Mailing ZloteSklepy to strata pieniędzy

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
Awatar użytkownika
c2h5oh

Mailing ZloteSklepy to strata pieniędzy

Post autor: c2h5oh »

Zapewnie niektórzy z Was również byli spamowani ofertą mailingu ZloteSklepy.pl / ZloteRabaty. Nie korzystajcie, nie warto.

Dlaczego? No więc popatrzmy sobie:

1. Wysłałem ten sam mailing (co do piksela) do:
- Bazy ZloteRabaty: 55 000 adresatów, którzy zgodnie z ofertą sami zapisali się na ten mailing i są zainteresowani ofertami
- Jednego z segmentów mojej bazy (baza dzielona losowo - testowałem A/B): 18 000 adresów

2. Oba mailingi były wysyłane jednocześnie - swój zacząłem wysyłać gdy dostałem informację, że rozpoczęła się wysyłka ze ZlotychRabatow. Mój skończył się wysyłać nieco (30 minut) wcześniej.

3. Mailing był wybitnie sprzedażowy: w szczycie przedświątecznych zakupów 5 promocji z rabatami rzędu 40-50% na biżuterię z kryształami Swarovski, biżuterię srebrną itp.

Efekt?
- ZloteRabaty: 46 kliknięć, albo 0.084%, współczynnik konwersji: 0,00%
- Segment mojej bazy: 1 251 kliknięć, albo 6,95%, współczynnik konwersji: moja słodka tajemnica, ale zdecydowanie więcej
- Różnica w przekliku: ponad 83 razy, czyli ponad 10 razy większa niż zakładał najczarniejszy scenariusz

Innymi słowy zapłaciłem ponad 4 złote netto za kliknięcie (mailing był za 199zł) , a zdobyty ruch był bezwartościowy sprzedażowo.

lenaiwanowicz
Kontakt:

Re: Mailing ZloteSklepy to strata pieniędzy

Post autor: lenaiwanowicz »

wiadomo że własna baza będzie lepsza niż jakaś kupowana :)

ODPOWIEDZ