Kiedy stosować remarketing?
Kiedy stosować remarketing?
Cześć, prowdze sklep intern. z częściami do samochodów konkretnych marek i mam pytanie jak wyżej, kiedy właściwiel strony-sklepu intern.powinien stosować remarketing? W jakich sytuacjach się to opłaca?
-
Re: Kiedy stosować remarketing?
Zawsze. Remarketing powinien na stałe towarzyszyć naszym działaniom, mającym na celu zachęcenie klienta do skorzystania z produktów i usług, a w rezultacie zwiększenia sprzedaży. Powodem tego jest fakt, że większość użytkowników nie dokonuje konwersji w czasie pierwszej wizyty na stronie, dlatego tak ważne jest, aby na nią wrócili. Inny powód jest taki, że łatwiej pozyskać klienta, który już raz miał styczność z naszą ofertą niż zupełnie nowego, który nie jest z nią zaznajomiony. Najlepiej sprawdza się w branżach konkurencyjnych, nastawionych na sprzedaż, w których proces zakupowy jest wydłużony, to znaczy decyzja o zakupie nie jest podejmowana od razu.
To troche jak u mnie, ludziom się niby spieszy jak potrzebują częsci ale szukają gdzie taniej, gdzie szybsza dostawa. A jakie metody remarketingu są najbardziej skuteczne?
-
Trudno uszeregować je według skuteczności, a każdy przypadek należy rozpatrywać oddzielnie. Możliwości jest wiele. Możesz zdecydować się na wiadomość mailową, SMS lub komunikat w postaci okienka pop-up. Pamiętaj, żeby wystrzegać się spamu i nachalnego bombardowania internautów swoją ofertą - w ten sposób można osiągnąć zupełnie inny skutek niż oczekiwaliśmy. Treść reklamy remarketingowej powinna być dopasowana do użytkownika, pojawiać się w odpowiednim miejscu i czasie. Najlepiej będzie zaplanowanie takiej kampanii zlecić profesjonalistom.
a najgorsze co można zrobić w remarketingu to dać człowiekowi odczuć że jest śledzony, np dopiero co wyszedł ze sklepu internetowego a już na jakiejś innej stronie dostaje reklame innych produktów albo jakąś jawną informacje zę właśnie dokonał zakupu, no hello! można się poczuć jak w ukrytej kamerze
Ja gdzieś czytałem że najgorsze co można zrobić to wysyłać tą samą reklamę do wszystkich, a one przeciez muszą byc spersonalizowane jak to wyżej zostało napisane. Tego błędu na pewno nie popełnie
Moim zdaniem jest to jak najbardziej super pomysł!
Naprawdę ciekawa dyskusja - dobrze o tym wiedzieć!
Bardzo przydatne są te porady Dzięki wielkie Przydadzą mi się
-
Kluczem do remarketingu jest zebranie odpowiedniej bazy odbiorców. Najczęściej remarketing sprowadza się do kampanii bannerowej, która opiera się choćby o dane zbierane przez Google Analytics.
Moim zdaniem w każdej okazji warto stosować remarketing Bardzo dobrze sprawdził się w moim sklepie.