Certyfikaty EuroLabel, Wellmark itp

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
szoko

Certyfikaty EuroLabel, Wellmark itp

Post autor: szoko »

Mam pytanie czy robiąc zakupy w sklepie zwracacie uwagę na certyfikaty, odznaczenia typu zaufany sklep, rzetelna firma itp ? :?:
Planuję niedługo uruchomić sklep i nie wiem czy jest sens inwestowania w jakikolwiek z dostępnych na rynku certyfikatów.

Awatar użytkownika
sen

Re: Certyfikaty EuroLabel, Wellmark itp

Post autor: sen »

Nigdy nie zwracałem na to uwagi, bo to nie ma znaczenia! To nie są żadne certyfikaty, to jest reklama zwykła :) Takich propozycji mam kilka miesięcznie, za to się normalnie płaci :)
To kolejny balon internetowy, ten certyfikat nie znaczy kompletnie nic! Ale sklepy go biorą, bo inni mają. Oczywiście płacą za to!
Ty też możesz rozdawać taki certyfikat, nazwij go np. superhiperextra firma i sprzedawaj go za 10 zł. Czy gwarantujesz, że ten certyfikat o czymkolwiek świadczy? :)

szoko

Post autor: szoko »

okej, wielkie dzięki za odpowiedź ;D

ekozwierzak

Post autor: ekozwierzak »

Też nie zwracam na to uwagi, bo dla mnie to żaden certyfikat skoro nie dostaje się go za prawdziwe zasługi i spełnianie norm, a za to, że się płaci miesięczny/roczny abonament. Zwykle takie certyfikaty może dostać każdy kto zapłaci, więc w dużej ilości przypadków nie mają odzwierciedlenia w jakości obsługi w sklepie i ja bym się nimi w ogóle nie sugerowała.

Libra
Kontakt:

Post autor: Libra »

Hej, poruszyliście bardzo ciekawy temat. Osobiście zwracam uwagę na wyróżnienia, ponieważ pokazują, że sklep internetowy dba o wiarygodność marki oraz potrzeby klientów.

Certyfikaty i znaki jakości powinny być przyznawane w oparciu o konkretne, mierzalne kryteria. Rzetelnie i starannie przeprowadzony proces weryfikacji zgłoszenia, badanie, czy też audyt jest dobrym źródłem wiedzy zarówno dla właściciela sklepu, jak również klienta.

Awatar użytkownika
c2h5oh

Post autor: c2h5oh »

Libra pisze:Certyfikaty i znaki jakości powinny być przyznawane w oparciu o konkretne, mierzalne kryteria.
Ale bardzo często nie są.
Przez pewien czas miałem w regulaminie klauzulę niedozwoloną - zniknęła jak tylko się dowiedziałem że jest. Mimo wszystko dostałem kilka wiadomości, że spełniam wymagania niezbędne do otrzymania certyfikatu, muszę tylko dokończyć zamówienie. I były w mailingu listy pozycji, które rzekomo sprawdzili (w tym klauzule niedozwolone)...
Jedna z firm wystawiających certyfikaty powiedziała wprost, że będę mógł się pochwalić certyfikatem i pozytywnymi komentarzami użytkowników. A co z ewentualnymi negatywnymi? "To się usunie".

Ogólnie rozpoznawalność certyfikatów u klientów jest znikoma i jeszcze nie warto.

wrighley

Post autor: wrighley »

ja raczej nie zwracam uwagi na takie rzeczy

ODPOWIEDZ