czy sklep internetowy może założyć każdy?

Ogólne dyskusje na temat prowadzenia sklepu internetowego.
Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

czy sklep internetowy może założyć każdy?

Post autor: blumore.pl »

Kiedyś (to znaczy, wtedy kiedy jeszcze nie miałam sklepu), wydawało mi się, ze sklep internetowy może założyć absolutnie każda osoba, która jako tako umie robić zdjęcia produktu. Dziś sobie myślę oczywiście inaczej.

Ale co mam odpowiedzieć moim dziewczynom, które zatrudniam ... one chciałyby sprzedawać w internecie i mieć swoją firmę. Nie mam sumienia ich do tego zniechęcać, czasem pytają jak to jest, a ja nie wiem co powiedzieć, przecież to nie jest żyła złota - jak myśli większość społeczeństwa, ale z drugiej strony niektórym się udaje (no bo chyba nie wszystkim?).

Wydaje mi się, że tak na prawdę, na założenie sklepu potrzebujemy 5 lat ciężkiej pracy, żeby cokolwiek z tego wyszło. Czy ja nie wpadłam w jakieś czarnowidztwo?

mc123

Re: czy sklep internetowy może założyć każdy?

Post autor: mc123 »

Moim zdaniem nie każdy nadaje się do prowadzenia sklepu internetowego. Po pierwsze musi być to osoba wytrwała, taka jak Ty blumore. Dużo osób zakłada sklepy, a potem po jakimś czasie poddają się, bo nie zarabiają milionów, o jakich marzyli.

Na pewno musi być to też osoba, która podchodzi profesjonalnie do biznesu, która ma o tym zielone pojęcie. Niektórzy na przykład myślą, że otworzą sklepy i zamówienia posypią im się pierwszego dnia, a tak niestety zazwyczaj nie jest. Należy poświęcić trochę środków na reklamę lub samemu walczyć, reklamując swój sklep innymi sposobami w Internecie.

No i na pewno musi to być osoba uprzejma, miła, która ma dobre podejście do klienta. Wydaje mi się, że obsługa klienta odgrywa w prowadzeniu sklepu ogromną rolę!

Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

Tak, tylko że każdy stwierdzi: aha, no to będę wytrwały, będę oszczędzał, na klientów poczekam rok lub dwa, na razie pewnie będę na 70567 stronie w wyszukiwarce, ale za 4 lata to się zmieni...

co odpowiadacie np. swoim pracownikom, lub znajomym, którzy też by chcieli mieć sklep internetowy? Że warto spróbować, czy że lepiej się w to nie pchać? Jest jakaś "złota" odpowiedź?

ekozwierzak

Post autor: ekozwierzak »

Przede wszystkim wielu naszym znajomym się wydaje, że prowadzenie sklepu internetowego to tylko siedzenie przy komputerze, czyli ogólnie bardzo fajna i lekka praca, co jest strasznie mylnym stwierdzeniem.

Wiele osób nie wie też, że przez pierwsze powiedzmy 5 lat aby sklep na prawdę zadziałał nie będzie miało praktycznie życia osobistego.

Moim zdaniem sklep internetowy jest jeszcze trudniejszy do prowadzenia od sklepu fizycznego. Nie dość, że są te same czynności jak w sklepie fizycznym, czyli przyjmowanie dostaw, zamawianie towaru, zarządzanie magazynem to dodatkowo w sklepie internetowym dochodzi organizowanie rozbudowanej sieci logistycznej. Dodatkowo w internecie istnieje o wiele większa konkurencja i o wiele łatwiej stracić zaufanie klienta.

Moim zdaniem każdy może prowadzić sklep internetowy, ale nie każdy odniesie sukces. Na pewno nie odniosą go osoby, które nastawione są na to iż sklep on-line od samego początku zapłaci im za raty za mieszkanie, bądź samochód, bo przez co najmniej 5 lat to oni jeszcze będą musieli inwestować w niego. Według mnie nie odniosą na dłuższą metę sukcesu osoby, które jak już sklep pozwoli im zapłacić raty przestaną go rozwijać dalej. Problem też będą miały osoby, które nie umieją rozmawiać z klientem, poświęcić mu swojego cennego czasu, które chcą tylko wyciągnąć z niego pieniądze lub podchodzą do niego bezosobowo. Wiele sklepów po jakimś czasie zaczyna zapominać, że to dzięki klientom i ich zaufaniu w ogóle istnieją.

