Porównywanie cen produktów w Internecie

Szeroko pojęte ezakupy. Dyskusje o zakupach w sklepach internetowych.
Kate

Porównywanie cen produktów w Internecie

Post autor: Kate »

Ponieważ poprzedni wątek http://www.i-sklepy.pl/forum-dyskusyjne ... a&start=15 trochę już zmienił temat, proponuję dyskusje na temat porównywania cen w Internecie przenieść tutaj.

Ja powiem szczerze, nie korzystam z porównywarek cen w sklepach internetowych. :? Jak chcę poznać cenę jakiegoś produktu, pierwsze co robię to wchodzę na Allegro. Jeśli tam nie znajduję danego produktu (co się bardzo rzadko zdarza), wpisuję nazwę tego produktu w google i wtedy trafiam do sklepów internetowych, które dany produkt sprzedają. :)

regalek

Re: Porównywanie cen produktów w Internecie

Post autor: regalek »

Ja korzystam często z ceneo.pl, chociaż przyznam, że nie zawsze znajdę produkt, który mnie interesuje. Niestety nie wszystkie sklepy są zintegrowane z wyszukiwarkami produktów. :(

Kate

regalek pisze:Niestety nie wszystkie sklepy są zintegrowane z wyszukiwarkami produktów.
No właśnie, dlatego tak naprawdę porównywarki cen nie zawsze pokazują najniższą i najwyższą cenę.

Na Allegro bardzo dobrze widać cenę danego produktu. Oczywiście niektórzy bardzo zaniżają ceny, ale jest to bardzo widoczne. Dlatego zawsze dowiemy się mniej więcej ile kosztuje dany produkt.

bombel

Post autor: bombel »

z moich doświadczeń wynika, że porównywarki w sieci są nieaktualne, zwykle ceny są mocno zawyżone. najlepiej zaglądać na stronę konkretnego, interesującego nas sklepu..

sklepik

Post autor: sklepik »

bombel pisze:z moich doświadczeń wynika, że porównywarki w sieci są nieaktualne, zwykle ceny są mocno zawyżone. najlepiej zaglądać na stronę konkretnego, interesującego nas sklepu..
Zgadzam się, też nieraz się naciąłem, że ceny były bardzo zawyżone. Poza tym z porównywarek cen nie korzystają wszystkie sklepy, dlatego ceny tak naprawdę nie odzwierciedlają prawdy. Także tak jak bombel pisał "najlepiej zaglądać na stronę konkretnego, interesującego nas sklepu".

Katerinka

Post autor: Katerinka »

Zgadzam się z poprzednikami. Jeśli chcę sprawdzić cenę danego produktu albo wchodzę na Allegro albo na strony konkretnych sklepów internetowych.

pik4

Post autor: pik4 »

A ja korzystam z różnych stron, z porównywarek, z Allegro i sprawdzam ceny też w konkretnych sklepach. Wiem, że porównywarki nie do końca odzwierciedlają cen, a na Allegro nie zawsze znajduję interesujący mnie produkt.

sKleaczka

Post autor: sKleaczka »

uważam, że informacje o cenach na niektórych przeglądarkach są lekko przekłamane, liczne sklepy chcą zwrócić uwagę na siebie to oferują prawie za darmo jakiś produkt ( zazwyczaj jeden lub dwa) a później i tak się okazuje, że mają braki na magazynie. Myślę, że allegro jest dobrą opcją gdyż zrzesza ludzi niezależnych między sobą, podane są ceny jednego produktu przez różnych użytkowników.

RAFALM

Post autor: RAFALM »

Jeżeli już korzystacie z porównywarek (ja już nie korzystam, zawiodłem się nie raz), to które z nich uważacie na najlepsze?

Eprice

Post autor: Eprice »

To zależy od bazy danych sklepów w porównywarce,tutaj opinie będą bardzo rózne.

swenNL

Post autor: swenNL »

Dla mnie porównywarki nie są wiarygodne - często się dezaktualizują (przecież nie są połączone online ze sklepami) i nie pokrywają swoim zasięgiem większości sklepów.

Eprice

Jak pisałem wcześniej: to zalezy które porównywarki. Można trafic na naprawde wiarygodną,posiadającą ogromna liczbę sklepów. Trzeba tylko poszukac.

Kate

eprice, mnie i tak nie przekonasz ;)

santia

Post autor: santia »

Przyznaje że korzystam z porównywarek cenowych, ale nie sugeruje się tym zbytnio. Przy kupowaniu przez internet nie tylko cena jest ważna ale przede wszystkim informacje o sklepie takie jak; długość okresu gwarancyjnego , szybkość dostawy, renoma firmy( trzeba wiedzieć skąd dany towar pochodzi). Wielu moich znajomych dało się nabrać na bardzo niskie ceny w sklepie a potem bardzo tego żałowali, bo praktycznie nie mogli uzyskać zwrotu pieniędzy czy zamiany sprzętu( dziwne zapisy w umowach, których nikt nie czyta).

Eprice

Zgadza sie,cena moze nie odgrywa najważniejszej roli ale i tak zwracamy na nią szczególną uwagę bo nie chcemy przepłacac.
Natomiast naprawdę nikt nie ma pozytywnej opinii na temat porównywarek??

ODPOWIEDZ