy głównie od serwera, prawda?
Jeśli nie znasz się na konfiguracji serwera dedykowanego (a z wypowiedzi wnioskuję, że pojęcie masz o tym niewielkie, a być może wręcz żadne) to nie pchaj się w to.

swenNL

To ja będę musiał sam go konfigurować? Nie robi tego firma hostingowa??? Co dokładniej rozumiesz przez konfigurację?

Awatar użytkownika
c2h5oh

Standardowo zamawiając serwer dedykowany dostajesz goły system operacyjny i dostęp do konta administratora (roota) - wszystko musisz sam skonfigurować. Oczywiście biorąc serwer z panelem do zarządzania (cPanel, Direct Admin, Plesk) dostaje się domyślną konfigurację wykonaną przez skrypt instalacyjny panelu, ale jest ona baaaardzo daleka od optymalnej.

swenNL

No co ty... Nie wiedziałem. Będę musiał do tego w takim razie zatrudnić jakiegoś administratora...

RAFALM

Racja c2h5oh - dobra konfiguracja serwera to podstawa. Swen - jak się na tym nie znasz, to lepiej tak jak piszesz wynajmij kogoś do tego. Na pewno firma hostingowa świadczy też takie usługi.

ODPOWIEDZ