Sklep on-line to wiele godzin pracy, wiele nerwów, ale jeśli ktoś jest osobą otwartą, robi coś z pasją, nie zniechęca się i nie liczy na to, że na początku będzie to jego główne źródło utrzymania, ma trochę oleju w głowie i smykałkę do planowania i interesu to ma szansę zbudować swoje małe internetowe imperium :mrgreen:

Sklep to ciągłe nerwy, rozwiązywanie problemów, pot i łzy, ale jak ktoś jest trochę masochistą i ma dalekosiężne marzenia to ja bym zachęcała do otwarcia własnego biznesu :lol: I tak zostaną najwytrwalsi :P

Awatar użytkownika
blumore.pl
Kontakt:

ekozwierzak, myślałam że już coś ze mną nie tak, ale to co piszesz ... dosłownie jakbyś wyjęła mi z ust

Awatar użytkownika
agata

Post autor: agata »

Sklep internetowy jak każdy biznes wiąże się z ryzykiem i z pewnymi kosztami. Zwykle jest - szczególnie na początku, że trzeba w to sporo włożyć a na zarobki trzeba trochę poczekać. Na pewno nie jest to dobry pomysł dla ludzi, którzy są bardziej tym zaciekawieni i chcą po prostu spróbować czegoś nowego a ponieważ posiadanie własnego sklepu jest na czasie to i one postanowiły założyć własny sklep. A potem mamy tysiące sklepików - krzaków, które istnieją gdzieś tam w sieci ale nikt nie wie gdzie.

Trzeba mieć świadomość, że wiąże się to nie tylko z koniecznością posiadania kapitału, wiedzy ale także mnóstwa czasu. Sklep sam się nie wypromuje a sprzedawca, z którym ciągle nie można się skontaktować też nie wróży sukcesu.

Nie polecam traktowania takiego biznesu jako jedynego źródła utrzymania - może się bowiem okazać, że zwyczajnie nie mamy za co żyć.

Nie sądzę żeby był to biznes dla każdego...
Agencja Interaktywna PR Kreator.Tworzymy kampanie wizerunkowe dla firm w sieci. Specjalizujemy się w copywritingu, piszemy teksty reklamowe na strony www, ulotki i plakaty.Uruchomiliśmy także oprogramowanie dla sklepów internetowych-EpokSystem.pl

Traffica

Post autor: Traffica »

Napewno nie jest to biznes dla każdego,ale każdy może go założyć i tutaj nie ma większych wymagań. Każdy może spróbować swoich sił i sprawdzić się w branży. To specyficzny biznes,wiec trzeba też uważać liczyć się z kosztami.

Awatar użytkownika
sen

Post autor: sen »

Ja myślę, że trochę demonizujecie....
Prowadzenie sklepu, na pewno nie jest dla ludzi, którzy pracują i chcą sobie dorobić w ten sposób! Jeśli ktoś myśli w ten sposób, niech od razu sobie da spokój. Cały dzień przed komputerem i telefonem, na trzeba się szykować, nie ma mowy o prowadzeniu sklepu po 15 stej (po pracy), tutaj trzeba być dyspozycyjnym.
Jeśli ktoś ma "urzędniczy" tok myślenia, niech nawet nie myśli o takim sklepie, tutaj trzeba trochę kreatywności, pomysłowości i pracy "po godzinach" ;)

df-fashion.eu
Kontakt:

Post autor: df-fashion.eu »

Witam.To mój pierwszy post na forum także witam wszystkich ,jestem Darek.

Odpowiadają na wcześniejszy post.
Wiem sam po sobie ,u mnie początki są bardzo spokojne, pracuje na etacie i prowadzę sklep internetowy.( mieszkam i pracuje w Anglii)

Sam też pracuje w mega dużym sklepie internetowym z odzieżą dla kobiet .sklep ten generuje +/- 3000 zamówień dziennie.No to jest co robić,i do tego jeszcze są godzi zbiórki paczek przez pocztę i kuriera.

Ja osobiście przed praca i po pracy(pracuje na popołudniu,także kończę o 22-ej) zajmuje się moim sklepem,fakt faktem istnieje on dopiero od lutego tego roku,i nie mam nawało pracy w nim,ale samo szukanie nowych dostawców czy też szukanie gdzie by się reklamować, itp plus inne sprawy wymagają czasu,ale póki co daje rady pracując na etacie i prowadząc sklep.

Także na początku radziłbym myślącym o sklepie internetowym popracować na etacie dopóki będą mieli taką możliwość.

Ale potem to nie będzie praca na 8 godzin:))

Powracając jeszcze do sklepu w którym pracuje,to jeśli ktoś zajmuje się samodzielnym importem towaru,rozładowywaniem kontenerów,sortowaniem ubrań na rozmiary i kolory style itp,potem wykładanie na regały,aż do końcowej paczki to potrzebny jest bardzo duży sztab ludzi , to na 3 zmiany:)) plus osobie nadzorujące to wszystko,także przy czymś takim jest dopiero co robić.

