Witam
Czy sprzedawca może nie przyjąć towaru nowego, nieużywanego ale posiadającego zerwane metki?
Pozdrawiam
Zerwane metki i folie ochronne - można nie przyjąć?
Re: Zerwane metki i folie ochronne - można nie przyjąć?
Odnośnie stanu zwracanego towaru w ustawie użyte jest sformułowanie "w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu". Zdjęcie metek to właśnie ta dopuszczalna zmiana - nie bardzo można na tej podstawie odmówić przyjęcia zwrotu.
Dokładnie bez metki to już raczej nie da rady. Tak jak w sklepie stacjonarnym przyjmują bez problemu ale jak nie ma metek to już nie da rady.
Napisałem coś dokładnie przeciwnego: Sklep internetowy nie ma prawa odmówić przyjęcia zwrotu tylko z powodu braku metki.
Co innego sklep stacjonarny - nie musi wcale przyjmować zwrotów, czy to z metką czy bez.
Co innego sklep stacjonarny - nie musi wcale przyjmować zwrotów, czy to z metką czy bez.
Podobno można zwrócić nawet towar bez paragonu, jak to piszą tutaj: http://pwsz-tarnow.edu.pl/Czy-mo%C5%BCn ... paragonu-t zatem bez metek, jeśli widać, że jest nienoszony, nieużywany to też powinno się przyjmować zwroty.
I owszem. Ale warto w takim wypadku załączyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość (do znalezienia w Google)
To zależy. Jeśli składasz reklamacje to nie musisz mieć nawet oryginalnego pudełka. Jeśli zwracasz towar przez swoje widzi mi się to może nie przyjąć.
Bzdura. Paragon nie jest wymagany do zwrotu.wiolka28 pisze:To zależy. Jeśli składasz reklamacje to nie musisz mieć nawet oryginalnego pudełka. Jeśli zwracasz towar przez swoje widzi mi się to może nie przyjąć.
A to w sklepie internetowym czy stacjonarnym?
-
- Kontakt: