Pozycjonowanie

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
stelman

Re: Pozycjonowanie

Post autor: stelman »

c2h5oh pisze:Aha, i jak dostaniesz oferty od firm zajmujących się pozycjonowaniem przelicz sobie, czy nie lepiej wyjdziesz na adwordsie.
Ciężko coś takiego wyliczyć, ale chyba warto.

swenNL

Post autor: swenNL »

Ja będę otwierał niedługo sklep z książkami (przewodniki turystyczne po Polsce i po całym świecie). Jaki model pozycjonowania polecacie? Reklamy Google czy właśnie wynajęcie firmy do pozycjonowania?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

stelman pisze:Ciężko coś takiego wyliczyć, ale chyba warto.
Nie, w sumie nie. Dostajesz oferty od firm zajmujących się pozycjonowaniem - będą to opłaty miesięczne, tutaj: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal
sprawdzasz ilość wyszukań dla konkretnej frazy, co pozwoli Ci oszacować ile będzie Cię kosztowało ściągnięcie 1 użytkownika, co da się porównać ze stawkami za klika w adwordsie. Oczywiście wejścia te nie są równe - różnie konwertują, ale daje jakieś pojęcie.

swenNL

Post autor: swenNL »

jak dla mnie to trochę skomplikowane, ale wczytam się w to, co piszesz i spróbuję

ejtp
Kontakt:

Post autor: ejtp »

Witam. Sam pozycjonuję sklep internetowy na long tail i efekty są. Może nie takie jakich bym sie spodziewał ale są. Głównie dodaje do katalogów, zgłoszenie do wyszukiwarek i DMOZ-a, linkowanie. To wszystko daje wymierne efekty. Może samodzielne pozycjonowanie nie jest tak szybkie i skuteczne jak wynajęcie firmy pozycjonerskiej ale jest na pewno dużo tańsze. Poświęcić po 3-4 godziny dziennie to nie problem.
Gdybyście chcieli jakieś podpowiedzi lub rady zapraszam.

AgaB

Pozycjonowanie stron

Post autor: AgaB »

Witam,

chciałam zapytać o radę jak szybko i sprawnie dostać się do przodu w wyszukiwarkach? W ciągu kilku dni chcę uruchomić swój sklep (oprogramowanie FastCentrik) a nie chce popełnić błędu. Integracja z porownywarkami jest i jakieś SEO również. Co dalej? Registracja do katalogów? Jest jakiś fajny robot? Czy to robić ręcznie?

Bardzo, bardzo dziękuję za radę i ogólne informacje.

Miłego dnia

A.

Awatar użytkownika
c2h5oh

Re: Pozycjonowanie stron

Post autor: c2h5oh »

Szybko się nie da. Wcale.
Pozycjonowanie to proces długotrwały - na proste (z małą konkurencją, bo mało dochodowe) frazy efekty można mieć w kilka tygodni. Dla tych trudnych w kilka miesięcy.

Nie licz też, że zrobisz coś raz i z głowy.
Pozycjonowanie to proces ciągły - trzeba nad tym pracować (i w to inwestować) cały czas, miesiąc w miesiąc. Dodanie do katalogów pomoże, ale słabiutko. Automaty są, ale do tych najwartościowszych katalogów raczej im się nie uda dodać wpisów - dlatego są wartościowe, że nie zostały totalnie zaspamowane przez automaty.

kasia miła

Post autor: kasia miła »

W tej chwili jest wiele firm zajmujących się pozycjonowaniem. A jeżeli chcesz sam to zrobić proponuje zamieszczać linki wszędzie gdzie się da. W różnych artykułach, dodawać wpisy do katalogów itd.

chomik

Post autor: chomik »

kasia miła pisze:W tej chwili jest wiele firm zajmujących się pozycjonowaniem. A jeżeli chcesz sam to zrobić proponuje zamieszczać linki wszędzie gdzie się da. W różnych artykułach, dodawać wpisy do katalogów itd.
Oj, rozwiązanie "wszędzie gdzie się da" chyba do najlepszych nie należy. Trzeba zwracać uwagę, na jakich stronach daje się linki.

Awatar użytkownika
agata

Post autor: agata »

pozycjonowanie nadal pozostaje jedną z najskuteczniejszych form reklamy w sieci. Co z tego, że będziesz miał fajny sklep z ciekawym asortymentem i konkurencyjnymi cenami skoro nikt nie będzie mógł go znaleźć w sieci. Oczywiście można to robić samemu, w sieci jest na prawdę całe mnóstwo informacji na ten temat. Należy tylko pamiętać, że jest to proces dość długotrwały i na efekty trzeba będzie trochę poczekać - nawet do kilku miesięcy, Osobiście jestem zdania, że lepiej zlecić pozycjonowanie specjalistom. Płacisz i wymagasz - o nic się nie martwisz i czekasz na efekty.

W przypadku sklepu internetowego dobrze sprawdza się pozycjonowanie metodą tzw. long tail czyli długi ogon. Mówiąc krótko metoda ta polega na znacznym zwiększeniu ilości słów kluczowych na które pozycjonowana jest dana witryna.
Agencja Interaktywna PR Kreator.Tworzymy kampanie wizerunkowe dla firm w sieci. Specjalizujemy się w copywritingu, piszemy teksty reklamowe na strony www, ulotki i plakaty.Uruchomiliśmy także oprogramowanie dla sklepów internetowych-EpokSystem.pl

Goska11

Post autor: Goska11 »

No tak pozycjonowanie to zdecydowanie dlugi proces. Jesli nie masz o tym pojecia a faktycznie ci sie spieszy to moze warto skorzystac z frimy. Teraz jeste tego od groma. w usmie to widzialam duze znizki na Groupon na przyklad tu masz taka jedna: http://www.groupon.pl/oferty/lublin/ico ... lin/700065 wiec moze warto tam czegos poszkac i potem moze jeszcze poczytac jakies opinie o firmie.

Awatar użytkownika
Herbatnik
Kontakt:

Post autor: Herbatnik »

Pozycjonowanie na gruponie... Nie zastanawia Cię dlaczego sprzedają swoje usługi za 10% wartości? Do tego połowę z tego musza oddać gruponowi. Nic dobrego z takiego "pozycjonowania" nie będzie.
Sklep z herbatą - najlepszy sklep z herbatą w internecie :)

Goska11

Post autor: Goska11 »

No w sumie to racja ze te firmy czesto oszkuja a pozacjonowanie jest czesto niezetelnie robione prznajmniej mozna sprawdzic co to za firmy.

stworkipotworki

Post autor: stworkipotworki »

Zdarzają się na portalach zakupów grupowych oferty pozycjonowania. Najczęściej przesadzone typu kupon za 200 PLN o wartości 10 0000PLN za pozycjonowanie powiedzmy 5 fraz przez rok. Spróbowałam dwa razy. Raz zero kontaktu z firmą, oferta nie wypaliła, ale zwrócili mi kasę. Drugi raz poczytałam o firmie, sprawdziłam referencje i za 200 PLN rozpoczęła się akcja. Rewelacja. Mam dostęp do statystyk i codziennie sprawdzam pozycję fraz w wyszukiwarce (liczy się tylko Google). Nie wiem jak to robią bo się nie znam, ale robią to skutecznie i pozycja rośnie.

Awatar użytkownika
Herbatnik
Kontakt:

Post autor: Herbatnik »

A sprzedaż chociaż z tych pozycji masz? To policz sobie ile klienci u Ciebie zostawili dzięki tym pozycjom.
Sklep z herbatą - najlepszy sklep z herbatą w internecie :)

ODPOWIEDZ