Pozdrawiam
Darek
www.df-fashion.eu Twoja Biżuteria na Każdą Okazje.

netgirl

Post autor: netgirl »

Jak wiadomo śpiewać każdy może może. Trochę lepiej lub trochę gorzej. :D

Sklep internetowy na pewno nie jest dla osób, które chciałyby liczyć w ręku żywą gotówkę od dnia otwarcia. Tacy niech lepiej otworzą "stacjonarkę". Internet to nie tylko morze możliwości. To także morze konkurencji. Klientów idących do konkurencji bo kilka grosików taniej. Ludzi (klientów, konkurencji), którzy mogą zrobić sklepowi zrobić w sieci złą opinię, a wtedy jesteśmy w czarnej doopie. Trzeba mieć niezłe jaja by zacząć biznes w sieci. Jeszcze większe, aby kontynuować przez 5 lat bez szans na przyzwoite zyski. Mega jaja (i mega kapitał) - aby wygrać. Czyli zostać liderem, zgarniając większość rynku w branży. Pomyślcie o tym, zanim otworzycie swój pierwszy sklepik w sieci.

Postawcie sobie CEL, zanim stracicie czas i pieniądze na handel w sieci ( "bo przecież każdy ma już sklep internetowy"). Zastanówcie się co chcecie osiągnąć i kiedy, jaki jest Wasz budżet. Przerażają mnie posty ludzi którzy piszą, że coś tam dłubią i na efekty "trzeba poczekać" a na pewno będą. Otóż NIE BĘDĄ. I nie łudźcie się. Firmy z większym kapitałem i doskonałym biznesplanem zgarną Wam klientów sprzed nosa, zanim się obejrzycie. Pięć lat czekania na "efekty" to pewna śmierć. Efekty nie przyjdą ani za lat pięć ani za 50. Najpierw sprecyzuj co chcesz robić, gdzie chcesz być za te 5 lat. Ile masz (możesz mieć) na to kapitału.

Bo że niby wszystkie drogi prowadzą do Rzymu? Jak jedziesz na wakacje to po prostu bierzesz plecak i wychodzisz z domu, bez planu, bez celu, bez pieniędzy, bez biletu, bez mapy? I tak do tego Rzymu dotrzesz, bo przecież ktoś powiedział, że wszystkie drogi tam prowadzą?? Sorry za szczerość, ale tak wygląda Wasza dotychczasowa dyskusja - to jakieś nieporozumienie. Nie róbcie tego!

Awatar użytkownika
sen

Post autor: sen »

Nie jest aż tak strasznie jak pisze mój przedmówca. Są branże w których nie ma szans bez olbrzymich pieniędzy, ale są i takie, gdzie można spokojnie żyć. Znam osoby które pracują, po godzinach prowadzą sklep i radzą sobie całkiem dobrze. Jeśli ktoś chce zgarnąć lwią część rynku, to musi mieć naprawdę duże pieniądze, ale jeśli chcesz z tego żyć, to sobie poradzisz.

Goska11

Post autor: Goska11 »

W sumie nalezy tu powiedziec ze nawet prowadzenie normalnego sklepu nie jest dla wszystkich. Po prostu nei wszyscy sa przedsiebiorcami. Tak dziala rynek. Ogolnie wydaje mi sie ze wiekle osob nie zdaje sobie sprawy jak ciezko prowadzi sie sklep online i jak szybko przyzby tu konkurencji. Trzeba szybko reagowac na wszystkie impulsy bo klienci w internecie jak im sie nie spodoba to klikna po prostu na inna strone.

kolezankaanka

Post autor: kolezankaanka »

dokładnie to co napisał przedmówca. po pierwsze nie każdy nadaje się do prowadzenie tradycyjnej działalności gospodarczej. poza tym lepiej jak zabierają się za to soby, które nie są antytalenciami technicznymi. ok można mieć od tego ludzi, ale trzeba tym ludziom zapłacić, więc im więcej umiemy w sprawach technicznych i im jesteśmy więcej samowystarczalni tym lepiej. ale to jest moje zdanie, nikt sie nie musi z tym zgadzać.
i to co słyszałam od pewnego biznesmena całkiem niedawno, to aby odnieść sukces w biznesie nie należy robić tego z nastawieniem, że się Bog wie jakie kokosy sie zbije, trzeba po prostu spełniać swoje marzenia a reszta przyjdzie w swoim czasie.

Dalila

Post autor: Dalila »

tak to już jest z własnym interesem trzeba się o wiele bardziej napracować niż na etacie. Ciągłe zmartwienia, opłaty itd... Własny biznes to jest naprawdę wyzwanie!

FC_pl

Post autor: FC_pl »

Ale większość osób sobie go chwali,każdy lubi być na swoim i ceni sobie niezależność,to głównie dlatego. Poza tym budowanie własnego wizerunku w sieci to nie lada wyzwanie,a naszą wizytówką często jest strona internetowa,dlatego tak ważne jest jej wykonanie. Zajmuje się tym an co dzień,więc mógłbym tutaj wiele doradzić.

ODPOWIEDZ